Vass Lawyers: A fost adoptată Strategia naționala în domeniul achizițiilor publice 2023—2027
24 Iulie 2023
Vass LawyersSNAP este un document de politica publica care include obiectivele Guvernului privind continuarea reformei sistemului national de achizitii publice in perioada 2023 – 2027.
In M.Of. nr. 540 si M.Of. nr. 540 bis din data de 16 iunie 2023 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 554/2023 pentru aprobarea Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice 2023-2027 (SNAP).
ANAP, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia de a duce la indeplinire actiunile specifice domeniului lor de activitate prevazute in Planul de actiune care face parte integranta din SNAP. Monitorizarea si evaluarea implementarii SNAP se realizeaza de catre ANAP.
SNAP este un document de politica publica care include obiectivele Guvernului privind continuarea reformei sistemului national de achizitii publice in perioada 2023 – 2027. Guvernul si-a propus astfel continuarea reformei in domeniul achizitiilor publice, initiata prin aprobarea Strategiei Nationale in domeniul Achizitiilor Publice 2015 – 2020.
ANAP, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia de a duce la indeplinire actiunile specifice domeniului lor de activitate prevazute in Planul de actiune care face parte integranta din SNAP. Monitorizarea si evaluarea implementarii SNAP se realizeaza de catre ANAP.
SNAP este un document de politica publica care include obiectivele Guvernului privind continuarea reformei sistemului national de achizitii publice in perioada 2023 – 2027. Guvernul si-a propus astfel continuarea reformei in domeniul achizitiilor publice, initiata prin aprobarea Strategiei Nationale in domeniul Achizitiilor Publice 2015 – 2020.
Documentul a fost construit in trei sectiuni care vizeaza in principal prezentarea contextului, a obiectivelor si a modului in care se va monitoriza si evalua implementarea si impactul strategiei.
Prima sectiune prezinta elementele de context si justificarea elaborarii strategiei, cu sublinierea principalelor probleme identificate de grupul de lucru dedicat al ANAP si constituit in iulie 2020.
Cea de-a doua sectiune este dedicata obiectivelor de continuare a reformei sistemului national de achizitii publice.
OBIECTIVUL GENERAL asumat vizeaza promovarea utilizarii achizitiilor publice drept instrument strategic pentru a contribui la rezilienta si redresarea economica a Romaniei, inclusiv prin asigurarea beneficiilor sociale, de mediu si a celor generate de inovare si prin asigurarea accesului crescut al Intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) la piata achizitiilor publice.
Acesta este divizat in cinci obiective specifice pentru care SNAP prevede adoptarea unui set de programe (directii de actiune).
Obiectivul specific 1 – Achizitii publice strategice
SNAP preconizeaza, de exemplu, urmatoarele actiuni principale:
→ asigurarea beneficiilor globale ale achizitiilor publice strategice prin actiuni cum ar fi (i) infiintarea unui centru de competente in materie de achizitii publice sustenabile si de inovare in cadrul ANAP sau (ii) elaborarea si implementarea unui program anual de conferinte/seminarii cu implicarea mediului academic si a mediului de afaceri, etc.;
→ asigurarea beneficiilor privind protectia mediului prin actiuni de tipul: (i) abrogarea Legii nr. 69/2016 privind achizitiile publice verzi si modificarea si completarea legislatiei achizitiilor publice in acest sens sau (ii) elaborarea si adoptarea unui Plan national de achizitii publice ecologice, etc.;
→ asigurarea beneficiilor sociale prin actiuni cum ar fi: (i) clarificarea cadrului legislativ si actualizarea legislatiei caduce; sau (ii) elaborarea si aprobarea unui Plan national pentru achizitii publice responsabile social.
→ asigurarea beneficiilor privind inovarea prin actiuni cum ar fi: (i) infiintarea unei platforme de dialog strategic cu sectorul privat, inclusiv prin crearea unui catalog online de solutii inovatoare pentru promovarea achizitiilor inovatoare; (ii) infiintarea unui centru pilot de inovare in domeniul achizitiilor publice, cu rol de Broker de Inovare in evaluarea fezabilitatii solutiilor propuse a fi implementate prin realizarea de achizitii publice de invocare, etc.;
→ asigurarea accesului IMM-urilor la pietele de achizitii publice prin actiuni cum ar fi implementarea unei platforme de dialog intre reprezentantii sectorului public si a IMM-urilor, continuarea simplificarii legislatiei si dezvoltarea in continuare a unor documentatii standard.
