ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noua lege privind pensiile ocupaționale

15 Ianuarie 2020   |   Simona Merdariu, Managing Associate Voicu & Filipescu

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 10 din 08 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.

Simona Merdariu, Managing Associate Voicu & Filipescu

 
 
Legea nr 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr 10 din 08 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.

1    SINOPSIS
Legea nr. 1/2020 transpune Directiva UE 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP II) în legislația națională, stabilindu-se cadrul legal pentru înființarea si funcționarea schemelor de pensii ocupaţionale şi fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea si funcţionarea administratorilor, avizarea și funcționarea instituţiilor de credit pentru activitatea de depozitare şi de custodie a activelor fondurilor de pensii ocupaţionale, avizarea auditorilor financiari, pentru activitatea desfăşurată în calitate de auditor al administratorilor şi al fondurilor de pensii ocupaţionale, reglementarea şi supravegherea prudenţială a sistemului pensiilor ocupaţionale.


Pensia ocupațională este facultativă.

2    CATEGORII DE BENEFICIARI

Calitatea de participant poate fi dobândită de către:
a)    angajatul, funcţionarul public sau persoana autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit legii, persoana care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, membrul unei societăţi cooperative potrivit dispoziţiilor Legii nr. 1/2005, precum şi altă persoană care realizează venituri asimilate salariilor, venituri din activităţi profesionale sau agricole, care aderă la un fond şi care contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond şi are un drept viitor la o pensie ocupaţională;
b)    persoana pentru care se plătesc, în baza unor contracte de mandat sau contracte de management, contribuţii la un fond, din care rezultă un drept viitor la o pensie ocupaţională;
c)    persoana care acţionează ca propriul său angajator, exercită o activitate independentă sau orice asocieri între acestea şi a semnat un contract de administrare încheiat cu un administrator.
În categoria persoanelor fizice care exercită o activitate independentă sunt incluse şi persoanele asigurate în alte sisteme de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

3    PĂRȚILE IMPLICATE
Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, iar aderarea angajaților proprii este facultativă. Contribuţiile angajatorului la un fond se stabilesc prin schema de pensii ocupaţionale. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite de schemă şi actul individual de aderare.

Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pot administra fonduri de pensii ocupaţionale societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) şi societăţile de asigurare de viaţă care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat sau societăţile de pensii constituite în baza prezentei legi sau societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare de viaţă, autorizate în condiţiile prezentei legi, pentru activitatea de administrare a fondurilor.

4    CONTRIBUȚII
Contribuţia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.

Sumele reprezentând contribuţiile la fonduri de pensii ocupaţionale din România sunt deductibile fiscal în conformitate cu legislaţia fiscală.

Administratorii contribuie la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, în situaţia în care prospectele aferente fondurilor administrate prevăd acoperirea riscurilor biometrice (riscuri legate de deces, invaliditate şi longevitate) şi/sau garantează rata de rentabilitate a investiţiilor sau un anumit nivel al garanţiilor.

Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, în condiţiile prevăzute de schemă şi prospect şi în conformitate cu legislaţia privind plata pensiilor private.

5    REGLEMENTĂRI VIITOARE
ASF urmează să emită reglementări specifice pentru aplicarea acestor noi dispoziții legale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 3938 / 5305
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
    INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
    RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
    Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
    (VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
    Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
    UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
    BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
    LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...