ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Despre munca “pro bono”, într-o discuție cu Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP, firmă premiată în cadrul ”The Lawyer European Awards 2022” pentru Best ESG Initiative | Activitatea de întrajutorare, sponsorizare, sprijin acordat celor din jur este o constantă a muncii ZRVP. Dorința de a ajuta, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, ignoranță, sau chiar de abuzuri, se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime

19 Martie 2023   |   G.S. & L.A.

Mai multe despre dorința de a ajuta manifestată în cadrul echipei ZRVP, modul în care sunt preluate și abordate proiectele pro bono și despre câștigul individual și totodată colectiv, în interviul acordat de maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner – ZRVP, publicației noastre.

Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

 
 
Asistența sau reprezentarea juridică “pro bono” acordate unor clienți lipsiți de resurse financiare sau aflați în situații limită, în care factorul timp este determinant pentru apărarea sau prezervarea drepturilor lor, reprezintă doar în parte maniera în care societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) se implică în activități sociale. Firma sponsorizează evenimente culturale, organizează concursuri de pledoarie recompensate cu premii și face anchete sociologice cu teme de maximă actualitate, a precizat, într-un interviu acordat BizLawyer, maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP. Alături de firma de avocați, donații în bani sau alte tipuri de ajutoare date celor lipsiți de resurse materiale au fost făcute, din surse proprii, și de către  avocații  parteneri sau colaboratori ai societății.


Însă proiectul pro bono Colectiv a impresionat juriul internațional care a desemnat ZRVP drept cea mai bună firmă de avocatură din Europa la categoria ESG Initiatives – Environmental, Social, Governance în cadrul ceremoniei The Lawyer European Awards 2022 care a avut loc, la Londra, la finele anului trecut. Munca avocaților a fost considerată ca fiind inițiativa cu cel mai mare impact social derulat de o firmă de avocatură din Europa. Miile de ore de implicare, pe  o perioadă de peste șase ani, perseverența și determinarea de a ajuta aproximativ 40 de victime ale nefericitei catastrofe au fost, probabil, hotărâtoare în desemnarea ZRVP drept câștigătoare.

”Ca întotdeauna, răsplata publică poate fi întâmplătoare, însă rămâne satisfacția umană a ajutorului dat și a bucuriei de a fi alături de cei în nevoie”, ne-a declarat Călin-Andrei Zamfirescu.

Prin urmare, un premiu în plan european, chiar și prestigios precum « Best ESG Initiative », este mai degrabă o prețioasă recunoaștere a implicării sociale a casei de avocați, decât o motivare a inițiativelor ZRVP în acest plan.

Mai multe despre dorința de a ajuta manifestată în cadrul echipei ZRVP, modul în care sunt preluate și abordate proiectele “pro bono” și despre câștigul individual și totodată colectiv, în interviul acordat de maestrul Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner – ZRVP, publicației noastre.

* * * * *

BizLawyer: Când vine vorba de factorul social, firmele de avocatură de orice mărime au avantajul major de a putea îndeplini acest standard în mod continuu prin munca lor “pro bono”. Pe lângă asistența victimelor din Dosarul Colectiv, foarte bine cunoscut, ce tipuri de implicare socială a avut anul trecut ZRVP?

Călin-Andrei Zamfirescu: Asistența sau reprezentarea juridică “pro bono” acordate unor clienți lipsiți de resurse financiare sau aflați în situații limită, în care factorul timp este determinant pentru apărarea sau prezervarea drepturilor lor, reprezintă doar în parte maniera în care ZRVP se implică în activități sociale. Cu caracter de permanență, sponsorizăm evenimente culturale (concerte, instrumentiști, expoziții), organizăm concursuri de pledoarie recompensate cu premii, organizăm anchete sociologice cu teme de maximă actualitate. Alături de ZRVP, donații în bani sau alte tipuri de ajutoare date celor lipsiți de resurse materiale au fost făcute, din surse proprii, și de către  avocații  parteneri sau colaboratori ai societății noastre.

Ați câștigat recent prestigiosul premiu Best ESG Initiative acordat de publicația The Lawyer. Vă așteptați ca ZRVP să fie desemnată cea mai apreciată firmă din Europa pe acest palier și să însemne atât de mult reprezentarea “pro bono” în Dosarul Colectiv?

Despre premiul “Best ESG initiative” am aflat doar în momentul în care ni s-a comunicat că ne aflăm pe lista finală a potențialilor câștigători. Miile de ore de implicare, pe  o perioadă de peste șase ani, perseverența cu care ne-am urmărit determinarea de a ajuta aproximativ 40 de victime ale nefericitei catastrofe au fost, probabil, determinante în desemnarea ZRVP drept câștigătoare. Ca întotdeauna, răsplata publică poate fi întâmplătoare, însă rămâne satisfacția umană a ajutorului dat și a bucuriei de a fi alături de cei în nevoie.

Vă motivează acest premiu să continuați, sau chiar să amplificați sprijinul acordat în astfel de spețe?

