ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noua lege privind pensiile ocupaționale

15 Ianuarie 2020   |   Simona Merdariu, Managing Associate Voicu & Filipescu

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 10 din 08 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.

Simona Merdariu, Managing Associate Voicu & Filipescu

 
 
Legea nr 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr 10 din 08 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.

1    SINOPSIS
Legea nr. 1/2020 transpune Directiva UE 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP II) în legislația națională, stabilindu-se cadrul legal pentru înființarea si funcționarea schemelor de pensii ocupaţionale şi fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea si funcţionarea administratorilor, avizarea și funcționarea instituţiilor de credit pentru activitatea de depozitare şi de custodie a activelor fondurilor de pensii ocupaţionale, avizarea auditorilor financiari, pentru activitatea desfăşurată în calitate de auditor al administratorilor şi al fondurilor de pensii ocupaţionale, reglementarea şi supravegherea prudenţială a sistemului pensiilor ocupaţionale.


Pensia ocupațională este facultativă.

2    CATEGORII DE BENEFICIARI

Calitatea de participant poate fi dobândită de către:
a)    angajatul, funcţionarul public sau persoana autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit legii, persoana care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, membrul unei societăţi cooperative potrivit dispoziţiilor Legii nr. 1/2005, precum şi altă persoană care realizează venituri asimilate salariilor, venituri din activităţi profesionale sau agricole, care aderă la un fond şi care contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond şi are un drept viitor la o pensie ocupaţională;
b)    persoana pentru care se plătesc, în baza unor contracte de mandat sau contracte de management, contribuţii la un fond, din care rezultă un drept viitor la o pensie ocupaţională;
c)    persoana care acţionează ca propriul său angajator, exercită o activitate independentă sau orice asocieri între acestea şi a semnat un contract de administrare încheiat cu un administrator.
În categoria persoanelor fizice care exercită o activitate independentă sunt incluse şi persoanele asigurate în alte sisteme de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

3    PĂRȚILE IMPLICATE
Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, iar aderarea angajaților proprii este facultativă. Contribuţiile angajatorului la un fond se stabilesc prin schema de pensii ocupaţionale. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite de schemă şi actul individual de aderare.

Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pot administra fonduri de pensii ocupaţionale societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) şi societăţile de asigurare de viaţă care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat sau societăţile de pensii constituite în baza prezentei legi sau societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare de viaţă, autorizate în condiţiile prezentei legi, pentru activitatea de administrare a fondurilor.

4    CONTRIBUȚII
Contribuţia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.

Sumele reprezentând contribuţiile la fonduri de pensii ocupaţionale din România sunt deductibile fiscal în conformitate cu legislaţia fiscală.

Administratorii contribuie la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, în situaţia în care prospectele aferente fondurilor administrate prevăd acoperirea riscurilor biometrice (riscuri legate de deces, invaliditate şi longevitate) şi/sau garantează rata de rentabilitate a investiţiilor sau un anumit nivel al garanţiilor.

Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, în condiţiile prevăzute de schemă şi prospect şi în conformitate cu legislaţia privind plata pensiilor private.

5    REGLEMENTĂRI VIITOARE
ASF urmează să emită reglementări specifice pentru aplicarea acestor noi dispoziții legale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 3908 / 5275
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
    ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
    Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
    Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
    LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
    Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
    Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
    Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
    Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...