ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CJUE: O perioadă de gardă în regim de permanenţă constituie timp de muncă dacă afectează semnificativ timpul liber

09 Martie 2021   |   Agerpres

CJUE a fost sesizată de jurisdicţii germane şi slovene care trebuie să judece două cazuri ale unor salariaţi ce au solicitat plata integrală pentru perioada de gardă în regim de permanenţă.

 
 
O perioadă de gardă în regim de permanenţă trebuie să fie considerată timp de muncă dacă afectează semnificativ posibilitatea respectivului angajat de a gestiona în această perioadă timpul său liber, potrivit unui comunicat al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) dat marţi publicităţii.
 
CJUE a fost sesizată de jurisdicţii germane şi slovene care trebuie să judece două cazuri ale unor salariaţi ce au solicitat plata integrală pentru perioada de gardă în regim de permanenţă.
 
În prima cauză, un tehnician specializat era însărcinat să asigure funcţionarea, mai multe zile consecutive, a unor staţii de emisie de radioteleviziune, situate la munte, în Slovenia. El efectua, în afara celor douăsprezece ore de muncă obişnuită, servicii de gardă de şase ore pe zi, în regim de permanenţă. În aceste perioade, el nu era obligat să rămână la staţia de emisie respectivă, dar trebuia să poată fi contactat prin telefon şi să fie în măsură să revină în interval de o oră, în caz de nevoie. În realitate, ţinând seama de situaţia geografică a staţiilor de emisie, dificil accesibile, el rămânea pe amplasamentul acestora în timpul serviciului de gardă, într-o locuinţă de serviciu pusă la dispoziţia sa de angajator, neavând multe posibilităţi de activităţi recreative.
 
În a doua cauză, un funcţionar exercita activităţi de pompier în oraşul german Offenbach am Main. În această calitate, acesta trebuia, în afara timpului său de serviciu regulamentar, să efectueze în mod regulat perioade de gardă în regim de permanenţă. În aceste perioade, el nu era obligat să fie prezent într-un loc stabilit de angajatorul său, dar trebuia să poată fi contactat şi să poată ajunge, în caz de alertă, la marginea oraşului într-un interval de 20 de minute, cu echipamentul de intervenţie şi cu vehiculul de serviciu pus la dispoziţia sa.
 
Cele două părţi interesate considerau că, din cauza restricţiilor pe care le implică, perioadele de gardă în regim de permanenţă trebuiau recunoscute, în integralitatea lor, ca timp de lucru şi remunerate în consecinţă, indiferent dacă au efectuat sau nu o muncă concretă în aceste perioade.
 
''O perioadă în care nicio activitate nu este desfăşurată efectiv de lucrător în favoarea angajatorului său nu constituie în mod necesar o 'perioadă de repaus'. Astfel, reiese în special din jurisprudenţa Curţii că o perioadă de gardă trebuie calificată automat drept 'timp de lucru' în cazul în care lucrătorul are obligaţia, în această perioadă, să rămână la locul său de muncă, distinct de domiciliul său, şi să fie la dispoziţia angajatorului său'', aminteşte CJUE.
 
Potrivit Curţii de Justiţie a UE, perioadele de gardă, inclusiv în regim de permanenţă, intră de asemenea în integralitatea lor sub incidenţa noţiunii de 'timp de lucru' în cazul în care constrângerile impuse lucrătorului în aceste perioade afectează în mod obiectiv şi foarte semnificativ posibilitatea sa de a gestiona în mod liber timpul în care serviciile sale profesionale nu sunt solicitate şi de a se consacra propriilor interese.
 
Totuşi, ''dificultăţile organizatorice pe care le poate provoca o perioadă de gardă pentru lucrător şi care sunt consecinţa unor elemente naturale sau a liberei alegeri a acestuia nu sunt pertinente. Aceasta este, de exemplu, situaţia caracterului nefavorabil activităţilor recreative al zonei de care, în practică, lucrătorul nu se poate îndepărta într-o perioadă de gardă în regim de permanenţă''.
 
CJUE subliniază că revine instanţelor naţionale sarcina de a efectua o apreciere globală a ansamblului circumstanţelor speţei pentru a verifica dacă o perioadă de gardă în regim de permanenţă trebuie calificată drept 'timp de lucru', această calificare nefiind de fapt automată în lipsa unei obligaţii de a rămâne la locul de muncă.
 
Curtea accentuează că modul de remunerare a lucrătorilor în perioadele de gardă nu intră în sfera directivei 88/2003 şi, în consecinţă, aceasta nu se opune unei reglementări naţionale, unei convenţii colective de muncă sau unei decizii a unui angajator care, în vederea remunerării lor, ia în considerare în mod diferit perioadele în care prestaţiile de muncă sunt efectiv realizate şi cele în care nu se realizează nicio muncă efectivă, chiar dacă aceste perioade trebuie considerate în integralitatea lor 'timp de lucru'.
 
În ceea ce priveşte remunerarea perioadelor de gardă care, dimpotrivă, nu pot fi calificate drept 'timp de lucru', directiva 88/2003 nu se opune nici plăţii unei sume destinate să compenseze neplăcerile ocazionate de acestea lucrătorului.
 
Trimiterea preliminară permite instanţelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu despre care sunt sesizate, să adreseze CJUE întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii Europene sau la validitatea unui act al Uniunii. CJUE nu soluţionează litigiul naţional şi este de competenţa instanţei naţionale să soluţioneze cauza conform deciziei Curţii. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate despre o problemă similară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2023 / 4496
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...