
Despre munca “pro bono”, într-o discuție cu Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP, firmă premiată în cadrul ”The Lawyer European Awards 2022” pentru Best ESG Initiative | Activitatea de întrajutorare, sponsorizare, sprijin acordat celor din jur este o constantă a muncii ZRVP. Dorința de a ajuta, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, ignoranță, sau chiar de abuzuri, se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime
19 Martie 2023
G.S. & L.A.Mai multe despre dorința de a ajuta manifestată în cadrul echipei ZRVP, modul în care sunt preluate și abordate proiectele pro bono și despre câștigul individual și totodată colectiv, în interviul acordat de maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner – ZRVP, publicației noastre.
![]() |
Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP |
Asistența sau reprezentarea juridică “pro bono” acordate unor clienți lipsiți de resurse financiare sau aflați în situații limită, în care factorul timp este determinant pentru apărarea sau prezervarea drepturilor lor, reprezintă doar în parte maniera în care societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) se implică în activități sociale. Firma sponsorizează evenimente culturale, organizează concursuri de pledoarie recompensate cu premii și face anchete sociologice cu teme de maximă actualitate, a precizat, într-un interviu acordat BizLawyer, maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP. Alături de firma de avocați, donații în bani sau alte tipuri de ajutoare date celor lipsiți de resurse materiale au fost făcute, din surse proprii, și de către avocații parteneri sau colaboratori ai societății.
Însă proiectul pro bono Colectiv a impresionat juriul internațional care a desemnat ZRVP drept cea mai bună firmă de avocatură din Europa la categoria ESG Initiatives – Environmental, Social, Governance în cadrul ceremoniei The Lawyer European Awards 2022 care a avut loc, la Londra, la finele anului trecut. Munca avocaților a fost considerată ca fiind inițiativa cu cel mai mare impact social derulat de o firmă de avocatură din Europa. Miile de ore de implicare, pe o perioadă de peste șase ani, perseverența și determinarea de a ajuta aproximativ 40 de victime ale nefericitei catastrofe au fost, probabil, hotărâtoare în desemnarea ZRVP drept câștigătoare.
”Ca întotdeauna, răsplata publică poate fi întâmplătoare, însă rămâne satisfacția umană a ajutorului dat și a bucuriei de a fi alături de cei în nevoie”, ne-a declarat Călin-Andrei Zamfirescu.
Prin urmare, un premiu în plan european, chiar și prestigios precum « Best ESG Initiative », este mai degrabă o prețioasă recunoaștere a implicării sociale a casei de avocați, decât o motivare a inițiativelor ZRVP în acest plan.
Mai multe despre dorința de a ajuta manifestată în cadrul echipei ZRVP, modul în care sunt preluate și abordate proiectele “pro bono” și despre câștigul individual și totodată colectiv, în interviul acordat de maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner – ZRVP, publicației noastre.
* * * * *
BizLawyer: Când vine vorba de factorul social, firmele de avocatură de orice mărime au avantajul major de a putea îndeplini acest standard în mod continuu prin munca lor “pro bono”. Pe lângă asistența victimelor din Dosarul Colectiv, foarte bine cunoscut, ce tipuri de implicare socială a avut anul trecut ZRVP?
Călin-Andrei Zamfirescu: Asistența sau reprezentarea juridică “pro bono” acordate unor clienți lipsiți de resurse financiare sau aflați în situații limită, în care factorul timp este determinant pentru apărarea sau prezervarea drepturilor lor, reprezintă doar în parte maniera în care ZRVP se implică în activități sociale. Cu caracter de permanență, sponsorizăm evenimente culturale (concerte, instrumentiști, expoziții), organizăm concursuri de pledoarie recompensate cu premii, organizăm anchete sociologice cu teme de maximă actualitate. Alături de ZRVP, donații în bani sau alte tipuri de ajutoare date celor lipsiți de resurse materiale au fost făcute, din surse proprii, și de către avocații parteneri sau colaboratori ai societății noastre.
