ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banking & Finance | 70% dintre tranzacțiile în care avocații firmei Mitel & Asociații au asistat clienții în această arie de practică au presupus acordarea de finanțare inițială prin accesarea creditelor sindicalizate, de o complexitate deosebită. Mădălina Mitel, Partener: Creditele acordate local se situează între 5 - 230 mil. €, iar cele internaționale depășesc 300 mil. €

12 Ianuarie 2023   |   Ștefania Enache

Cele mai multe proiecte din anul 2022 au presupus acordarea asistenței juridice pentru obținerea de noi împrumuturi.

 
 
2022 a fost un an în care, odată cu ameliorarea contextului economic, determinată de calmarea pandemiei de COVID-19 și relaxarea restricțiilor, mediul de afaceri a avut tendința de a se avânta spre noi oportunități de dezvoltare. Mădălina Mitel, Partener în cadrul firmei Mitel& Asociații și coordonator al practicii de Banking & Finance, caracterizează ultimele 12 luni ca fiind o perioadă aglomerată pentru avocații axați pe această arie de practică. Cele mai multe mandate au vizat mai ales finanțări și extinderi ale unor finanțări existente pentru acordarea unor împrumuturi suplimentare.

Pe parcursul ultimului an, agenda de lucru a practicii de Banking & Finance din cadrul Mitel & Asociații a fost una plină. De exemplu, în mod tradițional, avocații firmei asistă o serie de clienți în tranzacțiile de leasing operațional și financiar de echipamente și autovehicule. În astfel de proiecte, consultanții acționează de cele mai multe ori de partea achizitorilor, sprijinindu-i pe aceștia încă din stadiul incipient al negocierilor.


De altfel, proiecte sociate operațiunilor de leasing continuă să se deruleze și în această perioadă. „Totuși, dacă este să facem o analiză, aproximativ 70% dintre tranzacțiile la care am participat activ au presupus acordarea de finanțare inițială prin accesarea creditelor sindicalizate. Acestea sunt de o complexitate deosebită și necesită un efort de echipă continuu, pe toată durata proiectului, dat fiind atât numărul mare de actori implicați, cât și valoarea împrumutului. De asemenea, în acest an, societatea noastră a fost implicată în proiecte de finanțare cu o componentă multi-jurisdicțională, mandatul nostru vizând asigurarea conformității contractului de finanțare și a pachetului de garanții aferent cu legea română”, punctează avocatul.


Creștere continuă a nevoii de capital de lucru

În ciuda turbulențelor economice actuale, cauzate de situația din Ucraina, se constată o creștere continuă a nevoii de capital de lucru. În acest context, echipa Mitel & Asociații a participat activ la execuția mai multor tranzacții de anvergură care necesită asistență pe aspectele ce țin de Dreptul financiar-bancar.

Mădălina Mitel amintește faptul că firmele din domeniul serviciilor au o nevoie mare de finanțare atât pentru dezvoltarea și susținerea capitalului de lucru, cât și pentru investiții în vederea creșterii dimensiunii afacerilor lor. Toate aceste aspecte se reflectă foarte clar în mandatele preluate de avocații Mitel & Asociații. „Domeniile principale asistate sunt din piața serviciilor medicale, sectorul distribuției de materiale de construcții, sectorul securității cibernetice, Real estate, precum și domeniul hotelier. Creditele acordate local se situează între 5 - 230 de milioane de euro, iar cele internaționale depășesc 300 de milioane de euro”, menționeză Partenerul firmei de avocatură.

Cele mai multe proiecte din anul 2022 au presupus acordarea asistenței juridice pentru obținerea de noi împrumuturi. Proiectele de restructurare/refinanțare au existat și anul acesta, deși în minoritate față de anii trecuți și au reflectat, printre altele, relația de încredere de care s-au bucurat împrumutații din partea finanțatorilor pe parcursul derulării parteneriatului de afaceri, precum și conduita ireproșabilă a clienților Mitel & Asociații, în calitate de împrumutați, în relația cu instituțiile de credit.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Condiții pentru obținerea finanțărilor

Avocatul mai spune că toate mandatele de finanțare preluate în anul 2022 s-au finalizat cu succes. Echipa Mitel & Asociații crede cu tărie că va putea afirma același lucru și pentru proiectele în curs de derulare la acest moment și despre care anticipează că vor fi finalizate pâna la finalul anului.

„Fiecare mandat este unic și este tratat de echipa noastră cu deosebită implicare. Unul dintre cele mai complexe mandate de finanțare îl reprezintă asistența juridică acordată unuia dintre clienții noștri internaționali în domeniul securității cibernetice, în procesul său de expansiune – un proiect care a implicat coordonare în mai multe jurisdicții”, susține Partenerul Mitel & Asociații.

Activitatea derulată pe parcursul ultimelor 12 luni îi determină pe avocați să susțină că nu au fost identificate particularități deosebite în finanțările aferente anului 2022 în raport cu cele din 2019 și anterior. „Însă putem afirma că am observat că evenimentele economice din ultimii doi ani au adus cu sine mai multă prudență din partea finanțatorilor în general, urmate de analize mai amănunțite în domeniul financiar-bancar. Pachetele de garanții se mențin cam în aceeași linie, accentul punându-se în special pe ipotecile imobiliare și pe ipotecile mobiliare cu risc scăzut în cazul unor potențiale executări silite, precum ipotecile pe active sau ipotecile pe conturi bancare”, explică Mădălina Mitel.

Din analiza practicii derulate zi de zi de echipa Mitel & Asociații, se poate observa că una dintre cele mai importante condiții pentru ca un proiect care este propus spre finanțare să primească „undă verde” din partea finanțatorilor este reprezentată de lichiditatea acestuia. Totodată, sunt luate în calcul sursele de rambursare ale împrumutului.

„Desigur, sunt mai multe condiții pe care instituțiile de credit le însumează în decizia finală de a acorda sau nu finanțarea și de a stabili termenii împrumutului - dobânda, termenul de rambursare. În această categorie intră sectorul în care acționează împrumutatul sau pachetul de garanții puse la dispoziția finanțatorului. Nu considerăm că există anumite proiecte prestabilite care se încadrează la categoria acelora fezabile pentru finanțare. Există un cumul de elemente pe care instituțiile de credit le iau în considerare în decizia finală de acordare a împrumuturilor, precum sectorul în care activează împrumutatul, istoricul de rambursare al acestuia, lichiditatea proiectului finanțat, veniturile prefigurate, pachetul de garanții pe care împrumutații îl acordă în favoarea instituțiilor finanțatoare. Cu cât aceste condiții sunt favorabile în viziunea și în termenii instituțiilor de credit, cu atât proiectul de finanțare are un curs mai lin și ajunge să aibă rezultatul dorit de toate părțile implicate”, a conchis Mădălina Mitel.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 434 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...