De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
18 Martie 2024
Ștefania EnacheÎntr-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi va prezenta în următoarele săptămâni pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local.
Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties |
Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, mărturisește amuzat că s-a lăsat convins de profesorul care i-a fost diriginte în perioada gimnaziului că o carieră în domeniul juridic este cea care i se potrivește. „Fost avocat și deținut politic, din ce îmi amintesc, m-a convins că e „ceea ce mi se potrivește”. La Liceul Gh. Lazăr, am continuat în aceeași direcție, terminând Filologie-Istorie. Nu am avut mari îndoieli. Ally McBeal, popularul serial de la finalul anilor 90, a avut și el o contribuție, nu zic nu. Generația mai tânără probabil nici nu a auzit de Ally McBeal”, explică avocatul. Analizând retrospectiv ceea ce i s-a întâmplat până acum din punct de vedere profesional, se poate spune că alegerea făcută în urmă cu 31 de ani a fost cea mai bună, deoarece i-a permis să se dezvolte așa cum și-a dorit, având în vedere că este unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și care consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief legal officer | One United Properties.
* * * * * *
„Principiile mele de viață sunt destul de simple – să încerc zilnic să fiu un om bun/mai bun, nimeni și nimic nu e perfect, accept ceea ce nu pot schimba, încerc să zâmbesc cât mai des (nu suficient din păcate) și să ofer dragoste și respect - atât față de mine însumi cât și față de semeni, practica te perfecționează. Trăiește clipa, în interpretarea corectă, mi-aș dori să îmi vină mai des în minte în viața de zi cu zi”, punctează Alexandru Victor Savi-Nims.
Drumul său în lumea Dreptului a debutat în vara anului 2000, atunci când a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” din București. „Era la zece ani de la Revoluție, o vreme când nu peste tot tehnica de calcul era răspândită, iar accesul în profesie era destul de dificil. Cum nu aveam „tradiție” în familie – aveam de toate, biologi, ingineri, farmaciști însă nicidecum juriști – primul meu job în profesie a fost cel de consilier juridic la o societate construcții. Cum am realizat că nu am nicio șansă de a mă dezvolta profesional în continuare, am petrecut apoi doi ani și aproape jumătate în cadrul Universității din București, unde am făcut parte din echipa coordonată de Prof. Univ. Dr. Angheluță Vădineanu și am participat la proiecte de management al ariilor naturale protejate (precum Insula Mică a Brăilei, finanțat prin programul LIFE)”, își amintește interlocutorul BizLawyer.
Și-a luat definitivatul în profesie cu 10
În avocatură a debutat în 2003, după ce a finalizat programul de Master în Științe la Universitatea din București. Atât în timpul stagiului, cât și în primii doi ani după definitivat, a profesat în cadrul Societății Civile de Avocați „Pană, Vaida și Asociații”, o firmă de avocați de tip boutique dedicată aproape exclusiv avocaturii de business.
„Îndrumător profesional principal mi-a fost un excelent profesionist al dreptului, un om minunat, cu o experiență deosebită și un caracter impecabil, doamna avocat Emilia Pană, căreia îi voi rămâne recunoscător pentru căldura cu care m-a format profesional. În această perioadă am beneficiat atât de experiența doamnei Pană, cât și de cea a doannei avocat Anca Vaida, împreună cu ceilalți colegi de care voi fi întotdeauna legat sufletește – Ioana Motofei-Radu și Cătălin Săpașu. Am beneficiat, în același timp, de suficientă independență care mi-a permis să îmi descopăr și dezvolt propriul stil în această carieră. Ceea ce cred că mi-a dat o satisfacție deosebită în această perioadă (în afară de curba de învățare accelerată și de spețele diverse – de la constituiri de societăți, achiziții, executări silite până și în Fundu Moldovei de unde am avut de recuperat un echipament de prelucrare a lemnului și mai era puțin și luam acasă un butoi cu vin de la executor) a fost libertatea de a încerca să construiesc clientela societății, ocazie cu care am și asistat grupul portughez Martifer, la debutul în România, inclusiv în realizarea investiției făcute de Martifer la Lehliu, sau în primele proiecte eoliene”, arată avocatul.
În perioada petrecută în cadrul echipei „Pană, Vaida și Asociații”, Alexandru Victor Savi-Nims a finalizat și un Master în Dreptul Afacerilor la Universitatea „Titu Maiorescu” din București.
„Definitivatul a fost o mare surpriză pentru mine. Am pus atât de mult efort și mi-am dat silința până am avut certitudinea ca nu mai știu nimic și că nu voi avea nicio șansă la examen. Așa m-am și prezentat, am scris fără să fiu teribil de convins. Am fost surprins și foarte mândru când am constatat că am promovat examenul cu nota 10, fiind unul din cei aproximativ 8 – 9 tineri avocați beneficiari ai Diplomei de Excelență a acelei generații...”, mai spune interlocutorul BizLawyer.
