ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei KPMG Legal și cum sunt integrați nou-veniții. Firma alocă fiecărui stagiar o persoană dedicată, responsabilă cu formarea individuală și asigură mai multe etape de pregătire, într-un program customizat pe nevoile fiecăruia | Laura Toncescu, Head of KPMG Legal: Ne menținem pe o linie ascendentă în ceea ce privește dezvoltarea constantă cu oameni de calitate, cât și cu tranzacții din cele mai diverse și semnificative

28 Septembrie 2023   |   Ștefania Enache

Tinerii care optează pentru stagii de practică în cadrul KPMG Legal au în vedere, în primul rând, faptul că firma este, incontestabil, unul dintre liderii pieței avocaturii din România.

Laura Toncescu, Partner KPMG, Head of KPMG Legal

 
 
Pentru companiile din România, pregătirea viitorilor specialiști a devenit o obișnuință.În sectorul avocaturii, pentru studenții aflați în anii terminali la facultățile de drept, școlile de vară reprezintă oportunitatea perfectă de a intra în contact cu viitoarea profesie.Multe firme au dezvoltat programe prin care le asigură tinerilor posibilitatea de a învăța. KPMG Legal organizează în fiecare vară stagii de practică pentru studenții la Drept și nu numai.În 2023, firma a avut în internship atât elevi de liceu, cât și studenți ai unor facultăți prestigioase din România și din alte țări: Universitatea Queen Mary din Londra sau Universitatea din Amsterdam - Politics, Psychology, Law and Economics.„Anul acesta am avut aproximativ zece studenți în practică, pe parcursul lunilor de vară, cărora li s-au alăturat pentru câteva zile numeroși elevi de liceu, fiind coordonați de câte un membru al echipelor la care au fost alocați. Selecția are loc în baza unei discuții de cunoaștere pe care o organizăm cu fiecare candidat”, a explicat pentru BizLawyer Laura Toncescu, Partner KPMG, Head of KPMG Legal.


Tinerii acceptați în programul de practică al KPMG Legal au avut parte de o experiență ce a implicat, în primă fază, familiarizarea cu aspectele administrative importante ale firmei. Reprezentanții companiei s-au asigurat că toți cursanții înțeleg corect structura și funcționarea aplicațiilor interne.

„Prin intermediul trainingurilor, internii au oportunitatea de a înțelege valorile și principiile fundamentale ale companiei noastre, ceea ce le permite să se alinieze la cultura organizațională. Ulterior, aceștia sunt implicați într-un program rotativ, în cadrul căruia sunt repartizați pe diverse arii de practică în fiecare săptămână. Această abordare a oferit o perspectivă comprehensivă asupra diferitelor aspecte ale serviciilor juridice, permițându-le să înțeleagă în profunzime fiecare componentă distinctă a fiecărei practici. Această inițiativă le dă posibilitatea studenților să exploreze și experimenteze într-un mod practic task-urile primite zi de zi, consolidându-și cunoștințele și contribuind la dezvoltarea lor profesională”, detaliază Laura Toncescu.
Partenerul KPMG Legal subliniază faptul că, an de an, echipa pe care o coordonează a fost plăcut surprinsă de implicarea tuturor celor care au trecut pragul companiei. S-a putut observa, cu această ocazie, pasiunea și dorința de a prelua task-uri, de a se avânta pe cât de mult posibil în domeniul juridic și de a interacționa direct cu toți membrii echipei. Cu toate că au avut posibilitatea de a lucra remote, cei mai mulți dintre tineri au ales ca, pe întreaga durata a internship-ului, să vină la sediul KPMG.

„Cu bucurie am acceptat feedback-urile lor pozitive, printre care: ‘Experiența mea de patru săptămâni în cadrul firmei KPMG Legal a fost cu adevărat una remarcabilă și formativă în lumea avocaturii. De la începutul stagiuIui de practică, am fost primit cu brațele deschise de către angajații firmei Toncescu & Asociații, care m-au introdus cu pasiune în diversitatea ariei lor de practică. Această oportunitate a fost cu siguranță una ideală pentru un student aflat la începutul călătoriei sale în domeniul dreptului, deoarece interacțiunea directă cu avocați de renume mi-a oferit o șansă unică de a explora această carieră fascinantă. Ceea ce învățasem teoretic în cadrul universității a prins viață în task-urile mele de research și drafting primite în firmă, iar acest lucru a fost crucial pentru dezvoltarea mea profesională și pentru a înțelege în profunzime domeniul dreptului comercial’ sau ‘Un aspect semnificativ al acestei experiențe a fost mentoratul și îndrumarea pe care am primit-o de la avocații experimentați pe care i-am întâlnit în firmă. Acești profesioniști de excepție nu numai că mi-au împărtășit cunoștințele lor, dar m-au și ghidat în dezvoltarea abilităților mele practice. Faptul că am avut ocazia de a învăța din experiența și expertiza lor directă a consolidat încrederea mea în alegerea carierei în dreptul comercial’ ”, a arătat avocatul intervievat de BizLawyer.

