
Uniunea Europeană propune relaxarea regulilor privind expulzarea solicitanților de azil
21 Mai 2025
AgerpresExecutivul european a propus chiar un cadru legal pentru crearea de centre pentru migranți în afara frontierelor sale, faimoasele 'hub-uri de întoarcere'.
Comisia Europeană a propus marți relaxarea regulilor privind expulzarea solicitanților de azil, ca răspuns la solicitarea repetată a unor state membre pentru înăsprirea politicii europene privind migrația, informează AFP.
Această propunere îngrijorează însă ONG-urile pentru protecția migranților și pe unii europarlamentari.
În prezent, legea europeană prevede ca solicitanții de azil să poată fi expulzați spre țări terțe, dar pe care statele membre le consideră ca fiind 'sigure'. Cu toate acestea, este necesar să existe o 'legătură' suficientă între persoana vizată și această țară terță: ca un membru al familiei sale să locuiască acolo, ca solicitantul de azil să fi lucrat deja în acea țară, etc.
Această propunere îngrijorează însă ONG-urile pentru protecția migranților și pe unii europarlamentari.
În prezent, legea europeană prevede ca solicitanții de azil să poată fi expulzați spre țări terțe, dar pe care statele membre le consideră ca fiind 'sigure'. Cu toate acestea, este necesar să existe o 'legătură' suficientă între persoana vizată și această țară terță: ca un membru al familiei sale să locuiască acolo, ca solicitantul de azil să fi lucrat deja în acea țară, etc.
Ceea ce propune UE este de a putea fi eliminată această obligație de 'legătură', ceea ce ar permite accelerarea expulzărilor.
'Aceasta înseamnă că un migrant ar putea fi expulzat într-o țară terță cu care el nu are nicio legătură și s-ar putea pomeni într-o situație de vulnerabilitate, chiar de abuz', a alertat eurodeputata centristă Fabienne Keller într-un comunicat, calificând propunerea drept 'problematică'.
Propunerea ar putea fi de asemenea 'ilegală', potrivit lui Meron Knikman de la International Rescue Committee. 'Ar fi crud și inutil să trimiți persoane într-o țară pe care abia de o cunosc sau în care nu au călcat niciodată', a deplâns ea.
ONG-urile apreciază că guvernele europene vor fi de asemenea expuse unui șantaj din partea acestor țări terțe, care ar putea cere o serie întreagă de avantaje politice și financiare pentru găzduirea acestor solicitanți de azil.
Comisia respinge toate aceste critici, dând asigurări că țările în care ei vor fi expulzați vor trebui înainte de toate să respecte drepturile fundamentale și că această propunere are drept obiectiv principal accelerarea analizării solicitărilor de azil.
'Este vorba într-adevăr de a oferi mai multă flexibilitate statelor membre' ale Uniunii Europene, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei, Markus Lammert.
Pentru a intra în vigoare, această propunere va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de statele membre.
Însă Bruxellesul este sub presiunea unor state membre pentru a-și înăspri politica privind migrația, în fața ascensiunii forțelor de dreapta și de extremă dreapta pe întreg continentul.
Comisia Europeană avansează metodic asupra acestui dosar. La mijlocul lui martie, ea a dezvăluit deja primele sale măsuri menite să accelereze expulzările de străini în situație ilegală.
Executivul european a propus chiar un cadru legal pentru crearea de centre pentru migranți în afara frontierelor sale, faimoasele 'hub-uri de întoarcere'. Înainte de a stabili în aprilie o listă de țări pe care le consideră 'sigure' (printre care Tunisia, Maroc sau India), limitând de fapt posibilitățile de azil pentru cetățenii lor.
Îndemnurile la o înăsprire a politicii europene privind migrația au loc în timp ce numărul de treceri clandestine a frontierelor UE a scăzut în mod considerabil.
În 2024, el a atins cel mai scăzut nivel după 2021, când fluxul migrației era încă perturbat de COVID-19, potrivit datelor agenției europene Frontex.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 51 / 4734 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...