ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție | Lady Lawyers: Profesia de avocat se fură și este dependentă de oportunitățile profesionale pe care superiorii ți le creează

17 Martie 2021   |   Ștefania Enache

Mandatele instrumentate de casa de avocatură vizează unele dintre cele mai importante proiecte economice cu atingere atât locală, cât și internațională.

 
 
Activitatea firmei Mușat & Asociații se bazează foarte mult pe munca doamnelor avocat, ponderea femeilor în echipă depășind jumătate din numărul angajaților. Multe reprezentante ale sexului frumos au evoluat în carieră, crescând etapă cu etapă, și acum ocupă poziția de partener.Doamnele din echipa Mușat & Asociații se remarcă în toate ariile de practică, lucru reliefat și de faptul că au coordonat sau au fost implicate în majoritatea proiectelor care s-au derulat pe parcursul anului 2020. În plus, multe dintre departamentele cheie ale firmei sunt coordonate de femei avocat.

Mușat & Asociații este una dintre marile firme de avocatură din România în care egalitatea de gen face parte din politica adoptată de organizație, iar avocații, indiferent dacă sunt domni sau doamne, sunt apreciați pentru calitățile lor profesionale și pentru munca lor.


Roluri principale pentru clienți de talie mondială

Mandatele instrumentate de casa de avocatură vizează unele dintre cele mai importante proiecte economice cu atingere atât locală, cât și internațională.

Anul trecut, de exemplu, echipa firmei a fost implicată în multe tranzacții și în multe dosare, care includ operațiuni ale unor clienți de talie mondială, dar și clienți locali, activi în cele mai variate industrii: bancară, construcții, fintech, dezvoltare imobiliară, energie. Iar în aceste spețe majore, doamnele avocat din echipa Mușat & Asociații au roluri principale.

Monia Dobrescu, avocat asociat Mușat & Asociații, a acordat consultanță juridică Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu privire la facilitatea de credit în valoare de 16 milioane de euro acordată TeraPlast Group, unul dintre principalii producătorii români de materiale pentru piețele de construcții, instalații și proiectare. De asemenea, a asistat un jucător consacrat în zona de FinTech în faza premergătoare stabilirii unei prezențe în România. Tot ea a coordonat echipa care a asistat un dezvoltator imobiliar în vederea achiziționării unei societăți locale de proiect pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar localizat în zona de est a Bucureștiului, unde proiectele de logistică sunt într-o continuă dezvoltare.

La rândul său, Angela (Mare) Porumb, avocat asociat Mușat & Asociații, a consiliat unul dintre cele mai mari fonduri de investiții financiare din România privind o serie de litigii complexe cu o valoare totală de 127 milioane euro.

O altă doamnă cu rezultate remarcabile este Andra Mihalache, avocat asociat Mușat & Asociații. Ea a acordat asistență juridică celui mai înalt for academic din România în litigii având ca obiect recuperarea unor creanțe importante și a unor importante suprafețe de teren forestier preluate abuziv în perioada comunistă, precum și în vederea reconstituirii dreptului de proprietate asupra unuia dintre cele mai importante edificii culturale din București, în care s-au desfășurat nenumărate conferințe și evenimente culturale de către personalități de prim rang ale societății românești încă din perioada interbelică.




Monia Dobrescu: Diferența o fac implicarea și puterea de muncă


Monia Dobrescu a venit la Mușat & Asociații încă din perioada stagiaturii. Imediat după ce a finalizat facultatea s-a alăturat echipei, iar anul acesta se împlinesc 18 ani de când lucrează în cadrul firmei.

„Având în vedere ca anul acesta sărbătoresc 18 ani de când am început să lucrez la Mușat & Asociații, cred că mai relevante sunt motivele pentru care am ales să rămân în firmă decât cele care m-au determinat să îmi încep cariera profesională aici. De fapt, cred că aș putea spune că am avut o motivație inițială, aceea de a lucra într-o firmă reputată, în care aveam acces la un portofoliu aparte de clienți cu o problematica juridică diversificată, dar aceasta motivație s-a completat pe parcurs. Sigur că sunt multe motivele pentru care un avocat ar alege Mușat & Asociații: firma are un know-how impresionant, un sistem de precedente bine pus la punct și o experiență inegalabila în proiecte mari, complexe, în dosare diversificate. Ea asigură accesul avocaților la un portofoliu complex de clienți și la firme mari de avocatură din străinătate, cu care au fost create de-a lungul timpului relații excelente de colaborare. Reputația firmei atât în plan local, cât și internațional, este incontestabilă. Fără îndoială, Mușat & Asociații beneficiază și de resurse și condiții foarte bune de lucru, ceea ce întotdeauna a reprezentat un atu pentru firmă”, declară Monia Dobrescu.

