ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

12 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

 
 
Decizia Dianei Maria Gogoașă de a opta pentru admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a fost una foarte atent cântărită. Pe parcursul liceului, tânăra a analizat îndelung posibilele variante pe care le avea după examenul maturității și a ajuns la concluzia că o carieră în domeniul juridic s-ar potrivi foarte bine abilităților sale. „Am luat această hotărâre, ținând cont de faptul că sunt o fire echilibrată, înclinată către rezolvarea problemelor și dornică de cunoaștere”, mărturisește Diana.

Odată stabilit acest obiectiv, a urmat o perioadă intensă de pregătire, care s-a desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani de liceu. Iar rezultatele efortului depus s-a văzut la admitere, Diana Maria Gogoașă obținând cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021. „Am susținut admiterea la Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2021 și am realizat performanța de a intra prima, cu 88 de puncte. La momentul afișării rezultatelor am fost cuprinsă de o bucurie imensă, pe de o parte pentru că am reușit să fiu admisă la facultatea pe care doream să o urmez, iar pe de altă parte pentru că am intrat chiar prima. Ulterior, am simțit că rezultatul acesta a fost precum o încoronare a muncii constante depuse în ultimul an în vederea unei reușite la examenul de admitere. Această realizare pentru mine a fost o confirmare că am optat pentru domeniul potrivit și m-a motivat să depun în continuare efort pentru a avea rezultate academice cât mai bune”, precizează interlocutoarea BizLawyer.


Experiențele trăite până acum îi permit să ofere și câteva sfaturi celor care sunt la liceu și iau în calcul o eventuală admitere la Drept. „În vederea admiterii, sugerez ca pregătirea să înceapă din timp, pentru a putea asimila întregul volum de informații necesare pentru acest examen. Totodată, un studiu constant și temeinic este foarte important, deoarece permite asimilarea cunoștințelor astfel încât, la momentul examenului, să fie complet sedimentate. În acest fel, candidații își vor putea controla mai bine emoțiile și vor avea încredere deplină în propriile forțe în ziua respectivă. Ținând cont de faptul că am trecut și eu prin această experiență și știu cât de dificil este să dai un examen de o asemenea anvergură, am vrut să le vin în ajutor tuturor celor care vor să susțină admiterea la Facultatea de Drept și la Academia de Poliție. Astfel, alături de colegele mele, Roxana Tudorescu și Maria Copilău, am lansat un material foarte util în vederea pregătirii la Limba română, și anume „Sinteze de vocabular și teste-grilă”, aflat la Editura Universul Juridic”, detaliază tânăra.




Prima sesiune a fost de neuitat!

Diana este absolventa unui liceu de top din București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, acolo unde a urmat un profil uman, specializarea Științe sociale. „Pe parcursul liceului am avut parte de profesori excelenți, ce au asigurat un cadru educațional de înaltă calitate. De asemenea, am avut șansa să întâlnesc persoane minunate cu care am legat prietenii strânse. În plus, am avut oportunitatea să mă dezvolt prin intermediul diverselor activități extracurriculare organizate, precum departamentul de muzică, revista liceului și clubul de dezbateri. A fost o perioadă foarte frumoasă!”, subliniază tânăra.

Încheierea acestei etape și trecerea la facultate au surprins-o, dar i-au stârnit și interesul pentru noi oportunități de dezvoltare. Diana a realizat din start că perioada studenției este diferită, dar și extrem de ofertantă. „Mediul formal, perioadele lungi de studiu, volumul de informații, diversele modalități de examinare sunt doar câteva deosebiri dintre aceste două etape ale vieții. Dar, deși durează să te acomodezi cu cerințele impuse de cadrul universitar, tranziția este lină dacă depui efortul necesar”, explică studenta.

Privind în urmă, la debutul său în studenție, Diana afirmă că „prima sesiune a fost, mai mult ca sigur, de neuitat”. „Am subestimat la început diferența dintre cantitatea de materie pe care o aveam de învățat la liceu și cea de la facultate, în pofida faptului că am fost „avertizată” de studenții din anii mai mari că o să fie dificil. Cu toate acestea, studiul sistematic din timpul semestrului m-a ajutat foarte mult și s-a reflectat în notele obținute. Despre sesiunile care au urmat, pot spune că unele au avut un grad de dificultate mai ridicat, pentru că, odată baza juridică formată, trebuie trecut la studiul materiilor de specialitate, materii ce implică o analiză profundă pentru a putea fi însușite”, apreciază tânăra.

