ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Secţia pentru judecători a CSM precizează că dispoziţiile OUG referitoare la organizarea şi conducerea MP nu au fost propuse de Consiliu. Ministrul Toader a dezinformat

23 Februarie 2019   |   AGERPRES

În aceste condiţii, arată reprezentanţii Secţiei, Consiliul a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz.

 
 
Dispoziţiile din ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, nu au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, precizează vineri Secţia pentru judecători a CSM.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, solicitarea de avizare a OUG 7/2019 a fost transmisă CSM pe 18 februarie, cu o zi înainte de adoptarea acesteia.

În aceste condiţii, arată reprezentanţii Secţiei, Consiliul a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz.

"Demersurile legislative realizate anterior de Consiliul Superior al Magistraturii au vizat clarificarea unor dispoziţii legale referitoare la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, promovarea în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor şi promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au respectat principiul separării carierelor", precizează sursa citată.


Totodată, dispoziţii din acest act normativ, care au suscitat interesul opiniei publice, referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, nu au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, menţionează Secţia de judecători.

Ministrul justiției a subliniat săptămâna aceasta că propunerile de modificare au venit din partea CSM. „O primă precizare. Propunerea de modificare ce face obiectul OUG a venit de la CSM, adăugând că majoritatea soluţiilor sunt venite de la CSM”, a declarat ministrul Justiţiei, după şedinţa de Guvern.

Citește și
►  Secţia de procurori CSM îl contrazice pe Tudorel Toader. Conținutul Ordonanței care modifică legile justiției, adus la cunoștință cu o zi înainte de adoptare

"În acelaşi timp, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să consulte judecătorii şi procurorii cu privire la prevederile acestui act normativ, pentru a-şi fundamenta poziţia pe care o va susţine în procedura parlamentară referitoare la aprobarea ordonanţei de urgenţă", anunţă judecătorii CSM.

Potrivit comunicatului, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avut poziţii ferme faţă de manifestările publice cu potenţial de afectare a independenţei Justiţiei.

"În concret, cu referire la alegaţia conform căreia membrii Consiliului ar fi refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor caracterizaţi drept 'şobolani' la un miting din luna iunie 2018, precizăm că în şedinţa din data de 4 iulie 2018 plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar, apreciind că discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice menţionate au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar. De asemenea, s-a subliniat că afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10 iunie 2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale. Cele reţinute de plenul Consiliului au fost aduse la cunoştinţa publicului printr-un comunicat de presă din data de 5 iulie 2018, comunicat care reiterează soluţia adoptată prin Hotărârea plenului 779/2018", mai arată sursa citată.

Secţia pentru judecători consideră că nereală este şi afirmaţia că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar fi refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi la un protest desfăşurat în faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti.

"Dimpotrivă, cererea de apărare a reputaţiei profesionale, vizând aceste aspecte, este în prezent pe rolul Secţiei pentru judecători, care urmează a se pronunţa ţinând seama şi de constatările realizate în urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară", menţionează sursa citată.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi reafirmă disponibilitatea de a contribui la corecta informare a opiniei publice cu privire la aspectele referitoare la activitatea sa şi a instanţelor judecătoreşti.

Guvernul a adoptat marţi o OUG care modifică legile Justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere în Ministerul Public.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4261 / 4522
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
SARMIS Capital achiziționează pachetul majoritar al MG-Tec Industry. Fondul de investiții a fost asistat de avocații Reff & Asociații, vânzătorii au avut alături o echipă de la Bondoc & Asociații
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...