Clubul avocaților români din Diaspora | Povestea Nadiei Irina Fundățeanu, avocatul care a luat-o de la zero în Spania. Absolventă de Drept în România, a lucrat într-un restaurant și în administrație, și-a echivalat diplomele și a absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică la Universitatea din Valencia. Azi este „alma libre”, avocat de succes, membră Efica Abogados
07 Iunie 2022
Ștefania EnacheNadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.
Nadia Irina Fundățeanu este un alt profesionist român care și-a clădit o carieră în străinătate.Până să ajungă la statutul pe care îl are astăzi, ea a muncit foarte mult.A emigrat în Spania în martie 2004 și un an a stat în țara de adopție fără a avea acte.Abia în martie 2005 a reușit să rezolve această problemă, iar imediat după ce și-a luat rezidența a început să lucreze. Deși era absolventă a unei facultăți de drept în România, în Spania a luat-o de la zero, muncind în domenii care nu aveau nicio legătură cu aria sa de expertiză: a lucrat într-un restaurant, apoi a fost implicată în activitatea administrativă a unei firme de promoții și construcții. În tot acest timp, nu și-a uitat nicio secundă visul și anume acela de a practica avocatura.
Nadia Irina Fundățeanu, cea pe care am cunoscut-o eu în prezent, este un avocat de succes în Spania, care face parte din organizația Efica Abogados. Specializată în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat, ea oferă suport românilor care activează în Diaspora și care întâmpină diferite probleme juridice. Lucrează cu pasiune și se implică total în fiecare speță pe care o are. Faptul că a cunoscut în amănunt greutățile celui care emigrează o ajută astăzi să identifice soluțiile cele mai bune în mandatele pe care le are.
Pregătirea continuă a ajutat-o să-și îndeplinească visul
Nadia a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno- Americane, obținând licența în anul 2002.
După terminarea studiilor a lucrat foarte puțin timp, în 2003, ca asistent juridic în București.
În martie 2004 a decis să emigreze în Spania, așa că a renunțat la tot traseul profesional pe care reușise să-l construiască în România și a luat-o de la capăt.
„În Spania, am stat un an fără acte, iar după ce am reușit să îmi iau rezidența (în martie 2005) am lucrat la un restaurant, apoi la o firmă de promoții și construcții, ca administrator. Între timp, am cerut omologarea diplomelor de bacalaureat și de licență. Din anul 2009, am început să lucrez la Primăria din Pobla de Vallbona, în cadrul departamentului de servicii sociale, destinat imigranților, ca asistent juridic și mediatoare interculturală. Am desfășurat această activitate până în anul 2015”, povestește românca.
În timp ce se pregătea pentru examenele de omologare a licenței în Drept, Nadia a urmat tot felul de cursuri despre imigranții din Spania, cursuri de mediere și asistență juridică pentru străini.
Pentru echivalarea diplomei de licență din România a trebuit să susțină nu mai puțin de nouă examene în Spania. Acum, când își amintește prin ce a trecut, zâmbește și spune că a fost practic o a doua facultate pe care a urmat-o în țara de adopție.
„Ulterior, am absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică, la Universitatea din Valencia. Apoi, am absolvit și Masterul de Avocatură, organizat de Baroul din Valencia împreună cu Universitatea din Valencia, iar practica juridică am realizat-o la un birou renumit de avocați experți în Drept Internațional Privat: De Lorenzo-Garin-Gosalbes din Valencia”, mai spune Nadia.
Odată definitivate studiile, în 2013, Nadia Irina Fundățeanu a deschis, împreună cu o colegă, un cabinet de avocatură în Valencia.
--------------------------------------------------------------
Citește și
→ Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume
→ Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata
--------------------------------------------------------------
Doi ani mai târziu, în 2015, i s-a propus un parteneriat cu cei care puseseră bazele mărcii Efica Abogados.
„De atunci sunt membru Efica Abogados Valencia. M-am specializat în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat. Sunt liber profesionist și, sincer, cred că nu aș mai putea lucra pentru altcineva în momentul de față. Sunt înscrisă și în grupul avocaților din oficiu de la Baroul din Valencia, cu specializarea de dreptul familiei și dreptul străinilor, apoi colaborez cu Primăria din Pobla de Vallbona pe teme juridice pentru străini, dar și cu alte organizații sau fundații non guvernamentale pe teme de imigrare. Clienții mei, marea majoritate, sunt persoane fizice și cetățeni străini. Am foarte puține firme în portofoliu. Astfel de clienți apar mai ales atunci când au nevoie să angajeze străini”, explică avocatul.
Efica Abogados include în momentul de față cinci avocați, care sunt specializați în drept penal, civil, dreptul muncii, dreptul străinilor și drept internațional privat. „În Spania, mai ales în Valencia, nu prea se vorbesc limbi străine, dar noi avem avantajul că putem comunica în română, engleză, arabă și franceză. Efica Abogados colaborează cu mai multe birouri și cu mulți experți în toate ariile de drept”, menționează Nadia.
Având un suflet liber, Nadia își organizează timpul de lucru după un model propriu. „În primul rând nu am un orar fix de muncă. Sunt, cum s-ar spune în spaniolă „alma libre”. Consider că, pentru a da un bun randament, un profesionist în drept trebuie să fie liniștit, odihnit și în pace cu sine. Îmi organizez două sau cel mult trei zile pe săptămână cu vizite, iar restul cu muncă de studiu și redactări. Din când în când, mai merg și la alte birouri cu care colaborez, de pe lângă Valencia, pentru a asista clienți în dreptul străinilor. Pentru mine este foarte important să tratez persoanele cu drag, să existe o relație de apropiere între noi, de încredere, pentru ca oamenii să se simtă comozi alături de mine. Vreau să specific că fiecare client care vine la birou este o bogație, o experiență minuntată și sunt mulțumită pentru faptul că faca parte din viața mea”, susține românca.
Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.
În activitatea sa, colaborează și cu câteva birouri de avocați din mai multe județe din țara noastră, în special pe proceduri de familie și proceduri civile ale căror demersuri trebuie făcute în România.
Mai nou, face parte din Clubul avocaților români din Diaspora, fiind de părere că pe măsură ce organizația se extinde se mărește și bogăția intelectuală. „Îmi place să colaborez cu alți colegi, să puntem în comun idei, concepții, cunoștințe, să ne inspirăm unii de la alții. Ne putem ajuta atunci când avem vreo speță în altă țară, astfel nu lăsăm clientul fără avocat în acea țara. Apoi ne ajutăm între noi prin cunoștințele și experiența noastră, prin recomandări etc.”, punctează Nadia.
De altfel tot ceea ce a trait până acum avocatul de origine română relevă foarte bine povestea emigrantului, care a ales calea străinătății fără a știi cu siguranță ce îi rezervă soarta. Prin multă muncă, a reușit să-și contruiască o carieră, să-și găsească un drum și să arate că se poate reuși oriunde. Important este să îți dorești și să faci eforturi pentru a-ți îndeplini visul.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 755 / 1856 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen câștigă un litigiu de referință în contencios vamal
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners lansează Academia de Litigii, un podcast dedicat avocaților litigatori și profesioniștilor din domeniul justiției. Cosmin Vasile și Andrei Dumitrescu, parteneri în cadrul ZRVP, vor fi gazde și vor avea ca invitați avocați de prestigiu, magistrați și profesori universitari, personalități care au lăsat o amprentă în domeniu
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...