ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport Eurojust: Cooperarea judiciară europeană s-a intensificat în 2020

23 Martie 2021   |   Agerpres

În raportul, Eurojust, cu sediul la Haga, a subliniat că autorităţile judiciare din diferite ţări europene "recurg tot mai mult" la această agenţie, "în căutare de ajutor în anchete" şi pentru a putea "aduce suspecţii în faţa justiţiei, în tribunalele naţionale".

 
 
Autorităţile judiciare din statele membre ale UE şi-au coordonat activitatea, prin intermediul Eurojust, Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiţie Penală, şi au efectuat cu 13% mai multe investigaţii asupra unor delicte transfrontaliere grave şi de terorism în 2020, a informat marţi instituţia europeană într-un comunicat de presă difuzat cu prilejul publicării raportului Eurojust pe anul 2020.
 
În raportul, Eurojust, cu sediul la Haga, a subliniat că autorităţile judiciare din diferite ţări europene "recurg tot mai mult" la această agenţie, "în căutare de ajutor în anchete" şi pentru a putea "aduce suspecţii în faţa justiţiei, în tribunalele naţionale".
 
În pofida restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, Eurojust a funcţionat la întreaga capacitate în 2020, ba chiar a înregistrat o creştere de 13% a cazurilor, peste 8.800 în total, din care circa jumătate au fost deschise recent, "ceea ce reflectă nivelul crescut de complexitate a anchetelor penale transfrontaliere", se menţionează în raport.
 
În 2020, cooperarea judiciară europeană s-a soldat cu arestarea a 2.209 de suspecţi, îngheţarea a 1,9 miliarde de euro în active ilicite şi confiscarea de droguri în valoare de 3 miliarde de euro.
 
"În 2020, pandemia de COVID-19 ne-a făcut să ne confruntăm cu cele mai importante şi mai neprevăzute provocări din ultimele decenii. Sunt extrem de mândru de flexibilitatea, rezistenţa şi hotărârea de care a dat dovadă Eurojust în faţa acestei crize. Sprijinul nostru operaţional nu a fost deloc întrerupt şi rezultatele noastre impresionante confirmă că, inclusiv în cele mai dificile circumstanţe, suntem capabili să ne aducem o contribuţie reală şi tangibilă în vederea unei Europe mai sigure", a declarat preşedintele agenţiei, slovacul Ladislav Hamran, care a prezentat marţi concluziile raportului în faţa Comisiei pentru Afaceri Juridice (LIBE) a Parlamentului European.
 
Din numărul total, 164 de cazuri au avut legătură directă cu pandemia de coronavirus, fie din cauza dificultăţii de a executa mandatele de detenţie şi de anchetare europene ca urmare a închiderii frontierelor, fie pentru că se refereau la fraude înregistrate la vânzările de măşti şi geluri hidroalcoolice.
 
Unul dintre cazurile cele mai relevante a fost cel al EncroChat, o reţea telefonică utilizată de grupări infracţionale pentru a comunica. Eurojust a sprijinit partea judiciară a întreruperii la scară mare a comunicaţiilor securizate ale grupărilor crimei organizate, "preîntâmpinând omucideri şi alte situaţii care ameninţau vieţi".
 
Combaterea traficului de persoane a continuat să se afle printre preocupările majore ale Eurojust şi în 2020, raportul menţionând în acest sens o acţiune coordonată care a avut loc în mai anul trecut în urma căreia victimele traficului de persoane au fost puse la adăpost şi 10 suspecţi care făceau parte din grupări ale criminalităţii organizate din Austria, România şi Regatul Unit au fost arestaţi.
 
"Sunt conştient că ultimele luni au pus presiune pe funcţionarea sistemelor de justiţie din Uniunea Europeană. Justiţia va deveni mai puternică după această criză. Statele membre cheltuiesc tot mai mult pentru digitalizarea sistemelor de justiţie şi îşi unesc forţele pentru a preveni infracţiunile transfrontaliere. Şi Eurojust joacă un rol-cheie în această tranziţie", a declarat la rândul său comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1936 / 4461
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...