Așteptărilor celor implicați

Tinerii care optează pentru stagii de practică în cadrul KPMG Legal au în vedere, în primul rând, faptul că firma este, incontestabil, unul dintre liderii pieței avocaturii din România. Laura Toncescu atrage atenția că este esențial ca fiecare student să se documenteze cu privire la societatea în care urmează să facă practică, de reputația avută, care să se reflecte în calitatea excepțională a serviciilor oferite. „În al doilea rând, portofoliul de clienți și diversitatea proiectelor în care suntem implicați au avut un alt impact major asupra deciziei studenților de a ni se alătura. Lucrând pe proiecte ale clienților din diverse domenii, ei pot înțelege mai bine complexitatea și provocările diferitelor industrii, ceea ce le va extinde orizonturile și cunoștințele juridice”, completează interlocutoarea BizLawyer.

Din interacțiunile avute cu cei veniți în practică, s-a observat că pentru tinerii care aspiră la o carieră în avocatură, prioritatea o reprezintă un mediu de lucru în care să se simtă motivați și determinați să evolueze constant în carieră. În timp ce caută să-și îndeplinească ambițiile profesionale, oportunitățile continue de dezvoltare sunt esențiale pentru a-și menține pasiunea și interesul în domeniu.

Totodată, își doresc să facă parte dintr-o echipă în care membrii își oferă sprijin reciproc și colaborează pentru a atinge împreună obiectivele comune. De asemenea, accesul la cazuri relevante și provocatoare reprezintă o modalitate esențială de a-și îmbunătăți abilitățile și de a înțelege mai bine subtilitățile practicii juridice, facilitând astfel progresul pe drumul către o carieră de succes în avocatură.

„Suntem bucuroși că putem spune, atât noi, cât și ei, că îndeplinim fiecare aspect menționat și ne menținem în continuare pe o linie ascendentă în ceea ce privește dezvoltarea constantă cu oameni de calitate, cât și cu tranzacții din cele mai diverse și semnificative”, nuanțează liderul KPMG Legal.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Oportunități de carieră

Avocatul amintește faptul că, în această toamnă, KPMG Legal va avea cu siguranță poziții deschise. Deocamdată, firma nu a definitivat un număr exact de stagiari pe care să îi coopteze. „Ca în fiecare an, echipa noastră se mărește cu avocați stagiari și cu siguranță, și în această toamnă, vom coopta noi colegi în echipă. Pentru a ajunge la o societate de avocatură cu renume nu este suficient doar să îți dorești acest lucru– este nevoie de foarte multă determinare și enorm de multă muncă. Ne dorim un team player - o persoană pasionată și devotată muncii în echipă care să caute să își aprofundeze continuu cunoștințele, să își dezvolte în continuare abilitățile și să cunoască o limbă străină (în principal limba engleză, având în vedere că avem în portofoliu clienți din afara țării). Un plus ar fi să fi participat la cât mai multe conferințe și seminarii pe diferite teme și să fi îndeplinit cel puțin un stagiu de practică pe lângă o instanță de judecată sau în cadrul unei societăți de avocatură, în timpul facultății. În general, ne interesează să aibă cât mai mult contact cu domeniul în care vor să profeseze și să-și mențină în permanență dorința de a avea o carieră în domeniul juridic”, precizează Partenerul KPMG.

Odată ce tinerii sunt selectați, trec prin mai multe etape de pregătire. Integrarea în firmă presupune cunoașterea culturii companiei, a modului de operare, precum și a tipurilor de servicii pe care le oferă. Pentru a lucra în continuare alături de KPMG Legal, există un proces de evaluare a performanței care se realizează împreună cu fiecare persoană, în funcție de obiectivele pe care și le dorește și le setează împreună cu coordonatorul.

