Vass Lawyers | Noi praguri valorice în achiziții publice, achiziții sectoriale și concesiuni
10 Ianuarie 2024
Vass LawyersRegulamentele au intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2024 si sunt obligatorii in toate elementele lor.
Regulamentele au intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2024 si sunt obligatorii in toate elementele lor.
Fiind direct aplicabile in Romania, Regulamentele au modificat pragurile valorice cu privire la obligatia publicarii anunturilor de participare si de atribuire in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), stabilite prin:
- Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (Legea nr. 98/2016);
- Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale (Legea nr. 99/2016);
- Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii (Legea nr. 100/2016); si
- O.U.G. nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii (O.U.G. nr. 114/2011).
Comisia Europeana verifica din doi in doi ani daca pragurile valorice (exprimate in euro) corespund pragurilor stabilite prin Acordul privind achizitiile publice incheiat in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (exprimate in drepturi speciale de tragere – DST) si, daca este necesar, le revizuieste. Valoarea pragurilor este calculata pe baza valorii zilnice medii a euro exprimata in DST in decursul unei perioade de 24 de luni care se incheie la data de 31 a lunii august anterioare revizuirii. Valorile pragurilor adoptate prin Regulamente sunt rezultatul unei astfel de verificari si revizuiri.
Astfel, in cadrul Regulamentelor valorile pragurilor sunt exprimate in euro, in timp ce legislatia romana stabileste in general aceste praguri in lei. Valorile corespunzatoare pragurilor modificate exprimate in moneda nationala se regasesc in Comunicarea Comisiei din data de 16 noiembrie 2023, care poate fi vizualizata accesand linkul https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:C_202300902
In general, valorile in euro au fost majorate. Cu titlu de exemplu, valorile pragurilor exprimate in euro se majoreaza astfel:
- de la 5.382.000 euro la 5.538.000 euro;
- de la 140.000 euro la 143.000 euro;
- de la 215.000 euro la 221.000 euro.
PRAGURILE PENTRU PUBLICAREA ANUNTURILOR IN JOUE PENTRU ACHIZITII PUBLICE
Pragurile pentru publicarea anunturilor de participare si de atribuire, reglementate prin art. 7 alin. (1) din Legea nr. 98/2016, se vor modifica dupa cum urmeaza:
- pragul de 26.093.012 lei, prevazut pentru contractele/acordurile-cadru de lucrari, va creste la 27.334.460 lei;
- pragul de 678.748 lei, prevazut pentru contractele/acordurile-cadru de produse si de servicii, va creste la 705.819 lei;
- pragul de 1.042.363 lei, pentru contractele/acordurile-cadru de produse si de servicii atribuite de consiliul judetean, consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si de institutiile publice aflate in subordinea acestora, va creste la 1.090.812 lei;
- pragul de 3.636.150 lei, prevazut pentru contractele/acordurile-cadru de servicii sociale si alte servicii specifice, va creste la 3.701.850 lei.
Vor creste in mod corespunzator si pragurile pentru aplicarea legislatiei achizitiilor publice in cazul contractelor atribuite de catre entitatile juridice fara calitate de autoritate contractanta, dar care sunt finantate/subventionate in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta. Aceste praguri vor creste, dupa cum urmeaza:
- pentru contractele de lucrari, de la 26.093.012 lei la 27.334.460 lei;
- pentru contractele de servicii, de la 678.748 lei la 705.819 lei.
PRAGURILE PENTRU PUBLICAREA ANUNTURILOR IN JOUE PENTRU ACHIZITII SECTORIALE
Pragurile pentru publicarea anunturilor de participare si de atribuire, reglementate prin art. 12 alin. (1) din Legea nr. 99/2016, se vor modifica dupa cum urmeaza:
- pragul de 2.089.574 lei, prevazut pentru contractele sectoriale de produse si de servicii, precum si pentru concursurile de solutii, va creste la 2.186.559 lei;
- pragul de 26.093.012 lei, prevazut pentru contractele sectoriale de lucrari va creste la 27.334.460 lei;
- pragul de 4.848.200 lei, prevazut pentru contractele/acordurile-cadru de servicii sociale si alte servicii specifice, va creste la 4 935 800 lei.
PRAGURILE PENTRU PUBLICAREA ANUNTURILOR IN JOUE PENTRU ACHIZITIILE PUBLICE IN DOMENIILE APARARII SI SECURITATII
Pragurile pentru publicarea anunturilor de participare si de atribuire, reglementate prin art. 134 alin. (2) si art. 136 alin. (2) din O.U.G. nr. 114/2011, se vor modifica dupa cum urmeaza:
- pragul de 431.000 euro, prevazut pentru contractele de produse si de servicii va creste la 443.000 euro;
- pragul de 5.382.000 euro, prevazut pentru contractele de lucrari va creste la 5.538.000 euro.
PRAGUL PENTRU PUBLICAREA ANUNTURILOR IN JOUE PENTRU CONTRACTELE DE CONCESIUNE DE SERVICII SI DE LUCRARI
Pragul de 26.093.012 lei prevazut de art. 11 alin. (1) din Legea nr. 100/2016 pentru obligatia aplicarii procedurilor de atribuire pentru concesiunile de lucrari sau servicii va creste la 27.334.460 lei.
TERMENUL PENTRU CONTESTATII
Totodata, termenele de formulare a contestatiilor sau a actiunilor la instantele judecatoresti, de 10 zile, respectiv 7 zile, precum si termenele de asteptare pentru incheierea contractelor/acordurilor-cadru se vor raporta la noile valori estimate ale contractelor/acordurilor-cadru de achizitii publice/achizitii sectoriale/concesiuni/achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, incepand cu data aplicarii acestora.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 271 / 5299 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen câștigă un litigiu de referință în contencios vamal
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners lansează Academia de Litigii, un podcast dedicat avocaților litigatori și profesioniștilor din domeniul justiției. Cosmin Vasile și Andrei Dumitrescu, parteneri în cadrul ZRVP, vor fi gazde și vor avea ca invitați avocați de prestigiu, magistrați și profesori universitari, personalități care au lăsat o amprentă în domeniu
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...