De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
27 Mai 2024
Ștefania EnacheÎnainte de a ajunge în București, a fost eleva Colegiului Național „Ioan Slavici” Satu Mare, la profilul Matematică-Informatică, bilingv engleză.
Diana Victoria Latiș a fost admisă anul trecut la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, punctajul obținut la concurs poziționând-o în top 10. Tânăra a manifestat încă din perioada gimnaziului interes pentru domeniul juridic. De-a lungul liceului, acesta a sporit și prin intermediul cărților parcurse și filmelor vizionate. „Dreptul nu a fost singura mea opțiune, întrucât luasem în calcul Medicina și Conservatorul. Decizia în favoarea Facultății de Drept am luat-o în clasa a XI-a, inițial optând pentru cea din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, fiind mult mai aproape de casă. Totuși, după ce m-am interesat de ce are de oferit Universitatea din București și având sprijinul doamnelor profesoare care m-au pregătit pentru admitere, am hotărât să studiez în Capitală”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.
Examenul de admitere l-a trecut cu 86 de puncte, fiind printre primii admiși din anul său. A așteptat cu nerăbdare rezultatul, bucurându-se enorm de succesul realizat. „Mă regăseam printre primii zece și mi se părea ireal. Bucuria resimțită mi-e greu să o pun în cuvinte. Eram foarte mulțumită de punctajul de la gramatică, eram mândră să mă știu studentă la București și mă simțeam ușurată de presiunea îndelungată a admiterii. Faptul că m-am clasat printre primii admiși reprezintă o realizare pentru mine. Munca și pregătirea depuse pentru admitere au meritat toate eforturile. Punctajul, pe lângă fericirea pe care mi-a adus-o, prezintă și unele avantaje, precum faptul că am posibilitatea de a fi repartizată la materiile opționale pe care mi le doresc”, povestește Diana.
Înainte de a ajunge în București, a fost eleva Colegiului Național „Ioan Slavici” Satu Mare, la profilul Matematică-Informatică, bilingv engleză. Diana își amintește că, în semestrul al doilea al clasei a IX-a, a început perioada de carantină, care i-a permis să-și petreacă zilele de școală în confortul camerei sale. „Școala online a avut avantaje și dezavantaje. Socializarea a atins un prag minim, studiul individual a devenit principala metodă de învățare și am avut șansa să mă focusez mai mult pe hobby-uri, putând să citesc în voie și să lucrez la repertoriul meu muzical. Următorii doi ani s-au desfășurat într-un sistem hibrid, greoi după părerea mea. Clasa a XII-a a trecut parcă într-o clipită, ocupațiile cele mai importante fiind pregătirea pentru Bacalaureat, pregătirea pentru admitere și gestionarea timpului”, explică studenta.
Odată ce a venit în Capitală a conștientizat diferențele existente între viața de elev și cea de student. „Ceea ce m-a surprins este flexibilitatea timpului. Programul diferă în funcție de zile, prezențele la curs nu constituie un element obligatoriu, cu mici excepții, și am posibilitatea să îmi organizez timpul de învățare după bunul plac. Există o libertate în viața de student care mă încântă. O altă mare schimbare este independența. Fiind departe de casă, mentalitatea se modifică, apar alte priorități, perspective din care nu am privit lumea până să mă mut la București”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
A încheiat deja și prima sesiune și astfel a avut posibilitatea să se familiarizeze cu exigențele examenelor de la Drept. „Am auzit de la studenții mai mari de stresul unei sesiuni și de bucuria unui 5, de cum Bacalaureatul nu se compară cu sesiunea și de cât de receptiv devine studentul în sesiune. Într-adevăr a fost o perioadă stresantă, am învățat 8-10 ore pe zi, mi-am făcut griji pentru vestitul examen de ISDR, am consumat multă cofeină și m-am dus la examene cu inima în dinți. Cele mai mari emoții le-am avut pentru primul examen, cel de Teoria generală a dreptului, și pentru examenul oral, cel de Drept constituțional. Am trecut cu bine peste toate și chiar cu note frumoase. Scopul meu a fost, în primul rând, să nu am restanțe, așa cum sunt sigură că își dorește fiecare student”, arată Diana.