Avocatul amintește faptul că, într-o firmă de talia Mușat & Asociații, orice profesionist are foarte multe de învățat, iar experințele trăite i-au dovedit din plin acest lucru. „Și nu doar în plan profesional. Mușat & Asociații este o societate de avocatură cu o echipă grozavă. Aici am învățat cum se lucrează în echipă, am învățat să ascult, să fiu atentă la detalii, să îi apreciez pe cei alături de care lucrez, să coordonez proiecte mari și chiar să gestionez situații de criză, să mă descurc atunci când lucrurile devin dificile, să fiu mai flexibilă în anumite situații sau, dimpotrivă, mai exigentă atunci când situația o cere”, punctează Monia.

Succesul în avocatură se măsoară în satisfacția clientului și satisfacția personală

Avocatura este o profesie grea, iar cel care o practică este într-o continuă cursă pentru a învăța lucruri noi. Partenerul Mușat & Asociații este de părere că, în funcție de personalitatea avocatului, în unele cazuri poate conta mai mult cum și cât lucrezi, dacă există acces la un anumit tip de dosare sau clienți, dacă programul de lucru este acceptabil și compatibil cu stilul de viată al avocatului, daca mediul de lucru este unul plăcut etc. „Este important și cu cine lucrezi, fără îndoială. Sigur că persoana cu care lucrezi nu te poate schimba structural, dar îți poate influența întreaga carieră. Unii avocați sunt mai ușor de modelat, alții au convingeri personale puternice și un mentor își pune mai dificil amprenta”, menționează Monia Dobrescu.

Ea crede că meseria uneori se „fură”, alteori, dacă ești norocos, o înveți de la cineva căruia îi face plăcere să te învețe.

În cazul unui avocat, puterea de argumentare superioară, creativitatea și viziunea contează enorm, dar, până la urmă, diferența o pot face implicarea și puterea de muncă. „În viață, multe talente se pierd pe drum, dar rareori li se întâmplă asta celor perseverenți și serioși. Sigur că este important pentru un avocat să aibă anumite calități care îl fac potrivit pentru această profesie, dar o minte strălucită fără efort nu înseamnă mare lucru. Am văzut și situația inversă, persoane care își doresc mult să progreseze în aceasta profesie, dar cărora, din păcate, le lipsesc anumite însușiri fără de care nu poți deveni un avocat bun”, explică avocatul.  

Monia Dobrescu atrage atenția că succesul în avocatură se măsoară în satisfacția clientului și satisfacția personală. „Satisfacția clientului poate este mai ușor de măsurat, se concretizează în felul în care acesta se raportează avocatului, modul în care te recomandă mai departe și poate fi rezultatul unor circumstanțe diferite: încheierea unei tranzacții, câștigarea unui proces, negocierea unor condiții favorabile business-ului său etc. Satisfacția personală a avocatului este evident strâns legată de satisfacția clientului, dar are și o componentă care depinde foarte mult de structura personalității: sunt avocați pe care îi motivează partea financiară și avantajele materiale, pe alții, mai degrabă, reputația profesională sau notorietatea succesului lor”, detaliază Partenerul Mușat & Asociații.

Pentru o carieră notabilă în avocatură se impune existența unui echilibru între muncă și viață personală, iar Monia Dobrescu a găsit acest echilibru. Subliniază faptul că, pentru ea, familia va fi întotdeauna o prioritate și recunoaște că fără susținerea familie nu putea ajunge la acest nivel profesional. Monia consideră că este important ca profesia să nu implice sacrificarea vieții personale și viața profesională să se poată îmbina armonios cu viața privată.




„Cred putem afirma că majoritatea dintre noi ne-am „reinventat” în 2020. Telemunca, un program mai scurt sau atipic la birou au devenit o normalitate, pandemia a reconfigurat raporturile de muncă și chiar relațiile cu clienții. Am învățat că practic putem să lucram de oriunde și că, fără a avea întâlniri față în față sau a fi prezenți fizic, putem menține totuși un contact permanent între noi cu ajutorul tehnologiei moderne, suficient de avansată ca să ne permită acest confort. Pe de alta parte, aș îndrăzni să afirm că, în ciuda distanțării fizice, reinventarea vieții profesionale a avut un oarecare impact pozitiv asupra vieții de familie și relațiilor personale. Am învățat să petrecem mai mult timp de calitate cu cei dragi, să prioritizăm lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Probabil în plan social am avut cel mai mult de suferit, din cauza restricțiilor aferente contextului pandemiologic. Ceea ce altădată era un dat: întâlnirile cu prietenii, să iei masa la restaurant, să ieși la un teatru, film, concert etc, acum au devenit activități mai puțin accesibile.”
 
