ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asistența acordată UiPath, printre proiectele de o mare complexitate ale echipei de IP de la Filip & Company. Monica Stătescu (Counsel): Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii

13 Februarie 2020   |   Ștefania Enache

Pentru echipa axată pe practica de IP, din cadrul Filip & Company, 2019 a fost un an cu multe provocări profesionale și plin de proiecte interesante.

Monica Stătescu (Counsel) - Filip & Company

 
 
Provocările momentului pentru companii, în zona Proprietății Intelectuale, apar din gestionarea activității și utilizării internetului, dar și din social media și din adaptarea la dezvoltarea de produse și tehnologii noi, cu capabilități aparte, cum este inteligența artificial, de exemplu. Avocații axați pe Dreptul Proprietății Intelectuale trebuie să identifice soluțiile cele mai bune pentru a proteja afacerile în fața noilor tendințe. „Legislația noastră generală în domeniul proprietății intelectuale datează de peste 20 de ani și suntem provocați să o interpretăm și reinterpretăm în era internetului și a software-ului inteligent”, atrage atenția Monica Stătescu, counsel Filip & Company.


Era în care trăim este a unui nou tip de creatori de conținut, așa cum sunt bloggerii, vloggerii etc. Ei folosesc diverse platforme online pentru a-și expune creațiile și sunt la granița dintre creatori/ jurnaliști/artiști/oameni de publicitate. Activitatea acestor creatori nu își găsește întotdeauna corespondentul și reglementarea clară în legislația existentă.

„Cred că, din perspectiva IP, ne aflăm într-un moment de reflecție și expectativă. Din zona Uniunii Europene există semnale clare de interes și analiză profundă cu privire la necesitatea unor modificări și actualizări a legislației europene în lumina noilor tehnologii, prefigurate la acest moment de recomandări și principii generale cum sunt cele privind etica în dezvoltarea inteligenței artificiale emise anul trecut de către grupul de experți numit în acest sens de Comisia Europeană”, arată Monica Stătescu.

Avocatul adaugă faptul că, din perspectivă locală, se așteaptă dezvoltarea și adoptarea unei strategii a României privind inteligența artificială. „Înțelegem că se află în lucru la Guvern. De asemenea, se află în lucru la organele competente transpunerea noii directive europene privind drepturile de autor cu impact în zona de online și așteptăm cu interes propunerea legislativă în acest sens și dezbaterile publice aferente care ne așteptăm să aibă loc anul acesta”, detaliază expertul.




Un an bogat în proiecte

Pentru echipa axată pe practica de IP, din cadrul Filip & Company, 2019 a fost un an cu multe provocări profesionale și plin de proiecte interesante. Cele mai interesante proiecte în care avocații s-au implicat au fost în  zona de IT, respectiv protejarea, dezvoltarea, transferul și licențierea produselor de software, dar și în zona altor drepturi de autor, respectiv dobândirea drepturilor și protejarea creațiilor literare, artistice și tehnice. „Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a se menține relevante într-o piață în continuă si rapidă dezvoltare”, declară Monica Stătescu.

Avocatul nominalizează printre proiectele de amploare și de o mare complexitate, derulate în ultima perioadă, asistența acordată UiPath, lider al industriei de Robotic Process Automation, cu privire la restructurarea drepturilor de proprietate intelectuală ale grupului și asigurarea respectării regulilor de control al exporturilor. Pentru echipa Filip & Company acesta a fost un proiect complex, cu multe provocări, dar extrem de interesant și plin de satisfacții. Proiectul a necesitat ample cunoștințe tehnice, coordonarea cu avocați din Statele Unite și interacțiunea cu autorități de stat.

„De asemenea, în 2019 am demarat și implementat două proiecte ample de protejare a drepturilor de autor, unul dintre acestea în beneficiul uneia dintre cele mai mari companii active în domeniul training-ului și consultanței în domeniile leadership, cultură de echipă și de organizație, iar celălalt pentru unul din cele mai mari grupuri românești active în industria energiei cu privire la software-ul dezvoltat de divizia sa IT”, mai spune Monica Stătescu.

De foarte multe ori, componenta de IP este foarte importantă și în segmentul tranzacțiilor de M&A, mai ales când se face vânzarea unei filiale parte dintr-un grup, în cadrul căruia, de cele mai multe ori, societatea-mamă și nu filiala este cea care deține drepturile IP.

„În asemenea situații are loc un proces complex de de-branding și re-branding și de separare din perspectiva IP a societății-mamă de filială, care în termeni juridici se traduce de multe ori într-un aranjament contractual tranzitoriu în care filiala poate folosi în mod temporar mărcile și sistemele IT ale mamei cu obligația de a se separa de ele într-un anumit termen maximal. Asemenea aranjamente se regăsesc îndeosebi la achizițiile în domeniul bancar, în care banca-fiică este de obicei complet dependentă din punct de vedere tehnic și IP de banca-mamă. În achizițiile din sistemul bancar aspectele de IT sunt extrem de importante și primesc o atenție specială nu doar din prespectivă tehnică ci și juridică, viabilitatea  sistemelor IT și deținerea și folosirea lor legală fiind vitale pentru o bancă”, detaliază expertul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Cerințele clienților

Referindu-se la clienții cu care Filip & Company colaborează, Monica Stătescu menționează faptul că, în general, este vorba despre clienți cu un anumit grad de sofisticare, care înțeleg valoarea produsului pe care l-au realizat și necesitatea protejarii lui. „Vorbim aici de multinaționale care au exercițiul și tradiția acestei preocupări la nivel de grup, dar și companii al căror produs principal are o componentă puternică de IP, de exemplu, dezvoltatori de software, companii active în domeniul artistic, arhitecți etc.”, punctează avocatul.

Cerințele acestor clienți variază. În general, ei solicită asistență cu privire la asigurarea protecției și înregistrării drepturilor de IP, asistență în redactarea și negocierea contractelor de dezvoltare, transfer sau licențiere a drepturilor de IP, precum și asistență în procese complexe de restructurare a drepturilor IP la nivel de grup.

De asemenea, există clienți care apelează la firma de avocatură atunci când sunt implicați într-o dispută pe teme de IP sau când un potențial cumpărător al business-ului dorește să fie asigurat că drepturile de proprietate intelectuală legate de business sunt valabil obținute și aparțin target-ului.

„Anul trecut cele mai frecvente solicitări ale clienților au fost cu privire la protejarea IP-ului pe care l-au dezvoltat, deci avem motive să credem că conștientizarea valorii drepturilor de IP și a riscurilor în cazul folosirii de IP fără de drept a crescut. Cred că pentru acest lucru trebuie să multumim industriei de IT care este driver-ul acestei conștientizări în rândul tuturor creatorilor de IP prin crearea de noi și noi produse și tehnologii valoroase care se cer protejate”, a conchis Monica Stătescu.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1418 / 1765
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...