Ați câștigat recent prestigiosul premiu Best ESG Initiative acordat de publicația The Lawyer. Vă așteptați ca ZRVP să fie desemnată cea mai apreciată firmă din Europa pe acest palier și să însemne atât de mult reprezentarea “pro bono” în Dosarul Colectiv?
Despre premiul “Best ESG initiative” am aflat doar în momentul în care ni s-a comunicat că ne aflăm pe lista finală a potențialilor câștigători. Miile de ore de implicare, pe o perioadă de peste șase ani, perseverența cu care ne-am urmărit determinarea de a ajuta aproximativ 40 de victime ale nefericitei catastrofe au fost, probabil, determinante în desemnarea ZRVP drept câștigătoare. Ca întotdeauna, răsplata publică poate fi întâmplătoare, însă rămâne satisfacția umană a ajutorului dat și a bucuriei de a fi alături de cei în nevoie.
Vă motivează acest premiu să continuați, sau chiar să amplificați sprijinul acordat în astfel de spețe?
Activitatea de întrajutorare, sponsorizare sau orice alte forme de sprijin acordate celor din jurul nostru este o constantă a muncii ZRVP din cei peste 28 de ani de la înființarea firmei. În tot acest răstimp reacția celor pe care i-am sprijinit a fost extrem de diversă, de la recunoștință, apreciere și până la atitudini chiar ostile; satisfacția rezultatului demersurilor noastre a fost ceea ce ne-a mobilizat, întotdeauna. Prin urmare, un premiu, în plan european, chiar și prestigios precum « Best ESG initiative », este mai degrabă o prețioasă recunoaștere a implicării noastre sociale, decât o motivare a inițiativelor ZRVP în acest plan.
Se poate vorbi, în cazul firmei dumneavoastră, de un obiectiv strategic de implicare “pro bono” într-un anumit procent al proiectelor asistate în totalul activității firmei? Care este mecanismul implicării în astfel de proiecte?
Este greu de cuantificat activitatea noastră de întrajutorare, în ore, procente sau alte statistici. Evaluarea se poate face doar ca un bilanț final al fiecărei inițiative. Situațiile apar spontan, fără o ciclicitate anume, sunt extrem de diverse și de neanticipat. Ajutorul trebuie să fie prompt și dezinteresat, nu planificat și cinic.
În ce tip de proiecte ați acordat asistență sau reprezentare “pro bono”: cazuri sociale, ONG-uri, proiecte de mare impact în societate? Ce servicii juridice le asigurați celor care au nevoie?
Ajutorul dat nu l-am publicitat niciodată. Este o regulă a păstrării confidențialității acestei activități, tocmai ca o dovadă a scopului pe care ni l-am propus: a ajuta fără a fi recompensați în nicio altă manieră. Avocații din ZRVP își câștigă bine existența din munca remunerată și au disponibilitatea de a se implica, de la caz la caz și fără a fi recompensați material. Cât privește domeniile în care ne oferim ajutorul, ele coicid cu întreaga noastră arie de competență.
Există în cadrul firmei un departament sau un avocat responsabil de activitatea “pro bono”? Într-un astfel de proiect stabiliți de la bun început ce număr de avocați și câte ore alocați?
Echipele specializate în diverse ramuri de drept ce activează în cadrul societății noastre își desfășoară activitatea indiferent de împrejurarea că sunt remunerați sau lucrează “pro bono”. Fără a avea un departament specializat în munca “pro bono”, inițiativele noastre sunt rezultatul deciziilor luate de parteneri în raport cu orice situație care ne este semnalată pe orice fel de cale: de cei aflați în nevoie, de avocați sau chiar de mass media. În general activitățile “pro bono” sunt oferite unui client pentru o afacere judiciară sau preconflictuală. În funcție de maniera de rezolvare aleasă, activitatea de asistență, de reprezentare sau chiar de consultanță se desfășoară pe durata a câtorva ore, alteori luni și de cele mai multe ori ani - atunci când munca se desfășoară în fața instanțelor și pe întinsul mai multor grade de jurisdicție ori de proceduri speciale.