Activitatea de întrajutorare, sponsorizare sau orice alte forme de sprijin acordate celor din jurul nostru este o constantă a muncii ZRVP din cei peste 28 de ani  de la înființarea firmei. În tot acest răstimp reacția celor pe care i-am sprijinit a fost extrem de diversă, de la recunoștință, apreciere și până la atitudini chiar ostile; satisfacția rezultatului demersurilor  noastre a fost  ceea ce ne-a mobilizat, întotdeauna. Prin urmare, un premiu, în plan european, chiar și prestigios precum « Best ESG initiative », este mai degrabă o prețioasă recunoaștere a implicării noastre sociale, decât o motivare a inițiativelor ZRVP în acest plan.

Se poate vorbi, în cazul firmei dumneavoastră, de un obiectiv strategic de implicare “pro bono” într-un anumit procent al proiectelor asistate în totalul activității firmei? Care este mecanismul implicării în astfel de proiecte?  

Este greu de cuantificat activitatea noastră de întrajutorare, în ore, procente sau alte statistici. Evaluarea se poate face doar ca un bilanț final al fiecărei inițiative. Situațiile apar spontan, fără o ciclicitate anume, sunt extrem de diverse și de neanticipat. Ajutorul trebuie să fie prompt și dezinteresat, nu planificat și cinic.

În ce tip de proiecte ați acordat asistență sau reprezentare “pro bono”: cazuri sociale, ONG-uri, proiecte de mare impact în societate? Ce servicii juridice le asigurați celor care au nevoie?

Ajutorul dat nu l-am publicitat niciodată. Este o regulă a păstrării confidențialității acestei activități, tocmai ca o dovadă a scopului pe care ni l-am propus: a ajuta fără a fi recompensați în nicio altă manieră. Avocații din ZRVP își câștigă bine existența din munca remunerată și au disponibilitatea  de a se implica, de la caz la caz și fără a fi recompensați material. Cât privește domeniile în care ne oferim ajutorul, ele coicid cu întreaga noastră arie de competență.

Există în cadrul firmei un departament sau un avocat responsabil de activitatea “pro bono”? Într-un astfel de proiect stabiliți de la bun început ce număr de avocați și câte ore alocați?

Echipele specializate în diverse ramuri de drept ce activează în cadrul societății noastre își desfășoară activitatea indiferent de împrejurarea că sunt remunerați sau lucrează “pro bono”. Fără a avea un departament specializat în munca “pro bono”, inițiativele noastre sunt rezultatul deciziilor luate de parteneri în raport cu orice situație care ne este semnalată pe orice fel de cale: de cei aflați în nevoie, de avocați sau chiar de mass media. În general activitățile “pro bono” sunt oferite unui client pentru o afacere judiciară sau preconflictuală. În funcție de maniera de rezolvare aleasă, activitatea de asistență, de reprezentare sau chiar de consultanță se desfășoară pe durata a câtorva ore, alteori luni și de cele mai multe ori ani - atunci când munca se desfășoară în fața instanțelor și pe întinsul mai multor grade de jurisdicție ori de proceduri speciale.

De multe ori, proiectele “pro bono” ale firmelor rămân confidențiale. În acest context, care nu aduce notorietate sau alte avantaje, de ce credeți că este importantă implicarea firmei în astfel de proiecte? Care este câștigul real al firmei?

Am dat deja răspunsul; practicarea profesiei de avocat, încă mai cred, reprezintă o vocație. Dorința de a ajuta, de a ordona raporturile dintre oameni potrivit legii, respectarea minimelor precepte morale, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, de ignoranță, nepăsare sau chiar de abuzuri se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime. Nu vorbim aici în termenii unui «câștig real», ci al câștigului individual și totodată colectiv: al înțelegerii misiunii noastre, al conștientizării faptului că veniturile îndestulătoare pe care le realizăm sunt și rezultatul implicării sufletești, umane și nu doar strict profesionale și întotdeauna facturabile. Cu alte cuvinte, recompensarea muncii unui avocat dedicat va avea întotdeauna și componenta evocată.

Cât de important este voluntariatul în strategia de resurse umane a firmei și în ce măsură contează implicarea avocaților în proiecte “pro bono”?

Implicarea în proiecte “pro bono” sau în alte forme de întrajutorare este o componentă a culturii ZRVP. Am spus-o și cu alte ocazii, liantul unei societăți de avocați constă în compatibilitatea profesională, dar și morală, a celor care o compun. În limita disponibilității de timp și a implicării în diverse proiecte, avocații ZRVP și-au dovedit aptitudini de voluntariat, au inițiative lăudabile în sprijinirea celor în nevoie, iar societatea noastră a evidențiat și răsplătit asemenea inițiative.

Care este proiectul de suflet în care ați lucrat în trecut/lucrați ”pro bono publico” ? Vă rugăm să faceți o scurtă descriere a poveştilor care credeţi că merită mediatizate.

Așteptăm ca proiectele « pro bono publico » ale ZRVP să fie aduse la cunoștința publicului de către  beneficiarii lor, sau poate, ca în cazul premiului primit, de presa de specialitate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 387 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...