ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”

12 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Anne Marie Mateeas și-a început cariera în lumea juridică din postura de avocat în mai multe firme de profil, acolo unde a avut oportunitatea de a se dezvolta și de a învăța de la profesioniști experimentați.

Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis.

 
 
Profesioniștii din domeniul juridic au un rol major în cotidianul de astăzi, fiind „componente” importante ale mecanismului care menține echilibrul și ordinea în societate.  „Ne aflăm în centrul protejării drepturilor, a justiției și a eticii în toate aspectele activității noastre. În primul rând, suntem gardieni ai legilor și regulamentelor, asigurându-ne că firmele și instituțiile respectă legislația și normele în vigoare. Pe lângă acest aspect, suntem și agenți ai schimbării”, subliniază Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis.

Prin implicarea activă în reformele legislative și în promovarea politicilor de responsabilitate socială corporativă, profesioniștii din domeniul juridic au capacitatea de a influența direcția în care se dezvoltă societatea. Totodată, joacă un rol educativ și informativ important. „O parte din misiunea noastră este să educăm companiile și comunitățile cu privire la aspectele legale relevante și la drepturile lor. Aceasta contribuie la creșterea gradului de conștientizare și la dezvoltarea unei societăți mai informate și responsabile. În concluzie, perceput într-un mod amplu, rolul profesioniștilor din departamentele juridice este de a asigura că societatea funcționează în conformitate cu principiile justiției, eticii și respectului pentru lege”, nuanțează avocatul.


Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis.

* * * * * *
Experiență în mai multe sectoare economice cheie

Anne Marie Mateeas și-a început cariera în lumea juridică din postura de avocat în mai multe firme de profil, acolo unde a avut oportunitatea de a se dezvolta și de a învăța de la profesioniști experimentați. „Un moment crucial în cariera mea a fost atunci când am ales să fac trecerea către a deveni avocat intern în cadrul unei companii din industria petrolului și gazelor naturale. Această experiență mi-a deschis noi orizonturi și m-a familiarizat cu complexitatea problemelor din cadrul unui departament juridic intern. Totodată, decizia de a mă alătura departamentului juridic din cadrul unei companii farmaceutice a fost un moment de cotitură în cariera mea. Aici, am avut privilegiul de a lucra alături de o echipă dedicată de profesioniști juridici și de a contribui la rezolvarea unor probleme juridice complexe, specifice industriei farmaceutice. Această tranziție a reprezentat nu doar o schimbare în cariera mea, ci și o oportunitate de mă dezvolta într-un domeniu care are un impact semnificativ asupra sănătății publice și a calității vieții oamenilor. Este o responsabilitate pe care o iau foarte în serios și care mă motivează în fiecare zi”, arată interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul consideră că fiecare etapă din cariera sa a fost semnificativă și a contribuit la dezvoltarea sa profesională. „Experiențele acumulate și provocările abordate au fost pietrele de temelie ale expertizei mele juridice și au contribuit la evoluția mea”, susține Anne Marie Mateeas.

Decizia de a urma acest drum profesional a avut la bază pasiunea pentru drept și justiție. Motivația principală a fost aceea de a ajuta organizațiile să înțeleagă și să respecte legile și de a le asista în soluționarea problemelor legale. „În ceea ce privește principiile care ghidează comportamentul meu în viața de zi cu zi, integritatea reprezintă valoarea fundamentală. Consider că este imperativ să acționez cu responsabilitate și să onorez etica profesională în orice context. În sfera carierei mele, dezvoltarea valorilor fundamentale precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune”, mai spune avocatul.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anne Marie Mateeas mărturisește că, pe parcursul evoluției sale profesionale, a avut privilegiul de a lucra cu o serie de persoane remarcabile care au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării sale. „Printre aceștia, pot menționa mentori din diverse domenii, colegi talentați și lideri inspiraționali. Un principiu esențial pe care l-am învățat este importanța comunicării eficiente și a colaborării. Interacțiunile cu mentorii mei m-au învățat cum să ascult, să înțeleg perspective diferite și să găsesc soluții comune în situații complexe. Am învățat să valorizez diversitatea de opinii și să încurajez o cultură a deschiderii și a învățării continue. De asemenea, am învățat să fiu perseverentă și să nu renunț în fața dificultăților. Unii dintre mentori m-au încurajat să îmi setez obiective ambițioase și să lucrez cu dedicare pentru a le atinge. Această învățare m-a motivat să depășesc provocările și să continui să evoluez profesional. În concluzie, am avut norocul de a învăța de la oameni talentați și experimentați, iar aceste învățăminte au contribuit semnificativ la evoluția mea profesională. Sunt recunoscătoare pentru fiecare persoană care a influențat parcursul meu și m-a ajutat să devin un profesionist mai bun”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.