Poziția din One United Properties i-a oferit cele mai mari provocări profesionale
Dorința de a se dezvolta profesional și de a beneficia în continuare de provocări profesionale l-a determinat ca, în anul 2007, să se alăture echipei Mitel & Asociații (pe atunci Vilău & Mitel) în calitate de Senior Associate. Au urmat aproape șapte ani dedicați în mare parte consultanței în domeniul dezvoltării imobiliare în echipă cu Sorin Mitel, Mădălina Paisa și Iuliana Dejescu. „Cei șase ani și șapte luni petrecuți la Mitel & Asociații mi-au consolidat atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice, de management al echipelor și proiectelor complexe. Mitel & Asociații, echipă pe care am părăsit-o din poziția de Managing Associate, a însemnat atât efort – uneori și de 14 – 16 ore pe zi (dar și de peste 36 de ore, când a trebuit să asistăm clientul, un grup de investitori din Spania, la încheierea a aproximativ 160 de contracte de vânzare), cât și muncă de echipă, ocazie cu care nu o pot omite pe Ioana Negrea-Rotea, acum partener în cadrul Mitel și Asociații. Mi-am dorit să îmi asum roluri noi, să învăț, să nu mă limitez, motiv pentru care în 2013 am decis să fac o schimbare radicală și am optat pentru prima mea poziție in-house, coordonând pentru alți aproape șapte ani Departamentul Juridic al grupurilor NSS Global Investments și Alexandrion Group”, subliniază avocatul.
Își amintește că a plecat în anul 2013, într-o echipă de trei, și a crescut până în 2019 la o echipă completă de șapte avocați și consilieri juridici, echipă implicată în domenii diverse precum producția și distribuția de băuturi, agricultură, real estate, investiții pe trei continente și exporturi etc. Practic, a fost implicat în toate aspectele de business ale grupului, de la „idee”, la implementare. În echipa NSS/Alexandrion a participat la proiecte deosebite: a fost parte din echipa cu care a fost preluat business-ul Cramelor Halewood S.A., a coordonat achiziția locației viitoarei fabrici din Statele Unite.
Din 2019 coordonează echipa legală a One United Properties S.A., împreună cu 11 avocați specializați și consilieri juridici. „Nu îmi este greu să spun că această ultimă poziție este și cea care mi-a oferit cele mai mari provocări, oferindu-mi oportunitatea gestionării tuturor aspectelor juridice presupuse de un grup vast de societăți cu o expansiune rapidă și a construirii unei echipe care în prezent este, cred eu, cea mai stabilă din cadrul grupului. Această poziție mi-a confirmat și o performanță profesională excepțională”, completează interlocutorul BizLawyer.
Traseul său profesional este bogat în proiecte importante, cu relevanță în economia locală și internațională.
Au existat multe mandate în care s-a implicat și care l-au marcat, dar între acestea se remarcă proiectul derulat împreună cu echipa NSS și Alexandrion Group în perioada 2018 – 2019, ce a vizat înființarea unei subsidiare în Statele Unite ale Americii și achiziția terenului și clădirii viitoarei distilerii din Carmel/New York, și proiectul din 2021 ce a vizat listarea One United Properties S.A. pe piața principală a Bursei de Valori București. „Ambele proiecte mi-au oferit oportunități enorme de dezvoltare profesională și de extindere a orizontului de cunoștințe în zone neexplorate până la acel moment, de la aspecte ce țin de aplicarea unui nou sistem de drept (în Statele Unite ale Americii), cu toată complexitatea aspectelor de reglementare aplicabile, și până la domeniul total nou până în 2021, cel al piețelor de capital”, susține avocatul.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Despre oamenii care i-au marcat traseul profesional
Privind în urmă, își dă seama că mulți dintre oamenii prezenți în viața sa l-au ajutat să crească, să evolueze și să se dezvolte, învățând de la fiecare câte ceva. „Lidia Savi-Nims, soția mea, profesionist al dreptului la rândul ei, care m-a convins să mă reinventez în 2003 și cu sprijinul căreia am intrat în profesie, fără ea nu aș fi fost probabil cel ce sunt acum. Emilia Pană – de la care am dobândit întregul pachet de cunoștințe de bază în profesia de avocat, omul care m-a reînvățat să scriu și mi-a articulat logica juridică. Mădălina Mitel (Paisa) – împreună cu care am perfecționat meticulozitatea și mi-am dresat răbdarea. Am învățat că poți parcurge peste 1000 de acte normative într-o noapte și a doua zi poți reuși să scrii un memoriu. Mi-a fost utilă lecția asta în 2007. Stelios Savva – CEO al Grupului NSS și Alexandrion – de la care am deprins mai bine să citesc caracterul oamenilor și care m-a împins să trăiesc din nou aventura cunoașterii unor domenii noi, în mare viteză, să „debarc” în Statele Unite ale Americii și să caut terenuri și clădiri pentru o distilerie. Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu – co-fondatori și co-directori executivi ai One United Properties – care mi-au oferit provocări noi în ultimii patru ani și alături de care am realizat proiecte extrem de rapide – precum listarea One United Properties S.A. unde de la idee la listare am avut sub cinci luni. Un record în România și probabil nu numai”, nominalizează avocatul.
