ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordinul de aprobare a schemei Contractelor pentru Diferenţă, publicat în Monitorul Oficial

06 August 2024   |   Agerpres

Potrivit Hotărârii Guvernului privind aprobarea cadrului juridic general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon din 7 august 2023, contractul pentru diferenţă sau contract CfD înseamnă un contract civil încheiat între contrapartea CfD şi un beneficiar CfD, pe baza căruia se efectuează plăţi pentru diferenţă CfD, în conformitate cu schema CfD relevantă.

 
 
Ordinul de aprobare a schemei Contractelor pentru Diferenţă (CfD), care prevede dezvoltarea a 1000 MW de capacitate eoliană onshore şi 500 MW solar, a fost publicat în Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că, ulterior, va emite un ordin privind aprobarea regulilor de licitaţie, unde vor fi incluse atât condiţiile de participare, cât şi preţurile maxime de exercitare.

"Acest mecanism de sprijin financiar, finanţat de România prin Fondul pentru Modernizare, o premieră la nivel european, este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional. Este şi jalon în cadrul PNRR. De la începutul mandatului meu, am fost hotărât să valorificăm aceste oportunităţi, să lansăm programe şi scheme de ajutor de stat, să finanţăm investiţiile atât de necesare pentru sectorul energetic. Prin eforturile noastre actuale, România poate deveni principalul actor energetic din regiune. Deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii", a scris ministrul.


El a precizat că, în mandatul său ca ministru, valoarea totală a investiţiilor finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR a depăşit 25 de miliarde de euro.

"Continuăm în acelaşi ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitarea reţelelor de energie electrică, modernizarea reţelelor de termoficare şi a CET-urilor. Nu ne oprim aici! Vom demara noi apeluri prin care oferim oportunităţi mediului privat şi public să obţină finanţări pentru proiecte de eficienţă energetică", a mai spus demnitarul.

Sebastian Burduja a mai afirmat că aceste investiţii sunt esenţiale pentru toţi românii, şi pentru mediul economic, pentru că "asigură stabilitatea sistemului energetic şi accesul la energie nepoluantă, la un preţ corect".

Potrivit Hotărârii Guvernului privind aprobarea cadrului juridic general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon din 7 august 2023, contractul pentru diferenţă sau contract CfD înseamnă un contract civil încheiat între contrapartea CfD şi un beneficiar CfD, pe baza căruia se efectuează plăţi pentru diferenţă CfD, în conformitate cu schema CfD relevantă.

În baza mecanismului Contractului pentru Diferenţă, se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacităţi de producţie energie electrică. Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate şi aprobate de către DG Competition.

Ajutorul de operare este acordat prin intermediul plăţilor pentru diferenţă pentru energia produsă, măsurată şi livrată în Sistemul Electroenergetic Naţional, care face obiectul contractului CfD, de către Contrapartea CfD (OPCOM) către beneficiarul CfD, în situaţia în care preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare licitat sau de către beneficiar către Contrapartea CfD, în situaţiile în care preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare.

În cazul schemelor de tip CfD, preţul de exercitare pentru un contract este determinat prin licitaţie, iar în cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, preţul de exercitare este determinat prin negociere. Orice schemă de tip CfD sau ajutor de stat CfD ad-hoc şi orice contract CfD aferent se supune autorizării şi face obiectul deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5219
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...