Monia Dobrescu, avocat asociat Mușat & Asociații
 


Angela Porumb: Ca avocat te formezi continuu


Angela Porumb a ales echipa Mușat & Asociații cu mulți ani în urmă. Decizia sa a fost una asumată, fiind convinsă că, din punct de vedere profesional, trebuia să facă pasul acesta pentru a se împlini ca avocat. Evoluția sa ulterioară i-a dovedit faptul că a luat cea mai bună hotărâre.

Mușat & Asociații a practicat dintotdeauna avocatura la un nivel de performanță greu de egalat și avocații au un know – how impresionant, fiind implicați în multe dintre cele mai sofisticate mandate de pe piața locală. În toate proiectele am lucrat cu energie și entuziasm alături de o echipă extraordinară prin priceperea cu care abordează problemele dificile de drept. Am pus în aplicare tot ce am învățat și am dobândit maturitatea profesională pe care o urmăream. Cred cu tărie că într-o altă conjunctură, într-o altă echipă, nu aș fi putut atinge același nivel și expunere profesională”, subliniază Angela.

Partenerul Mușat & Asociații este de părere că atunci când ești la început de drum tot ce ți se întâmplă din punct de vedere profesional are o mare relevanță în formarea ulterioară.

„Când ești la început de drum, totul contează. Cum lucrezi, cât lucrezi și cu cine lucrezi. Trebuie mai întâi să muncești mult, pentru ca apoi, cu timpul, să acumulezi experiența necesară să lucrezi eficient. Echipa cu care lucrezi este iarăși foarte importantă, deoarece maturitatea profesională depinde în mare măsura de influența colegilor. Ca avocat te formezi continuu, iar nivelul propriei performante depinde de abilitățile profesionale deprinse în timp, care vor purta în mod cert și amprenta colegilor de echipă. Profesia de avocat se fură și este dependentă de oportunitățile profesionale pe care superiorii ți le creează, îmbinate însă cu disponibilitatea de a le asimila constructiv”, explică avocatul.

Expertul în litigii spune că, în această arie de practică succesul, se măsoară matematic și vine ca un răspuns la întrebarea „Câte dosare ai câștigat?”.
„Răspunsul la această întrebare este primul și cel mai direct reper. Cum ajungi însă să ai câștig de cauză în dosare este o analiza ce categoric implică evaluarea modalității în care reușești să îmbini anumite dexterități fără de care nu poți deveni un avocat de succes. Dintre acestea, creativitatea și viziunea în abordarea fiecărui dosar sunt obligatorii. Sunt premisele conceperii strategiei potrivite într-un dosar. Puterea de argumentare este corolarul, ce vine însă doar dacă la baza există convingerea avocatului în justețea argumentelor pe care reușește să și le construiască prin antrenarea ingenioasa a creativității. De multe ori soluția favorabilă obținută are ca fundament o abordare originală a cazuisticii respectivului dosar”, punctează Angela Porumb.

Pentru un avocat de succes, la fel de importantă este și susținerea familiei. Chiar dacă în aceste vremuri pe care le trăim îmbinarea familiei și profesiei constituie o adevărată provocare, un lucru este sigur, niciun succes profesional nu poate fi perceput la adevărata sa amploare dacă nu ai o familie alături care să te susțină și să îți împărtășească satisfacția lucrului bine făcut în plan profesional. În opinia Angelei Porumb, cele două laturi se îmbină și întregesc structura unui avocat, fiecare dând sens celeilalte.




„Am constatat o putere de adaptare profesională de care nu mă gândeam anterior că aș fi capabilă. Anul 2020 a însemnat o provocare ce a avut ca rezultat dezvoltarea unor abilități de altfel absolut necesare în menținerea randamentului profesional, deci indispensabile unui avocat. Am exploatat la maxim beneficiile comunicării online și am perceput din plin instabilitatea ce poate afecta ierarhia unui sistem de valori, considerat până anterior pandemiei ca fiind unul consolidat.”

Angela Porumb, avocat asociat Mușat & Asociații



Andra Mihalache: Succesul în avocatură depinde de mai mulți factori


Imediat ce a terminat Facultatea de Drept, Andra Mihalache a avut oportunitatea de a susține un interviu de angajare la Mușat & Asociații. Astfel a început să lucreze la una dintre cele mai prestigioase firme de avocatură din România, care avea un portofoliul absolut impresionant de clienți internaționali și locali. Andra a intrat într-o echipă redutabilă și bine consolidată, formată din avocați reputați cu o experiență semnificativă în avocatura de business.

