Ministerul Finanţelor propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investiţiile în activităţi de cercetare-dezvoltare
19 Septembrie 2024
AgerpresPotrivit MF, având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Ministerul Finanţelor (MF) propune o măsură de sprijin pentru mediul de afaceri, menită să încurajeze inovarea şi progresul tehnologic, prin extinderea numărului contribuabililor care beneficiază de deduceri fiscale pentru investiţiile în activitatea de cercetare-dezvoltare, informează, miercuri, instituţia.
Astfel, se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, precizează reprezentanţii ministerului într-un comunicat remis AGERPRES.
Astfel, se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, precizează reprezentanţii ministerului într-un comunicat remis AGERPRES.
"După o serie de consultări cu mediul de afaceri, venim cu această propunere, care ne poate ajuta să reducem decalajul faţă de alte state din UE, care încurajează mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilităţile fiscale pentru aceste activităţi există de mulţi ani în România şi datele noastre arată că sunt 800 companii care au beneficiat până acum, fiind înregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al creşterii economice, tocmai de aceea trebuie să facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din România un cadru competitiv, care să le permită să concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este raţionamentul pentru care am propus extinderea facilităţilor şi către cei care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni în sprijinul unor mari companii preocupate să inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc.", a subliniat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulării, începând de la data aplicării, respectiv începând cu anul 2024, a activităţilor de cercetare-dezvoltare desfăşurate de marile întreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.
Potrivit MF, având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
"Efectul stimulativ al măsurii propuse privind deducerea fiscală aplicabilă şi la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta în: reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare; creşterea investiţiilor şi cheltuielilor aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare; atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România; recunoaşterea activităţilor de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevăr de importanţă strategică", susţin reprezentaţii MF.
Propunerea este susţinută şi a fost discutată cu asociaţiile reprezentative ale mediului de afaceri naţional, respectiv: Confederaţia Patronală "Concordia", Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MF şi a fost realizat în urma consultărilor cu mediul de afaceri.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 106 / 5353 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...