Având în vedere experiența pe care o are până acum, tânăra le transmite celor care doresc să se îndrepte către Facultatea de Drept să se pregătească pentru admitere din timp, să fie consecvenți și stăruitori. „Admiterea nu este un examen ușor. Ar fi bine să își stabilească prioritățile și să se dedice pregătirii odată ce decid că vor la Drept, să lucreze de mai multe ori subiectele date în anii anteriori și să tindă spre punctaje cât mai mari. În al doilea rând, i-aș sfătui să își găsească o plasă de siguranță, în caz de orice: să își depună dosarul și la alte facultăți. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla, oricine poate avea o zi mai proastă și ar fi riscant să nu aibă un plan B, indiferent cât de siguri se simt pe ei în privința admiterii la Drept”, detaliază studenta.
Fiind abia în primul an de studiu nu și-a stabilit încă un mentor în acest domeniu. Totuși, are profesori pe care îi admiră pentru gândire, profesionalism și pasiune pentru Drept. De asemenea, a avut ocazia să cunoască oameni impresionanți prin cele câteva conferințe la care a participat, cu unii chiar reușind să stea de vorbă și să afle mai multe despre munca și dedicarea pe care aceștia le-au învestit în carierele lor. „În acest moment, cel mai atractiv curs pentru mine este cel de drept civil. Prin prisma acestuia mi s-a impus o nouă viziune asupra situațiilor pe care le trăim zilnic în societate, am descoperit complexitatea unui contract, importanța detaliilor și riscurile exprimării nepotrivite. Aștept, în același timp, anul II de studiu și celelalte ramuri de drept pe care urmează să le studiez. Cea mai mare prezență se înregistrează la cursurile de Drept civil, predate de conf. univ. dr. George-Alexandru Ilie și prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, la cursurile de Drept administrativ predate de fost senator prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, la cursul de Drept roman al prof. univ. dr. Dan Oancea și cel de Instituții politice al prof. univ. dr. Ștefan Deaconu”, adaugă interlocutoarea BizLawyer.
Se focusează pe posibilitatea de a urma cât mai multe stagii de practică
Deocamdată nu a avut posibilitatea de a simți care este atmosfera de lucru într-o firmă de avocatură, dar această etapă urmează cât mai curând. Fiind abia în anul I are ca principal scop licența, gândindu-se să-și continue studiile ulterior, fără a știi încă spre ce ramura a Dreptului se va îndrepta în vederea specializării. „Până acum, Dreptul civil și cel constituțional îmi stârnesc cel mai mult interesul. Opțiunile de carieră mi le las deschise. Intenționez să fac stagii de practică atât la cabinete de avocatură, cât și la judecătorii și parchete, sperând astfel să găsesc locul care mi se potrivește cel mai bine și care mă reprezintă. Studiul în străinătate este o oportunitate pe care greu aș refuza-o. Sper ca în viitor mă întâlnesc cu o asemenea șansă. Mi-ar plăcea să studiez în vestul Europei și/sau în țările nordice”, detaliază tânăra.
Referitor la programa de învățământ actuală, Diana este de părere că ar trebui redusă teoria în favoarea practicii. „Înțeleg importanța teoriei și formarea unei baze pentru practicarea dreptului, dar mi-e teamă că teoria fără o practică echivalentă este bulversantă. Adevărul este că, la această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru și apelăm la bine-cunoscuta memorie mecanică dezvoltată în liceu, în defavoarea noastră. Totuși, pentru promovarea anumitor examene, recurgem la metoda învățării mecanice din lipsă de timp și din lipsă de obișnuință cu stilul de predare al unor profesori, neînțelegând ceea ce „învățăm” și tinzând doar spre promovarea examenelor. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă. Așa putem vedea punerea în aplicare efectivă a teoriei, dinamica unui cabinet de avocatură, cursul unui proces, activitatea unui jurist, a unui magistrat, a unui parlamentar etc. și așa putem intra în contact și cunoaște persoane din domeniul juridic, totodată văzând ce presupune fiecare ocupație din domeniul dreptului și ce anume ni se potrivește”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
În ceea ce privește ușurința cu care un absolvent de Drept se poate integra pe piața muncii, studenta consideră că totul depinde de anumiți factori. „Atât timp cât întrunește condițiile și are calitățile cerute pe piața muncii, integrarea pe piața muncii ar trebui să fie relativ accesibilă. Un element care ar facilita atât accesul, cât și integrarea absolventului pe piața muncii ar fi ca membrii familiei acestuia să fie în domeniu. În același timp, trebuie avute în vedere disponibilitatea locurilor de muncă și concurența”, încheie Diana Victoria Latiș.
Citește și
→ Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
→ Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională
→ Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 151 / 1869 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...