Obiectivul specific 2 – Achizitii publice centralizate
Pentru indeplinirea acestui obiectiv, SNAP prevede printre directiile de actiune (i) infiintarea a patru noi Unitati Centralizate de Achizitii pana la sfarsitul anului 2025 si (ii) actiuni de facilitare a comunicarii interinstitutionale si cresterea accesului la achizitii centralizate.
Obiectivul specific 3 – Transparenta in achizitii publice
Pentru consolidarea increderii in sistemul de achizitii publice din Romania prin cresterea transparentei procesului de achizitii publice, unele dintre cele mai interesante si utile actiuni propuse sunt (i) consolidarea tuturor reglementarilor aplicabile prevazute in diferite acte normative cu toate modificarile si completarile ulterioare si (ii) elaborarea unor noi documentatii standard de atribuire.
Obiectivul specific 4 – Profesionalizarea
Potrivit SNAP, acest obiectiv specific se va realiza prin actiuni cum ar fi: (i) modificarea si completarea O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ pentru introducerea unei functii publice de conducere specifice in domeniul achizitiilor publice, (ii) modificarea si completarea O.U.G. nr. 13/2015 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice pentru clarificarea functiei de initiere si elaborare a documentelor de politica publica in domeniul profesionalizarii achizitiilor publice, (iii) modificarea ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1832/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie (sase caractere), pentru introducerea ocupatiei de Manager achizitii publice.
Totodata, se urmareste profesionalizarea profesionalizarea personalului implicat in derularea procedurilor de achizitii publice inclusiv prin (i) infiintarea unei structuri dedicate la nivelul ANAP pentru profesionalizarea in domeniul achizitiilor publice, (ii) dezvoltarea si implementarea unui program structurat de formare pentru functionarii publici debutanti care intra in domeniul achizitiilor publice cu o combinatie de formare in afara locului de munca si stagii de practica si (iii) consolidarea formarii judecatorilor cu privire la abordarea contestatiilor in materia achizitiilor publice.
Obiectivul specific 5 – Monitorizare, supervizare si control
SNAP prevede inter alia, (i) revizuirea Legii nr. 101/2016 pentru a asigura comunicarea deciziilor pronuntate de tribunale catre ANAP, (ii) implementarea in cadrul SEAP a formularelor electronice standard pentru publicarea anunturilor in domeniul achizitiilor publice (e-Forms), si a functionalitatilor care sa permita inregistrarea datelor cu privire la achizitiile care includ criterii sociale, de mediu sau privind inovarea, precum si a celor cu privire la IMM-urile care activeaza in calitate de subcontractant in cadrul contractelor de achizitie publica, inclusiv valoarea totala a activitatilor subcontractate, (iii) asigurarea interconectarii si interoperabilitatii SEAP cu alte baze de date si sisteme (de exemplu, Oficiul National al Registrului Comertului, Agentia Nationala de Integritate, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ANAP, CNSC, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei (MJ), ONAC, etc.) sau (iv) implementarea unei platforme informatice destinata analizei solutiilor pronuntate in deciziile CNSC si ale instantelor cu privire la contestatiile referitoare la procesele de achizitii publice, pentru a identifica erorile sistemice si masurile asociate.
Ultima sectiune este dedicata implementarii SNAP si vizeaza:
→ implicatii bugetare si sursele de finantare;
→ implicatii asupra cadrului juridic cu indicarea actelor normative care vor fi abrogate sau vor suferi modificari, cel mai important aspect fiind sublinierea faptului ca este necesara elaborarea si adoptarea unui act normativ care va avea ca scop consolidarea tuturor reglementarilor aplicabile in domeniul achizitiilor publice.
In anexa la SNAP se regaseste, pentru fiecare obiectiv specific in parte, un plan de actiune cu termene de realizare clare, institutii responsabile/colaboratoare, rezultate asteptate, indicatori de rezultat si monitorizare si evaluare.
Continutul integral al Strategiei Nationale in Domeniul Achizitiilor Publice 2023-2027 poate fi consultat aici.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 618 / 5337 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...