ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Contractul Colectiv de Muncă din sănătate, aplicabil în toate unităţile sanitare

14 Septembrie 2023   |   Agerpres

Printre principalele aspecte reglementate de CCMS se numără drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă, dar şi pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture.

 
 
 b Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate (CCMS) pentru perioada 2023-2025 a intrat în vigoare, a anunţat joi Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România.

"Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii. Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii. (...) Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri îndelungate, care a durat aproape 10 luni, şi a fost sprijinită de un conflict colectiv de muncă şi de seria de proteste organizate de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară'", se menţionează într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a FSSR.

Conform sursei citate, printre principalele aspecte reglementate de CCMS se numără drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă, dar şi pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture.

"Acest contract recunoaşte drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă. Aceasta reprezintă o victorie importantă în lupta noastră pentru aceste drepturi, care au fost suspendate anterior de OUG 63/2023. CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru", precizează sindicaliştii.

În ceea ce priveşte recuperarea şi plata orelor suplimentare, contractul reglementează recuperarea orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate sau neplătite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.

Referitor la calculul indemnizaţiei de concediu de odihnă, CCMS stabileşte că aceasta trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană.

De asemenea, CCMS include principii menite să apere drepturile esenţiale ale angajaţilor din sectorul public de sănătate şi să crească gradul de echitate al salarizării. În plus, CCMS conţine o anexă dedicată armonizării vieţii profesionale cu viaţa personală, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

Contractul mai stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.

Totodată, CCMS include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

"Acestea sunt doar câteva dintre aspectele esenţiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor din sănătate", se mai precizează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 30 / 4788
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...