ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNIPMMR solicită Guvernului să aprobe pachetul de programe penru susţinerea IMM-urilor

23 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CNIPMMR formulează unele propuneri de programe, care sunt esenţiale pentru susţinerea economiei româneşti şi a IMM-urilor în anul 2024.

 
 
Consiliului Naţional al IMM-lor din România (CNIPMMR) solicită Guvernului să fie adoptat de urgenţă pachetul de programe pentru susţinerea IMM-urilor, având în vedere că acestea sunt cel mai afectate, în contextul actual, marcat de discuţiile din spaţiul public privind reforma fiscală, consecinţele războiului din Ucraina şi tranziţia către digitalizare şi economia verde.
 
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CNIPMMR formulează unele propuneri de programe, care sunt esenţiale pentru susţinerea economiei româneşti şi a IMM-urilor în anul 2024.
 
Printre acestea, reprezentanţii mediului de afaceri menţionează Programul de compensare a efectelor războiului din Ucraina în domeniul alimentar şi agricultură, Programul de compensare a costurilor cu motorina pentru transportatori, deblocarea programului Electric-Up, finanţarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energie-IMMPROSUMER.
 
Pe lista de propuneri se mai află: suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMM Invest Plus, lansarea tururor call-urilor 2021-2027 (investiţii), program pentru susţinerea dezvoltării IMM-urilor existente - scale-up.
 
În acelaşi timp, CNIPMMR solicită lansarea tuturor programelor naţionale şi regionale pentru mediul privat, în valoare de 6,1 miliarde euro, în total 139 de apeluri: 1,7 miliarde de euro programe regionale, 268 milioane de euro sănătate, 1,27 miliarde de euro POCIDIF (Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, n.r.), 30 milioane de euro educaţie şi ocupare, 516 milioane de euro dezvoltare durabilă, 1,42 miliarde de euro tranziţie justă.
 
"CNIPMMR consideră că trebuie luată în considerare o reactivare a programului Kurzarbeit, prin care angajatorii aveau posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, iar salariaţii afectaţi de măsură beneficiau de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, acesta contribuind la consolidarea pieţei muncii şi evitarea producerii unor efecte negative în economie", se menţionează în comunicat.
 
În contextul actual, caracterizat de mai multe crize suprapuse, îndeosebi determinate de factori externi, marcate de creşterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibili, asigurarea finanţării programelor pentru dezvoltarea IMM-urilor şi a start-up-urilor este esenţială pentru dezvoltarea şi stabilitatea economiei, precizează sursa citată.
 
Potrivit sursei citate, Guvernul are obligaţia de a veni cu măsuri de susţinere a mediului economic, să asigure finanţarea programelor şi implementarea acestora, şi nu doar să fie interesat de cheltuielile cu aparatul bugetar.
 
"În contextul solicitărilor CNIPMMR privind pachetul de programe pentru IMM-uri, salutăm majorarea cu 4 miliarde de lei şi plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, până la 31 decembrie 2023. Noul plafon asigură acces la măsurile din schemă de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme. Aceasta este calea care trebuie continuată, de susţinere a mediului de afaceri, discuţiile despre reforme ar trebui lăsate în plan secund, într-un context social si economic atât de complicat", se menţionează într-o notă a organizaţiei. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 138 / 4426
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...