ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clubul avocaților români din Diaspora | Povestea Nadiei Irina Fundățeanu, avocatul care a luat-o de la zero în Spania. Absolventă de Drept în România, a lucrat într-un restaurant și în administrație, și-a echivalat diplomele și a absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică la Universitatea din Valencia. Azi este „alma libre”, avocat de succes, membră Efica Abogados

07 Iunie 2022   |   Ștefania Enache

Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.

 
 
Nadia Irina Fundățeanu este un alt profesionist român care și-a clădit o carieră în străinătate.Până să ajungă la statutul pe care îl are astăzi, ea a muncit foarte mult.A emigrat în Spania în martie 2004 și un an a stat în țara de adopție fără a avea acte.Abia în martie 2005 a reușit să rezolve această problemă, iar imediat după ce și-a luat rezidența a început să lucreze. Deși era absolventă a unei facultăți de drept în România, în Spania a luat-o de la zero, muncind în domenii care nu aveau nicio legătură cu aria sa de expertiză: a lucrat într-un restaurant, apoi a fost implicată în activitatea administrativă a unei firme de promoții și construcții. În tot acest timp, nu și-a uitat nicio secundă visul și anume acela de a practica avocatura.


Nadia Irina Fundățeanu, cea pe care am cunoscut-o eu în prezent, este un avocat de succes în Spania, care face parte din organizația Efica Abogados. Specializată în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat, ea oferă suport românilor care activează în Diaspora și care întâmpină diferite probleme juridice. Lucrează cu pasiune și se implică total în fiecare speță pe care o are. Faptul că a cunoscut în amănunt greutățile celui care emigrează o ajută astăzi să identifice soluțiile cele mai bune în mandatele pe care le are.

Pregătirea continuă a ajutat-o să-și îndeplinească visul

Nadia a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno- Americane, obținând licența în anul 2002.

După terminarea studiilor a lucrat foarte puțin timp, în 2003, ca asistent juridic în București.

În martie 2004 a decis să emigreze în Spania, așa că a renunțat la tot traseul profesional pe care reușise să-l construiască în România și a luat-o de la capăt.




„În Spania, am stat un an fără acte, iar după ce am reușit să îmi iau rezidența (în martie 2005) am lucrat la un restaurant, apoi la o firmă de promoții și construcții, ca administrator. Între timp, am cerut omologarea diplomelor de bacalaureat și de licență. Din anul 2009, am început să lucrez la Primăria din Pobla de Vallbona, în cadrul departamentului de servicii sociale, destinat imigranților, ca asistent juridic și mediatoare interculturală. Am desfășurat această activitate până în anul 2015”, povestește românca.

În timp ce se pregătea pentru examenele de omologare a licenței în Drept, Nadia a urmat tot felul de cursuri despre imigranții din Spania, cursuri de mediere și asistență juridică pentru străini.

Pentru echivalarea diplomei de licență din România a trebuit să susțină nu mai puțin de nouă examene în Spania. Acum, când își amintește prin ce a trecut, zâmbește și spune că a fost practic o a doua facultate pe care a urmat-o în țara de adopție.

„Ulterior, am absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică, la Universitatea din Valencia. Apoi, am absolvit și Masterul de Avocatură, organizat de Baroul din Valencia împreună cu Universitatea din Valencia, iar practica juridică am realizat-o la un birou renumit de avocați experți în Drept Internațional Privat: De Lorenzo-Garin-Gosalbes din Valencia”, mai spune Nadia.

Odată definitivate studiile, în 2013, Nadia Irina Fundățeanu a deschis, împreună cu o colegă, un cabinet de avocatură în Valencia.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume

→   Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata

--------------------------------------------------------------

Doi ani mai târziu, în 2015, i s-a propus un parteneriat cu cei care puseseră bazele mărcii Efica Abogados.

„De atunci sunt membru Efica Abogados Valencia. M-am specializat în dreptul străinilor, dreptul familiei și drept internațional privat. Sunt liber profesionist și, sincer, cred că nu aș mai putea lucra pentru altcineva în momentul de față. Sunt înscrisă și în grupul avocaților din oficiu de la Baroul din Valencia, cu specializarea de dreptul familiei și dreptul străinilor, apoi colaborez cu Primăria din Pobla de Vallbona pe teme juridice pentru străini, dar și cu alte organizații sau fundații non guvernamentale pe teme de imigrare. Clienții mei, marea majoritate, sunt persoane fizice și cetățeni străini. Am foarte puține firme în portofoliu. Astfel de clienți apar mai ales atunci când au nevoie să angajeze străini”, explică avocatul.

Efica Abogados include în momentul de față cinci avocați, care sunt specializați în drept penal, civil, dreptul muncii, dreptul străinilor și drept internațional privat. „În Spania, mai ales în Valencia, nu prea se vorbesc limbi străine, dar noi avem avantajul că putem comunica în română, engleză, arabă și franceză. Efica Abogados colaborează cu mai multe birouri și cu mulți experți în toate ariile de drept”, menționează Nadia.

Având un suflet liber, Nadia își organizează timpul de lucru după un model propriu. „În primul rând nu am un orar fix de muncă. Sunt, cum s-ar spune în spaniolă „alma libre”. Consider că, pentru a da un bun randament, un profesionist în drept trebuie să fie liniștit, odihnit și în pace cu sine. Îmi organizez două sau cel mult trei zile pe săptămână cu vizite, iar restul cu muncă de studiu și redactări. Din când în când, mai merg și la alte birouri cu care colaborez, de pe lângă Valencia, pentru a asista clienți în dreptul străinilor. Pentru mine este foarte important să tratez persoanele cu drag, să existe o relație de apropiere între noi, de încredere, pentru ca oamenii să se simtă comozi alături de mine. Vreau să specific că fiecare client care vine la birou este o bogație, o experiență minuntată și sunt mulțumită pentru faptul că faca parte din viața mea”, susține românca.

Nadia mai spune că nu își face planuri de viitor, preferând să trăiască fiecare moment așa cum îi este dat. În ceea ce privește o eventuală revenire în România, afirmă că „nu se știe niciodată”.

În activitatea sa, colaborează și cu câteva birouri de avocați din mai multe județe din țara noastră, în special pe proceduri de familie și proceduri civile ale căror demersuri trebuie făcute în România.

Mai nou, face parte din Clubul avocaților români din Diaspora, fiind de părere că pe măsură ce organizația se extinde se mărește și bogăția intelectuală. „Îmi place să colaborez cu alți colegi, să puntem în comun idei, concepții, cunoștințe, să ne inspirăm unii de la alții. Ne putem ajuta atunci când avem vreo speță în altă țară, astfel nu lăsăm clientul fără avocat în acea țara. Apoi ne ajutăm între noi prin cunoștințele și experiența noastră, prin recomandări etc.”, punctează Nadia.

De altfel tot ceea ce a trait până acum avocatul de origine română relevă foarte bine povestea emigrantului, care a ales calea străinătății fără a știi cu siguranță ce îi rezervă soarta. Prin multă muncă, a reușit să-și contruiască o carieră, să-și găsească un drum și să arate că se poate reuși oriunde. Important este să îți dorești și să faci eforturi pentru a-ți îndeplini visul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 665 / 1766
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
    CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
    Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
    Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
    Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
    Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
    RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
    RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
    Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...