În ceea ce privește includerea sa în Legal500/ GC Powerlist – 2023, Alexandru Victor Savi-Nims mărturisește că nu știe exact cine a fost intervievat pentru propunerea sa și nici nu știe cu precizie ce proiecte au fost luate în vedere. „Însă cred cu convingere că cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”, nuanțează avocatul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Profesioniștii din domeniul dreptului au un rol crucial în societate
În opinia sa, avocații și juriștii joacă un rol crucial în societate, nu numai prin interpretarea și aplicarea legilor, ci și prin influențarea și modelarea în timp a normelor juridice. „Pe lângă rolul lor de apărători ai justiției, avocații sprijină mediul de afaceri, promovând practici etice și asigurând conformitatea cu legea. Contribuția lor educativă este, de asemenea, importantă, prin predare, publicații și organizarea de evenimente, îmbogățind cunoștințele juridice ale publicului. Avocații joacă un rol din ce în ce mai important în societate, extinzându-și influența dincolo de practica juridică tradițională. Ei acționează ca mediatori și facilitatori în dialogul social, punându-și expertiza juridică în slujba rezolvării conflictelor și îmbunătățirii politicilor publice. Nu în ultimul rând, avocații influențează semnificativ politica și dezvoltarea economică prin furnizarea de sfaturi juridice în tranzacții comerciale și investiții. Rolul lor în formarea politicilor echitabile și în promovarea unui stat de drept este esențial pentru funcționarea eficientă a guvernării. De asemenea, prin exemplul lor de integritate și angajament față de justiție, avocații se impun ca lideri etici în societate, consolidând încrederea publicului în sistemul juridic în ansamblul său”, argumentează Alexandru Victor Savi-Nims.
O problemă a acestei categorii profesionale este aceea că îi lipsește coeziunea, senzația de apartenență la un corp profesional cu distincție și caracter. „Din păcate de multe ori avocații simt distanță față de corpul profesional din care fac parte, evită să participe la evenimente profesionale și, de multe ori, votează în cadrul adunărilor elective doar de teama unor sancțiuni. Cel mai probabil în țară, în cadrul barourilor cu doar câteva sute de membri, situația e mai bună, însă Bucureștiul e campionul „distanțării sociale” dintre avocați. Nu am pretenția din păcate să fi fost mai răsărit până acum, însă cred cu tărie că o inițiativă în această zonă ar fi binevenită”, consideră interlocutorul BizLawyer.
În plus, această profesie se confruntă cu multe provocări, iar cea mai mare provocare în prezent este reprezentată de inteligența artificială (AI), mai precis modul în care avocații și juriștii vor reuși să integreze uneltele AI în munca de zi cu zi, în mod util. „Pentru profesiile juridice AI reprezintă o sabie cu două tăișuri – atât o amenințare, cât și o oportunitate – fără însă a se contura per total un viitor sumbru. Trebuie însă să înțelegem că o bună parte din munca de analiză, extragerea de informații, comunicarea scrisă, redactarea de documente, sumarizarea și revizuirea de bază va fi preluată de instrumente AI, care vor performa superior oamenilor. Pe de altă parte, AI nu va substitui (cel puțin pe termen mediu, până la apariția AGI – „artificial general intelligence”) abilitățile din zona comercială, negocierea, inteligența emoțională, inițiativa, capacitatea de asumare calculată a unor riscuri specifice, crearea de relații personale sau chiar aspecte banale precum managementul timpului – alocarea eficientă a muncii către diferite activități, judecând importanța fiecăreia, cu perspectivă”, nuanțează Alexandru Victor Savi-Nims.
Chiar dacă în profesiile juridice apar multe provocări, interlocutorul BizLawyer nu ar putea alege alt drum, dacă ar avea posibilitatea să o ia de la capăt. „Mi-am pus de multe ori întrebarea dacă aș schimba vreo etapă în cariera mea și cred că e foarte naturală atunci când încerci mereu să te perfecționezi. Nu aș schimba, însă cu siguranță aș învăța mai mult. Întotdeauna am avut senzația că trebuie să fac mai mult sau mai bine și privind retrospectiv, mereu ajung la aceeași concluzie”, transmite Alexandru Victor Savi-Nims.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 248 / 1892 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...