ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNIPMMR solicită Guvernului să aprobe pachetul de programe penru susţinerea IMM-urilor

23 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CNIPMMR formulează unele propuneri de programe, care sunt esenţiale pentru susţinerea economiei româneşti şi a IMM-urilor în anul 2024.

 
 
Consiliului Naţional al IMM-lor din România (CNIPMMR) solicită Guvernului să fie adoptat de urgenţă pachetul de programe pentru susţinerea IMM-urilor, având în vedere că acestea sunt cel mai afectate, în contextul actual, marcat de discuţiile din spaţiul public privind reforma fiscală, consecinţele războiului din Ucraina şi tranziţia către digitalizare şi economia verde.
 
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CNIPMMR formulează unele propuneri de programe, care sunt esenţiale pentru susţinerea economiei româneşti şi a IMM-urilor în anul 2024.
 
Printre acestea, reprezentanţii mediului de afaceri menţionează Programul de compensare a efectelor războiului din Ucraina în domeniul alimentar şi agricultură, Programul de compensare a costurilor cu motorina pentru transportatori, deblocarea programului Electric-Up, finanţarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energie-IMMPROSUMER.
 
Pe lista de propuneri se mai află: suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMM Invest Plus, lansarea tururor call-urilor 2021-2027 (investiţii), program pentru susţinerea dezvoltării IMM-urilor existente - scale-up.
 
În acelaşi timp, CNIPMMR solicită lansarea tuturor programelor naţionale şi regionale pentru mediul privat, în valoare de 6,1 miliarde euro, în total 139 de apeluri: 1,7 miliarde de euro programe regionale, 268 milioane de euro sănătate, 1,27 miliarde de euro POCIDIF (Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, n.r.), 30 milioane de euro educaţie şi ocupare, 516 milioane de euro dezvoltare durabilă, 1,42 miliarde de euro tranziţie justă.
 
"CNIPMMR consideră că trebuie luată în considerare o reactivare a programului Kurzarbeit, prin care angajatorii aveau posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, iar salariaţii afectaţi de măsură beneficiau de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, acesta contribuind la consolidarea pieţei muncii şi evitarea producerii unor efecte negative în economie", se menţionează în comunicat.
 
În contextul actual, caracterizat de mai multe crize suprapuse, îndeosebi determinate de factori externi, marcate de creşterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibili, asigurarea finanţării programelor pentru dezvoltarea IMM-urilor şi a start-up-urilor este esenţială pentru dezvoltarea şi stabilitatea economiei, precizează sursa citată.
 
Potrivit sursei citate, Guvernul are obligaţia de a veni cu măsuri de susţinere a mediului economic, să asigure finanţarea programelor şi implementarea acestora, şi nu doar să fie interesat de cheltuielile cu aparatul bugetar.
 
"În contextul solicitărilor CNIPMMR privind pachetul de programe pentru IMM-uri, salutăm majorarea cu 4 miliarde de lei şi plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, până la 31 decembrie 2023. Noul plafon asigură acces la măsurile din schemă de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme. Aceasta este calea care trebuie continuată, de susţinere a mediului de afaceri, discuţiile despre reforme ar trebui lăsate în plan secund, într-un context social si economic atât de complicat", se menţionează într-o notă a organizaţiei. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 202 / 4490
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...