De altfel, pe parcursul traseului său profesional, a fost implicată în proiecte complexe care au avut un impact semnificativ asupra strategiei legale a companiilor în care a activat, contribuind la dezvoltarea acestora.
Includerea Directorului Juridic Novartis  în selectul grup Legal500/ GC Powerlist – 2023 reprezintă o recunoaștere a eforturilor și contribuției sale la domeniul juridic. „Este o onoare și o validare a muncii depuse și a faptului că am reușit să aduc valoare organizației și să influențez pozitiv mediul juridic. Pentru mine, este o onoare să fac parte din acest grup și să contribui la dezvoltarea continuă a domeniului juridic”, menționează Anne Marie Mateeas.

Schimbarea frecventă a legislației rămâne cea mai mare provocare

În sectorul juridic, provocarea cea mai mare continuă să fie schimbarea frecventă a legislației. „În calitate de Director Juridic, sunt conștientă de provocările complexe cu care se confruntă profesia juridică în prezent. Aceste provocări evoluează rapid și necesită o adaptabilitate constantă și o abordare proactivă pentru a le gestiona cu succes”, apreciază Anne Marie Mateeas.

Un alt aspect care a devenit tot mai relevant în ultimii ani este impactul inteligenței artificiale (IA) în domeniul juridic. Inteligența artificială aduce cu sine o serie de provocări și oportunități, inclusiv automatizarea unor sarcini juridice, dar și necesitatea de a aborda aspecte legate de etică și responsabilitate în utilizarea acestei tehnologii.  

„În contextul responsabilității sociale corporative și a sustenabilității, avem ocazia de a contribui la schimbarea pozitivă în societate. Acest lucru implică nu doar consiliere juridică, ci și implicarea directă în proiecte care să sprijine comunitățile și mediul înconjurător. În ansamblu, abordăm aceste provocări cu încredere, știind că suntem într-o poziție unică pentru a aduce schimbări pozitive în lumea legală și în societate. Adaptabilitatea, învățarea continuă și angajamentul pentru valorile etice rămân principiile noastre fundamentale în gestionarea cu succes a acestor provocări în curs de evoluție”, completează juristul.

De altfel, Anne Marie Mateeas este de părere că viitorul comunității juriștilor ar trebui să fie orientat către adaptarea la schimbările legislative și tehnologice, considerând ca fiind esențială dezvoltarea continuă a competențelor și colaborarea interdisciplinară pentru a răspunde nevoilor din ce în ce mai complexe ale clienților și ale societății.

Privind în urmă și analizând traseul său profesional de până acum, Directorul Juridic Novartis consideră că fiecare etapă a carierei sale a avut un rol important în dezvoltarea sa profesională și personală. „Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale. Cu toate acestea, dacă ar fi să reflectez asupra unei etape pe care aș schimba-o, ar fi poate momentul de la începutul carierei în care am ezitat să preiau o oportunitate de a conduce un proiect de amploare din cauza temerilor legate de responsabilitatea suplimentară. Cu trecerea timpului, am învățat că unele dintre cele mai mari oportunități vin la pachet cu provocări și că evoluția personală și profesională derivă din asumarea acestor provocări”, explică interlocutoarea BizLawyer.

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Anne Marie Mateeas punctează faptul că intenționează să meargă pe aceeași linie și să evolueze și să crească în continuare. Totodată, este hotărâtă să dezvolte și să susțină o echipă de profesioniști juridici talentați și să contribuie la obiectivele strategice ale companiei. De asemenea, dorește să rămână la curent cu tendințele și inovațiile în domeniul juridic, inclusiv în ceea ce privește inteligența artificială pentru a se asigura că firma în care activează rămâne la vârful industriei. „În afară de carieră, planurile mele de viitor includ și continuarea implicării în activități de responsabilitate socială, pentru a contribui la comunitatea în care trăiesc. Îmi doresc să mențin un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală și să continui să învăț și să mă dezvolt în toate aspectele vieții mele”, încheie avocatul intervievat de BizLawyer.

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 31 / 1700
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
  Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
  BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
  Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
  Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
  MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
  LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...