ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România

12 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Cele mai importante mandate de fuziuni și achiziții, aflate în derulare, vizează industria auto, segmentul healthcare și lanțuri distribuție.

 
 
Instabilitatea geo-politică va genera, în continuare, provocări pe piața locală de fuziuni și achiziții. Totodată, vor exista influențe ca urmare a faptului că suntem într-un an electoral, cu alegeri atât la nivel național, cât și european. De asemenea, previziunile referitoare la inflație, dar și instabilitatea legislativă vor avea impact și ar putea temporiza apetitul de investiții al unor jucători regionali/globali.

Avocații Mitel &  Asociații apreciază că anul 2024 a debutat pe fondul unui optimism temperat, justificat în mare parte de evoluția bună a pieței locale din 2023, precum și de tranzacțiile care se regăseau în stadiu incipient la sfârșitul anului trecut și care își vor urma cursul în acest an.


De altfel, după primul trimestru al anului în curs, se poate observa că interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt (atât fonduri de investiții/private equity, cât și investitori strategici), majoritatea acestora provenind din regiuni clasice pentru piața locală (Polonia, Spania, SUA, Germania).  „Totuși, se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia (China sau Singapore), care își fac tot mai mult simțită prezența în România”, punctează Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.

La nivelul firmei de avocatură, portofoliul de clienți în materie de M&A este generat atât de mandatele directe primite din partea partenerilor tradiționali pe care avocații îi au, cât și de colaborări cu firme din străinătate.

În acest moment, Departamentul de M&A din cadrul Mitel & Asociații include zece colaboratori, avocați cu o vastă experiență în această arie de practică.




Cele mai multe mandate vizează industria auto, sănătatea și distribuția

Echipa de avocați din cadrul firmei Mitel & Asociații, dedicată practicii de M&A, este implicată într-un număr semnificativ de proiecte. Cele mai importante mandate de fuziuni și achiziții, aflate în derulare, vizează industria auto, segmentul healthcare și lanțuri distribuție.

Fiecare dintre aceste dosare implică echipe formate din trei până la zece avocați, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel sau Șerban Suchea, parteneri în cadrul acestei arii de practică. Consultanții anticipează că tranzacțiile acestea vor fi finalizate în a doua jumătate a anului curent.

Firma de avocatură a lucrat, pe parcursul anului trecut, într-un număr de zece tranzacții de tip M&A, principalele mandate venind din domeniul medical (expansiunea locală a Grupului Medlife sau investițiile strategice ale fondului de tip mezzanine AMC Capital), domeniul securității și managementul riscului (intrarea grupului Avante în acționariatul NSSG România) sau energie. „Am acordat, de asemenea, asistență la vânzarea participației deținute de GED Eastern Fund II în Infopress, cea mai mare tipografie din Europa de sud-est, către compania olandeză Keesing Media Group. Anumite elemente ale tranzacțiilor nu au fost finalizate în întregime, astfel încât nu putem oferi detalii cu privire la ținte sau valoarea investițiilor”, menționează Sorin Mitel.

Pentru fiecare dintre aceste tranzacții, onorariile au fost negociate în mod flexibil pentru a răspunde cerințelor și particularităților fiecărui client/proiect.

Aspectele fiscale sunt în vizorul investitorilor

Atunci când este luată decizia de implicare într-o tranzacție,  cumpărătorii (companii sau fonduri de investiții urmăresc) sunt atenți la mai multe aspecte relevante pentru ei. Aceste aspecte diferă în funcție de industria în care este realizată investiția, de structura afacerii, dar și de riscul pe care investitorul este dispus să și-l asume. Există însă o zonă către care se uită toți cu mare interes, și anume cea care vizează aspectele fiscale.

„Considerentele cheie diferă relativ semnificativ de la un proiect la altul, în funcție de domeniul de activitate al societății țintă, de natura tranzacției și de profilul (inclusiv apetitul de risc) al investitorului. Totuși, în majoritatea tranzacțiilor se poate remarca o importanță sporită acordată aspectelor fiscale”, subliniază coordonatorul Mitel & Asociații.

Avocatul mai spune faptul că nu există o „rețetă” fixă pentru clauzele unei tranzacții, iar importanța oricăror tipuri de clauze este relativă, în funcție de rolul fiecărei părți (investitor, vânzător etc). „Cu titlu de generalitate, se menține interesul părților pentru clauze tip MAC, pentru aspecte fiscale, limitarea răspunderii vânzătorilor/fondatorilor sau limitări convenționale ale termenelor de prescripție pentru răspundere”, nuanțează Sorin Mitel.

Analizând evoluția pe care piața de fuziuni și achiziții a avut-o la acest început de an, reprezentanții Mitel & Asociații sunt de părere că este de estimat apetitul investitorilor pentru 2024. „Totuși, credem că domeniul medical și IT & tehnologie vor păstra în continuare o pondere semnificativă în piața de M&A locală”, a conchis interlocutorul BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 189 / 1870
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...