ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consultare publică pentru revizuirea normelor privind ajutoarele de stat pentru transportul terestru şi multimodal (CE)

18 Iunie 2024   |   AGERPRES

Părţile interesate pot răspunde la consultarea publică până pe 20 septembrie 2024.

 
 
Comisia Europeană a lansat marţi o consultare publică prin care invită toate părţile interesate să trimită observaţii şi sugestii cu privire propunerile sale de revizuire a normelor privind transportul terestru şi multimodal, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Este vorba despre propunerea sa de orientări care să înlocuiască Liniile directoare comunitare privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor feroviare (denumite în continuare "Liniile directoare pentru sectorul feroviar"), pe de o parte, şi despre propunerea de nou regulament de exceptare pe categorii în sectorul transporturilor (Transport Block-Exemption Regulation - "TBER"), pe de altă parte.

Părţile interesate pot răspunde la consultarea publică până pe 20 septembrie 2024.


Normele prevăzute în TBER vor fi complementare celor din noile Orientări privind transportul terestru şi multimodal (denumite în continuare "Orientările privind TTM"), care vor înlocui Liniile directoare pentru sectorul feroviar. În Orientările privind TTM, Comisia stabileşte condiţiile în care va evalua acele măsuri de sprijin public pentru transport terestru durabil care au fost notificate şi nu fac obiectul exceptării pe categorii. Împreună, cele două seturi de norme vor constitui un cadru de reglementare actualizat şi cuprinzător pentru acordarea de ajutoare de stat pentru transportul terestru durabil.

Liniile directoare pentru sectorul feroviar stabileau condiţiile în care ajutoarele acordate întreprinderilor feroviare pot fi considerate compatibile cu piaţa internă şi cu normele privind ajutoarele de stat, în temeiul articolului 93 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ("TFUE").

Modificările au ca obiectiv să lărgească sfera de aplicare a orientărilor, pentru a acoperi toate modurile de transport terestru care sunt mai puţin poluante decât transportul exclusiv rutier (exemplu transportul feroviar, transportul pe căile navigabile interioare şi transportul multimodal durabil) şi să consolideze şi să raţionalizeze practica decizională a Comisiei în raport cu Liniile directoare pentru sectorul feroviar şi cu articolul 93 din TFUE. Aceasta ar presupune, de exemplu, introducerea unor noi categorii de ajutoare pentru funcţionare şi investiţii, cum ar fi ajutoarele pentru construirea de instalaţii multimodale, ajutoarele pentru realizarea de noi conexiuni comerciale şi ajutoarele care constituie rambursare pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu public în legătură cu serviciile de transport public de marfă, se menţionează în comunicat.

De asemenea, modificările au ca scop introducerea unor garanţii pentru a sprijini intrarea noilor operatori pe piaţa transportului terestru durabil şi dezvoltarea acestora, de exemplu prin facilitarea accesului lor la finanţare pentru achiziţionarea de material rulant şi de nave de navigaţie interioară, şi norme mai flexibile pentru ajutoarele care contribuie în mod direct la tranziţia verde şi la tranziţia digitală, inclusiv pentru ajutoarele destinate reducerii costurilor externe ale transporturilor şi promovării interoperabilităţii (de exemplu, exploatarea mai uşoară şi mai sigură a tuturor sistemelor feroviare naţionale). Scopul final este de a stimula trecerea de la transportul exclusiv rutier la moduri mai durabile de transport.

Potrivit sursei citate, noul TBER va declara anumite categorii de ajutoare de stat compatibile cu piaţa internă şi va scuti aceste categorii de obligaţia de a fi notificate în prealabil Comisiei şi de a primi aprobarea acesteia - dacă îndeplinesc anumite condiţii. Aceste categorii de ajutoare pentru moduri de transport mai durabile includ anumite tipuri de ajutoare în favoarea transportului feroviar, a transportului pe căile navigabile interioare şi a transportului multimodal, în special ajutoarele care sprijină coordonarea transporturilor, care au un potenţial limitat de denaturare a concurenţei.

Această exceptare va fi o simplificare majoră, care va permite statelor membre să acorde rapid ajutoare atunci când sunt îndeplinite condiţiile care limitează denaturarea concurenţei pe piaţa unică. Drept rezultat, un procent ridicat de măsuri de ajutor de stat care trebuie notificate în prezent vor putea fi aplicate în viitor de către statele membre fără a fi necesară aprobarea prealabilă a Comisiei. Modificarea se încadrează în eforturile Comisiei de a se concentra asupra obţinerii de rezultate mai bune şi mai rapide, reducând în acelaşi timp sarcinile administrative nejustificate.

Adoptarea orientărilor revizuite şi a noului TBER este planificată pentru sfârşitul anului 2025.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 23 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...