Banking & Finance | 70% dintre tranzacțiile în care avocații firmei Mitel & Asociații au asistat clienții în această arie de practică au presupus acordarea de finanțare inițială prin accesarea creditelor sindicalizate, de o complexitate deosebită. Mădălina Mitel, Partener: Creditele acordate local se situează între 5 - 230 mil. €, iar cele internaționale depășesc 300 mil. €
12 Ianuarie 2023
Ștefania EnacheCele mai multe proiecte din anul 2022 au presupus acordarea asistenței juridice pentru obținerea de noi împrumuturi.
2022 a fost un an în care, odată cu ameliorarea contextului economic, determinată de calmarea pandemiei de COVID-19 și relaxarea restricțiilor, mediul de afaceri a avut tendința de a se avânta spre noi oportunități de dezvoltare. Mădălina Mitel, Partener în cadrul firmei Mitel& Asociații și coordonator al practicii de Banking & Finance, caracterizează ultimele 12 luni ca fiind o perioadă aglomerată pentru avocații axați pe această arie de practică. Cele mai multe mandate au vizat mai ales finanțări și extinderi ale unor finanțări existente pentru acordarea unor împrumuturi suplimentare.
Pe parcursul ultimului an, agenda de lucru a practicii de Banking & Finance din cadrul Mitel & Asociații a fost una plină. De exemplu, în mod tradițional, avocații firmei asistă o serie de clienți în tranzacțiile de leasing operațional și financiar de echipamente și autovehicule. În astfel de proiecte, consultanții acționează de cele mai multe ori de partea achizitorilor, sprijinindu-i pe aceștia încă din stadiul incipient al negocierilor.
Pe parcursul ultimului an, agenda de lucru a practicii de Banking & Finance din cadrul Mitel & Asociații a fost una plină. De exemplu, în mod tradițional, avocații firmei asistă o serie de clienți în tranzacțiile de leasing operațional și financiar de echipamente și autovehicule. În astfel de proiecte, consultanții acționează de cele mai multe ori de partea achizitorilor, sprijinindu-i pe aceștia încă din stadiul incipient al negocierilor.
De altfel, proiecte sociate operațiunilor de leasing continuă să se deruleze și în această perioadă. „Totuși, dacă este să facem o analiză, aproximativ 70% dintre tranzacțiile la care am participat activ au presupus acordarea de finanțare inițială prin accesarea creditelor sindicalizate. Acestea sunt de o complexitate deosebită și necesită un efort de echipă continuu, pe toată durata proiectului, dat fiind atât numărul mare de actori implicați, cât și valoarea împrumutului. De asemenea, în acest an, societatea noastră a fost implicată în proiecte de finanțare cu o componentă multi-jurisdicțională, mandatul nostru vizând asigurarea conformității contractului de finanțare și a pachetului de garanții aferent cu legea română”, punctează avocatul.
Creștere continuă a nevoii de capital de lucru
În ciuda turbulențelor economice actuale, cauzate de situația din Ucraina, se constată o creștere continuă a nevoii de capital de lucru. În acest context, echipa Mitel & Asociații a participat activ la execuția mai multor tranzacții de anvergură care necesită asistență pe aspectele ce țin de Dreptul financiar-bancar.
Mădălina Mitel amintește faptul că firmele din domeniul serviciilor au o nevoie mare de finanțare atât pentru dezvoltarea și susținerea capitalului de lucru, cât și pentru investiții în vederea creșterii dimensiunii afacerilor lor. Toate aceste aspecte se reflectă foarte clar în mandatele preluate de avocații Mitel & Asociații. „Domeniile principale asistate sunt din piața serviciilor medicale, sectorul distribuției de materiale de construcții, sectorul securității cibernetice, Real estate, precum și domeniul hotelier. Creditele acordate local se situează între 5 - 230 de milioane de euro, iar cele internaționale depășesc 300 de milioane de euro”, menționeză Partenerul firmei de avocatură.
Cele mai multe proiecte din anul 2022 au presupus acordarea asistenței juridice pentru obținerea de noi împrumuturi. Proiectele de restructurare/refinanțare au existat și anul acesta, deși în minoritate față de anii trecuți și au reflectat, printre altele, relația de încredere de care s-au bucurat împrumutații din partea finanțatorilor pe parcursul derulării parteneriatului de afaceri, precum și conduita ireproșabilă a clienților Mitel & Asociații, în calitate de împrumutați, în relația cu instituțiile de credit.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Condiții pentru obținerea finanțărilor
Avocatul mai spune că toate mandatele de finanțare preluate în anul 2022 s-au finalizat cu succes. Echipa Mitel & Asociații crede cu tărie că va putea afirma același lucru și pentru proiectele în curs de derulare la acest moment și despre care anticipează că vor fi finalizate pâna la finalul anului.
„Fiecare mandat este unic și este tratat de echipa noastră cu deosebită implicare. Unul dintre cele mai complexe mandate de finanțare îl reprezintă asistența juridică acordată unuia dintre clienții noștri internaționali în domeniul securității cibernetice, în procesul său de expansiune – un proiect care a implicat coordonare în mai multe jurisdicții”, susține Partenerul Mitel & Asociații.
Activitatea derulată pe parcursul ultimelor 12 luni îi determină pe avocați să susțină că nu au fost identificate particularități deosebite în finanțările aferente anului 2022 în raport cu cele din 2019 și anterior. „Însă putem afirma că am observat că evenimentele economice din ultimii doi ani au adus cu sine mai multă prudență din partea finanțatorilor în general, urmate de analize mai amănunțite în domeniul financiar-bancar. Pachetele de garanții se mențin cam în aceeași linie, accentul punându-se în special pe ipotecile imobiliare și pe ipotecile mobiliare cu risc scăzut în cazul unor potențiale executări silite, precum ipotecile pe active sau ipotecile pe conturi bancare”, explică Mădălina Mitel.
Din analiza practicii derulate zi de zi de echipa Mitel & Asociații, se poate observa că una dintre cele mai importante condiții pentru ca un proiect care este propus spre finanțare să primească „undă verde” din partea finanțatorilor este reprezentată de lichiditatea acestuia. Totodată, sunt luate în calcul sursele de rambursare ale împrumutului.
„Desigur, sunt mai multe condiții pe care instituțiile de credit le însumează în decizia finală de a acorda sau nu finanțarea și de a stabili termenii împrumutului - dobânda, termenul de rambursare. În această categorie intră sectorul în care acționează împrumutatul sau pachetul de garanții puse la dispoziția finanțatorului. Nu considerăm că există anumite proiecte prestabilite care se încadrează la categoria acelora fezabile pentru finanțare. Există un cumul de elemente pe care instituțiile de credit le iau în considerare în decizia finală de acordare a împrumuturilor, precum sectorul în care activează împrumutatul, istoricul de rambursare al acestuia, lichiditatea proiectului finanțat, veniturile prefigurate, pachetul de garanții pe care împrumutații îl acordă în favoarea instituțiilor finanțatoare. Cu cât aceste condiții sunt favorabile în viziunea și în termenii instituțiilor de credit, cu atât proiectul de finanțare are un curs mai lin și ajunge să aibă rezultatul dorit de toate părțile implicate”, a conchis Mădălina Mitel.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 600 / 1862 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...