Ulterior, tinerii aleși pot determina singuri sau cu sprijin din partea KPMG Legal, calea către care doresc să meargă mai departe. Echipa este deschisă și are posibilitatea de a le oferi oportunitatea de a se integra în oricare dintre ariile de practică pe care și-o doresc.

„În primul rând, în funcție de dorințele fiecărui viitor absolvent în parte, ne dorim să respectăm alegerile lor de la începutul colaborării cu noi și îi alocăm echipei în care își doresc să lucreze. Fiecare echipă în parte are un anumit stil de lucru și membrii acesteia au libertatea de a-și împărți munca și task-urile cu colegii pe fiecare tranzacție sau proiect în parte, așa cum este mai eficient sau motivant pentru ei. Evaluările în cadrul KPMG Legal se fac anual. Avem stabilit un proces foarte bine pus la punct și extins prin care fiecare membru al companiei își setează, împreună cu coordonatorul lui, obiectivele pe care vrea să le atingă până la sfârșitul anului. Fiecărui viitor coleg îi va fi alocat, în cadrul oricărei dintre echipe, un mentor a cărui sarcină este să faciliteze integrarea noului coleg în echipă, să-i ofere sprijin în legătură cu orice aspecte ale activității sale și să ii acorde feedback-ul necesar dezvoltării profesionale”, detaliază interlocutoarea  BizLawyer.

Pentru KPMG Legal este important ca viitorii specialiști să se dezvolte în ariile și în domeniile de practică pe care și le doresc. De aceea, nu există un proces standard pentru toți, deoarece el este customizat pe nevoile fiecăruia. Partea comună este reprezentată de training-uri, prezentări și research legislativ, precum și de foarte multă muncă de tip „shadowing”. În cadrul acestor etape, ei observă modul de lucru și de rezolvare a diferitelor spețe cu care avocații se confruntă, iar feedback-ul de la ei este unul pozitiv, în sensul că acesta este cel mai eficient mod de a învăța rapid și sustenabil. Astfel, firma alocă fiecărui stagiar o persoană dedicată pe care reprezentanții KPMG o numesc „buddy”, care este responsabilă cu formarea individuală a tânărului alocat.

„Onorariile noastre sunt competitive și aliniate la piața de avocatură din România. Credem că fiecare muncă trebuie răsplătită, iar vara aceasta am ales să oferim doar stagii de practică remunerate”, mai spune Laura Toncescu.

În ultimii doi ani, firma a primit în practică în jur de 30 de stagiari. „Având în vedere că noi luăm, în primul rând, studenți din anul III, avem în plan în această toamnă preluarea ca avocați stagiari, a unei părți din cei care au fost în internship acum doi ani”, menționează partenerul KPMG.

Nu doar studenții beneficiară de stagii de practică în cadrul KPMG. Lor li se adaugă elevii care au participat anul acesta la programul firmei de apprenticeship, program de care au beneficiat peste o sută de liceeni din 29 de școli din toată țara. Ei au fost împărțiți prin rotație între departamentele companiei.

„Ne dorim să transmitem tuturor absolvenților la început de carieră să fie curioși la tot ce îi înconjoară. Vor intra într-o nouă etapă a vieții, un proces continuu asumat spre visurile lor. Să fie curioși în a asimila cât mai multă informație, curioși în a cunoaște cât mai multe tipologii de oameni, în a forma conexiuni, astfel încât să ajungă să descopere profesiile juridice dincolo de dreptul teoretic. Să accepte provocările care apar din curajul de a fi autentici. Cu curaj, să-și urmărească țelurile pentru a descoperi că dreptul se practică din pasiune. Chiar și în momentele în care totul pare prea greu, să-și amintească care a fost visul lor, ce își propun să facă și cât au parcurs deja din drum. Treat yourself and the others with kindness. Deși dogmele sociale încurajează competiția, adevărata competiție este ca versiunea voastră de mâine să fie mai bună ca cea de astăzi. Iar dacă într-o zi nu se întâmplă, treat yourself wih kindness! Enjoy this journey and we, Toncescu & Asociații – KPMG Legal, would be more than happy to become part of it in some way. Succes!”, încheie Laura Toncescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 196 / 1696
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...