„Profesional vorbind, aceasta era echipa din care voiam să fac parte, în care voiam să mă dezvolt ca avocat, sub îndrumarea unor oameni care au format generații de avocați de excepție. Tocmai de aceea, zece ani mai târziu, consider că alegerea mea de a colabora cu Mușat & Asociații, un nume de rezonanță în domeniul avocaturii de business, a reprezentat una dintre cele mai bune alegeri profesionale pe care le-am făcut de-a lungul carierei. Această decizie m-a condus în cele din urmă la poziția de Partener în cadrul Departamentului de Litigii al uneia dintre cele mai solicitate și experimentate societăți de avocatură din România”, menționează avocatul.

Apartenența la o astfel de firmă oferă o gamă largă de avantaje, iar acestea țin de ocazia de a gestiona litigii de anvergură, cu un nivel ridicat de dificultate și de experiență, în numele unor clienți de notorietate din domeniul economic, academic sau medical.

„În plus față de provocările profesionale de a acorda reprezentanță juridică de cea mai înaltă calitate, posibilitatea desfășurării profesiei într-un mediu plin de oameni cu scopuri și valori comune, ce beneficiază de un know-how acumulat de-a lungul mai multor decenii în domeniul serviciilor juridice reprezintă fără îndoială avantaje ale actualei colaborări”, adaugă Andra.




„ Anul 2020 ne-a forțat pe toți să adaptăm mediul de lucru la o perioadă atipică, într-un nou context, la care cel mai probabil nimeni nu se aștepta și am învățat multe din experiența aceasta.  Chiar și în perioada în care activitatea noastră s-a desfășurat online, ne-am organizat temeinic și am reușit să aducem la îndeplinire mandatele fără nici un impediment.Cu siguranță însă, capacitatea de adaptare continuă a activităților avocațiale chiar și în condițiile restricțiilor impuse de contextul epidemiologic ne-a confirmat încă o dată faptul că pentru firma Mușat & Asociații perseverența, rigurozitatea și spiritul de echipă sunt și rămân valori constante pentru obținerea succesului.”
Andra Mihalache, avocat asociat Mușat & Asociații
 


Din punctul său de vedere, succesul litigiilor specifice avocaturii de business nu poate fi redus doar la un singur aspect. Partenerul Mușat & Asociații este de părere că îndeplinirea cu succes a mandatului este condiționată de un ansamblu de aspecte profesionale aflate într-o relație de interdepenență.

„Acordarea asistenței juridice de cea mai înaltă calitate, într-un timp cât mai scurt și în concordanță cu exigențele și cerințele clienților depinde atât de capacitatea individuală de efort, cât și de colaborarea cu avocații, respectiv coordonatorul echipei ce gestionează un anumit proiect. Nu poate fi negat transferul de cunoștințe juridice în relația cu avocații ce ne influențează în diferite măsuri parcursul profesional, modalitățile de gestionare a unor situații delicate, abordarea sistematică a problemelor ivite și depășirea pe loc a oricăror dificultăți, chiar apărute în fața instanței de judecată în cursul unui litigiu, sunt aspecte care putem spune că se „fură” în această profesie”, detaliază avocatul.

Andra mai crede că succesul în avocatură depinde fără îndoială de abilitățile deprinse pe parcursul dezvoltării profesionale, cum ar fi, spre exemplu, cum susții cauzele în mod concret, cât de bine analizezi și sintetizezi punctele sensibile ale unor spețe sau cum abordezi anumite interacțiuni din mediul de business.

„Aceste deprinderi nu pot fi însă atinse decât prin apelul la o combinație de efort susținut, conștiinciozitate și perseverență constantă, ce permit în cele din urmă asimilarea acelui know-how transmis între generații de avocați. În egală măsură, un element important de care depinde succesul este reprezentat și de abilitățile înnăscute, de acea „vocație” pentru profesia de avocat. Spre exemplu, în cadrul ariei de litigii spontaneitatea și elocvența naturală a discursului reprezintă adevărate atuuri care pot face uneori diferența între victorie și eșec”,subliniază avocatul.

În plus, este de părere că succesul și satisfacția generate de mandatele duse la bun sfârșit nu trebuie să conducă obligatoriu la un sacrificiu sub forma pierderii contactului cu familia.

„Organizarea temeinică a echipei de litigii pe care o coordonez, efortul susținut în valorificarea ideilor identificate și a avantajelor fiecărui membru de echipă, precum și eficientizarea la maxim a timpului de lucru pot conduce la menținerea unui echilibru firesc între profesie și familie”, argumentează Andra Mihalache.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1060 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...