ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a respins OUG de modificare a legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale

07 Octombrie 2020   |   Agerpres

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică a fost respins cu 70 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 21 de abţineri.

 
 
Plenul Senatului a respins, miercuri, un proiect iniţiat de Guvern care vizează modificarea Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, în sensul ca sintagma "participaţii" să fie înlocuită cu "acţiuni".
 
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică a fost respins cu 70 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 21 de abţineri.
 
Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat iniţiativa Guvernului, susţinând că prin aceasta "se încearcă schimbarea voinţei Parlamentului în interesul unor profitori şi al unor oportunişti ai epidemiei".
 
"Încep prin a spune că eu nu am simptomele specifice COVID-19, din moment ce pot să miros această încercare mizerabilă a Guvernului, această încercare puturoasă a Guvernului PNL de a schimba voinţa Parlamentului în interesul unor profitori şi al unor oportunişti ai epidemiei", a afirmat Nicolae, de la tribuna Senatului.
 
În opinia sa, înstrăinarea participaţiilor statului în această perioadă nu s-ar putea face decât în "defavoarea" intereselor statului.
 
"Sunt reguli simple de piaţă, pe care echipa de impostori, incompetenţi şi iresponsabili, o colecţie cum rar am putut vedea, din Guvernul României nu avea cum să o înţeleagă. În UE, media prezenţei capitalului de stat în sectorul bancar se situează între 25 şi 35%, în România, după majorarea participaţiei statului în capitalul social al CEC Bank, s-a ajuns la 14%. Privatizarea CEC şi a Eximbank ar duce la o diminuare drastică a prezenţei statului român în sectorul bancar din propria ţară. Acesta nu este un model economic, nu reprezintă economia de piaţă, ci, dimpotrivă, reprezintă jaful generalizat al unor neofanarioţi care sunt datori să plătească firmanul primit de la domnie şi care au ajuns la guvernare fără alegeri parlamentare", a susţinut senatorul PSD.
 
El a adăugat că, în aceste condiţii, Parlamentul trebuie să dea o "ripostă fermă", pentru că ordonanţa Guvernului este
şi un act normativ "neconstituţional".
 
"Această ordonanţă, care nu justifică în niciun fel urgenţa reglementării mai ales în această procedură de delegare legislativă constituţională, a venit la foarte scurtă vreme după ce Parlamentul s-a pronunţat şi manifestă dorinţa de a legiui într-o asemenea chestiune foarte sensibilă. De aceea, eu cred că Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să dea o ripostă ordonanţei neconstituţionale adoptată de Guvernul Orban, să reia argumentele care au stat la baza adoptării Legii 173/2020 şi să transmită un semnal puternic Guvernului că răspunderea politică nu înlătură şi nu exonerează de răspundere penală. Dacă au de furat, să încerce să fure altfel, nu atât de flagrant", a afirmat Şerban Nicolae.
 
În replică, liderul grupului parlamentar PNL, Daniel Fenechiu, i-a reproşat lui Şerban Nicolae "nivelul de exprimare" de la tribuna Camerei superioare a Parlamentului în discursul critic la adresa Guvernului Orban, menţionând că senatorii liberali vor vota împotriva raportului Comisiei economice de admitere a respingerii OUG nr. 166/2020.
 
"Noi discutăm astăzi despre un proiect de lege, nu eram la capitolul declaraţii politice. Fără îndoială, antevorbitorul meu poate să aibă orice opinie doreşte domnia sa, dar cred că tribuna Parlamentului trebuie ţinută la un nivel de exprimare care trebuie să reflecte nivelul la care se găseşte Legislativul României. Folosirea unor cuvinte extrem de dure, anumite acuze care nu îşi pot găsi, în opinia mea, corespondenţă în limbajul din Senatul României, sunt lucruri care m-au determinat să intervin şi să sper că este o părere unilaterală şi individuală a antevorbitorului meu. PNL va vota împotrivă. Nu cred că cineva şi-a pus problema ca în condiţii de pandemie să vândă CEC-ul, să vândă Eximbank-ul sau să vând participaţiile statului", a spus Fenechiu.
 
Proiectul de lege are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, în vederea înlocuirii sintagmei "participaţiile statului" cu expresia "acţiunile deţinute de stat" in cuprinsul art. l şi art. 2 alin. (l).
 
Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2959 / 5337
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...