ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Mediului a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanţă privind atribuirea plajelor în sezoanele estivale 2023-2024

25 Ianuarie 2023   |   AGERPRES

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024 se află în consultare publică pe site-ul MMAP, iar cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până la data de 30 ianuarie 2023, pe adresa ANAR.

 
 
Termenele de desfăşurare a licitaţiilor pentru atribuirea segmentelor de plajă turistică ar urma să scadă la jumătate, în prezent perioada însumând cel puţin 55 de zile, iar contractul de închiriere se va încheia pe doi ani, se arată în Nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024, publicată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

"În anul 2022, o serie de aproximativ 200 contracte de închiriere a plajei au încetat, prin ajungerea la termen. În acelaşi timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări, prin cuprinderea acestor suprafeţe noi. În acest context, este necesară efectuarea diligenţelor în vederea obţinerii unor noi Planuri Urbanistice Zonale, pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, în vederea reorganizării amplasării construcţiilor provizorii care servesc activităţile de turism şi agrement pe plaja turistică a Mării Negre. Având în vedere faptul că emiterea planurilor urbanistice sunt în competenţa administraţiilor publice locale, autorităţile administraţiei publice centrale neputând influenţa în vreun fel deliberările autorităţilor locale, această situaţie apare ca un factor independent de voinţa Guvernului, dar care poate influenţa negativ procesul de închiriere a plajelor, bun public aparţinând domeniului public al statului român", se spune în document.


Conform Notei de fundamentare, reducerea termenelor de desfăşurare a licitaţiilor se va concretiza în următoarele situaţii: perioada de publicitate a invitaţiei de participare de la 20 de zile calendaristice la 10 zile până la momentul depunerii ofertei; stabilirea obligaţiei autorităţii contractante de a pune documentaţia la dispoziţia persoanelor interesate numai prin mijloace electronice (se reduc perioadele în care trebuie pusă la dispoziţie documentaţia de atribuire, în format fizic); perioada de răspuns la clarificări de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare; transmiterea anunţului de atribuire de la 20 de zile calendaristice la 5 zile calendaristice; reducerea termenului minim de aşteptare pentru încheierea contractului de la 20 de zile calendaristice la 10 zile.

De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de oferte maxim admisibile în prezenţa cărora poate fi adjudecată licitaţia (de la două oferte la una), iar termenul contractului de închiriere va fi stabilit la doi ani (sezoanele estivale 2023-2024 - termen minim necesar obţinerii noului Plan Urbanistic Zonal).

Potrivit sursei citate, va exista posibilitatea analizării ofertelor de închiriere de către mai multe Comisii, organizate la nivelul Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), în numele şi pentru administrator, în condiţiile în care, pentru celeritatea procedurii, doar forul ierarhic superior, în speţă ANAR, poate beneficia de aportul oricăruia dintre salariaţii unităţilor din subordine, cu atribuţii în ceea ce priveşte aplicarea mecanismului economic specific în domeniul apelor.

"Aceste propuneri de reglementare subsumate vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitaţie şi încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puţin 55 de zile", se menţionează în Nota de fundamentare.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024 se află în consultare publică pe site-ul MMAP, iar cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până la data de 30 ianuarie 2023, pe adresa ANAR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1076 / 5418
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...