Vrea să urmeze cursurile Institutului Național al Magistraturii

Până în acest moment, Diana nu a reușit să-și formeze o imagine completă asupra atmosferei dintr-o firmă de avocatură. Datorită participării în cadrul unor concursuri de procese simulate, a avut oportunitatea de a vizita câteva case de avocatură, dar nu a simțit încă „pe viu” atmosfera de lucru dintr-o astfel de structură.

Se concentrează, deocamdată, pe pregătirea sa academică, plănuind ca după licență să urmeze un program de master. „Anul acesta voi finaliza studiile de licență din cadrul Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene și îmi doresc să urmez masterul oferit de această instituție de învățământ. După susținerea examenului de licență, mă voi îndrepta și către un master oferit de Facultatea de Drept, Universitatea din București, dar momentan nu m-am hotărât asupra programului de master, pentru că mă interesează deopotrivă dreptul privat și cel public”, arată tânăra.

Își dorește ca, după ce va absolvi Facultatea de Drept, să urmeze cursurile Institutului Național al Magistraturii. „De asemenea, îmi doresc fără îndoială să mă îndrept către o carieră în învățământul universitar”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

Nu este tentată de posibilitatea de a urma o formă de învățământ în afara țării, având deja oportunitatea să studieze domeniul juridic într-un sistem străin de învățământ, și anume cel francez, prin intermediul Colegiului Juridic Franco-Român, unde cursurile și seminarele se desfășoară exclusiv în limba franceză, conform metodologiei specifice.

De altfel, Diana este de părere că viața de student este grea oriunde, nu numai în România, atât timp cât urmezi o facultate serioasă. „Însă, indiferent de dificultatea studiilor urmate, viața de student poate fi extraordinară prin prisma oportunităților oferite și a oamenilor întâlniți. În cadrul Facultății de Drept am avut onoarea să studiez sub îndrumarea unor mari specialiști ai Dreptului român. Admir și respect toți profesorii cu care am colaborat atât la cursuri, cât și la seminare, deoarece ne-au învățat, pe lângă teorie, aspecte practice ale materiilor, ne-au acordat îndrumare cu privire la diversele profesii juridice și ne-au oferit sfaturi prețioase în ceea ce privește cariera. Fiecare dintre ei reprezintă un model pentru mine, din punctul de vedere al parcursului profesional”, completează tânăra.

Cursul care o atrage cel mai mult în acest moment este Dreptul procesual penal. „După asimilarea substanței Dreptului penal, procedura mi-a oferit o viziune de ansamblu asupra unei întregi ramuri de drept și m-a ajutat să corelez teoria cu practica”, argumentează studenta.

În ceea ce privește schimbările pe care ar vrea să le vadă în sistemul de învățământ juridic, Diana amintește faptul că pentru cei care au intrat în ciclul universitar în anul 2023, planul de învățământ a suferit diverse modificări: s-au adăugat diverse materii opționale, s-au schimbat ordinea și durata perioadei în care erau abordate materiile etc. „Calitatea actului educațional se va îmbunătăți în urma acestor transformări, dar pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică (60, respectiv 90 de ore pe an nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice)”, comentează interlocutoarea BizLawyer.

În opinia sa, cel mai mare avantaj datorat faptului că urmează Facultatea de Drept din cadrul Universității din București este pregătirea excepțională oferită de profesorii acestei instituții, care sunt în același timp cunoscuți profesioniști ai dreptului. Un alt avantaj este severitatea sesiunilor de examinare, care îi motivează pe studenți să învețe temeinic. „Dezavantajele provin într-un fel din calități. Faptul că avem de susținut câte 5-6 examene dificile în fiecare sesiune poate fi obositor și există riscul de a rămâne în urma la o materie sau două ori de a nu putea cuprinde toate informațiile perfect până la examen”, consideră studenta.

Referitor la integrarea absolvenților de Drept pe piața muncii, interlocutoarea BizLawyer crede că lucrul acesta depinde de fiecare persoană în parte. „Atâta timp cât un student a depus un efort constant pe parcursul ciclului universitar în vederea pregătirii pentru examene și are o conduită corespunzătoare profesiei pe care și-o dorește, sunt convinsă că va reuși să aibă o carieră de succes”, transmite Diana Maria Gogoașă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 23 / 1708
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...