De multe ori, proiectele “pro bono” ale firmelor rămân confidențiale. În acest context, care nu aduce notorietate sau alte avantaje, de ce credeți că este importantă implicarea firmei în astfel de proiecte? Care este câștigul real al firmei?
Am dat deja răspunsul; practicarea profesiei de avocat, încă mai cred, reprezintă o vocație. Dorința de a ajuta, de a ordona raporturile dintre oameni potrivit legii, respectarea minimelor precepte morale, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, de ignoranță, nepăsare sau chiar de abuzuri se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime. Nu vorbim aici în termenii unui «câștig real», ci al câștigului individual și totodată colectiv: al înțelegerii misiunii noastre, al conștientizării faptului că veniturile îndestulătoare pe care le realizăm sunt și rezultatul implicării sufletești, umane și nu doar strict profesionale și întotdeauna facturabile. Cu alte cuvinte, recompensarea muncii unui avocat dedicat va avea întotdeauna și componenta evocată.
Cât de important este voluntariatul în strategia de resurse umane a firmei și în ce măsură contează implicarea avocaților în proiecte “pro bono”?
Implicarea în proiecte “pro bono” sau în alte forme de întrajutorare este o componentă a culturii ZRVP. Am spus-o și cu alte ocazii, liantul unei societăți de avocați constă în compatibilitatea profesională, dar și morală, a celor care o compun. În limita disponibilității de timp și a implicării în diverse proiecte, avocații ZRVP și-au dovedit aptitudini de voluntariat, au inițiative lăudabile în sprijinirea celor în nevoie, iar societatea noastră a evidențiat și răsplătit asemenea inițiative.
Care este proiectul de suflet în care ați lucrat în trecut/lucrați ”pro bono publico” ? Vă rugăm să faceți o scurtă descriere a poveştilor care credeţi că merită mediatizate.
Așteptăm ca proiectele « pro bono publico » ale ZRVP să fie aduse la cunoștința publicului de către beneficiarii lor, sau poate, ca în cazul premiului primit, de presa de specialitate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 57 / 1358 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC și D&B David și Baias au asistat compania Public Power Corporation (PPC) din Grecia în tranzacția de preluare a activelor din România ale grupului Enel
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
Proprietarii Balvanyos Resort au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul Capitalei. Avocații Wolf Theiss au asistat vânzătorul
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
Despre protecția avertizorilor în interes public, garanții și sprijin împotriva represaliilor, dar și despre obligațiile mediului public și privat, pentru efectuarea corectă și rapidă a raportărilor, într-o discuție cu avocații firmei Popescu & Asociații | Circumstanțele în care poate fi clasată o raportare în procedura internă lasă suficient loc de interpretare subiectivă, poate chiar discreționară. Puncte forte și vulnerabilități ale legii
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for junior lawyers
Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)
SIMION & BACIU, reconfirmată ca o firmă-reper în domeniul Proprietății Intelectuale și TMT în ediția 2023 a Chambers and Partners Europe
Legea avertizorilor, jalon în PNRR și un punct central de atenție în perioada următoare, radiografiată de avocații NNDKP | George Trandafir (Managing Associate): Noua lege a avertizorilor se înscrie, din păcate, sub aspectul tehnicii legislative și al suficienței reglementării, într-un trend regresiv al actelor normative. Textul este redactat într-o manieră care face dificilă stabilirea domeniului său de aplicare
Popescu & Asociații intenționează să crească și să consolideze echipa din practica Dreptului Concurenței, care acoperă un volum de 30-35% din activitatea firmei | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre modul în care se lucrează și proiectele de referință din această arie. Activitate preponderent preventivă, prin semnalarea potențialelor probleme de risc și găsirea celor mai bune soluții pentru evitarea sancțiunilor. Avocații cu o vastă experiență formează adevărate echipe cu reprezentanții fiecărui client
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...