
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție. Monia Dobrescu, Partener: ”Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic. Tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”
14 Aprilie 2025
Ștefania EnacheÎn munca derulată de un avocat, femeie sau bărbat, important este clientul și rezultatul obținut pentru el, spune Monia Dobrescu
![]() |
Monia Dobrescu, Partener Muşat & Asociaţii |
Doamnele dovedesc zi de zi faptul că avocatura nu mai este de foarte mult timp o profesie în care domină bărbații. Reprezentantele sexului frumos au reușit să se impună în acest domeniu, arătând că succesul este rezultatul muncii dedicate, al perseverenței și spiritului competitiv, al atenției la detalii. Managementul activității într-o industrie atât de dinamică, așa cum este avocatura de business, necesită implicare totală, dar și promptitudine și capacitate mare de a rezista la stresul cotidian. „A fi femeie azi, în general, și femeie în lumea avocaturii de business, în special, înseamnă a naviga într-un peisaj în permanentă schimbare, unde găsim multe provocări, unele foarte dificile, dar în care avem și o serie de oportunități”, punctează Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.
Femeile din avocatură au posibilitatea, prin munca lor, prin rezultatele obținute, dar și prin realizărilor lor, să contribuie la schimbarea percepțiilor tradiționale despre rolurile de gen în profesia juridică.
În acest context, Monia Dobrescu amintește faptul că o serie de femei din lumea avocaturii s-au dovedit a fi mentori pentru noile generații de avocate, contribuind la creșterea și dezvoltarea profesională a acestora. „ Avem în avocatură și femei lider, fiind cunoscut că tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”, nuanțează Partenerul Mușat & Asociații.
În această profesie complexă și complicată, femeile avocat se remarcă prin empatie, implicare, putere de muncă și reziliență, abilități excelente de comunicare și capacitatea de a înțelege nevoile clientului. Totodată, ele au o abilitate naturală de a-i motiva pe cei din jur și de a crea un mediu pozitiv de lucru, încurajând dezvoltarea personală. „Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Se mai păstrează reminiscențe ale stereotipurilor tradiționale de gen
Chiar dacă nu mai atinge nivelul înregistrat în urmă cu ceva timp, iar societatea a evoluat enorm în ultimii ani, există în continuare situații în care doamnele se confruntă cu reminiscențe ale stereotipurilor tradiționale de gen. „Din păcate, lucrul acesta poate influența relațiile dintre colegi sau chiar dintre avocați și clienți, avocați și alte persoane în raporturile care se creează în acordarea asistenței juridice”, atrage atenția avocatul.
Partenerul Mușat & Asociații își argumentează punctul de vedere precizând că apar cazuri în care bărbații sunt percepuți a fi mai autoritari sau mai pragmatici, în timp ce femeilor li se atribuie alte calități, cum ar fi orientarea lor naturală spre diplomație, spre colaborare, spre găsirea unor soluții pașnice. „Criteriile care ar măsura just valoarea și succesul unui avocat nu ar trebui să se raporteze la diferențele de gen, ci mai degrabă la competențele acestuia, rezultatele sale profesionale, contribuția față de comunitate etc.”, apreciază Monia Dobrescu.
Deși există concepția că bărbații se descurcă mai bine în tehnologie, femeile au arătat contrariul, excelând și în această direcție și contribuind semnificativ la inovații și dezvoltări în acest domeniu. „Abilitățile din domeniul tehnologic sunt determinate mai degrabă de nivelul de educație, mediul de dezvoltare, interesele personale, structura personalității, diverse oportunități de învățare pe care o persoană le-a avut pe parcursul vieții etc”, consideră interlocutoarea BizLawyer.
Citește și



De altfel, Monia Dobrescu precizează faptul că este de necontestat rolul tehnologiei în viețile noastre. În plus, în avocatură a îmbunătățit semnificativ eficiența și calitatea muncii specialiștilor. Astfel, de la automatizarea diverselor activități și până la accesul facil la diverse informații ți resurse online, tehnologia a adus industria juridică într-o altă eră, în care nimic nu este mai ușor decât să te vezi cu un client care este la mii de kilometri distanță sau cu un coleg care are termen într-un alt oraș. „În perioada pandemiei, tehnologia a fost esențială pentru a păstra un mediu de lucru sigur și a facilitat menținerea unei comunicări permanente și facile, chiar și în condițiile lucrului de la distanță. Deși online-ul s-a dezvoltat rapid într-o situație de criză, astăzi continuăm să simțim beneficiile lui”, detaliază Partenerul Mușat & Asociații.
În munca derulată de un avocat, femeie sau bărbat, important este clientul și rezultatul obținut pentru el. Acesta este și motivul pentru care diferențele de gen nu au ce căuta atunci când vine vorba despre alegerea furnizorului de servicii juridice. Prin urmare, atunci când are o speță, un client nu ar trebui să facă diferența între o femeie sau un bărbat avocat, ci trebuie să aleagă cel mai potrivit avocat care și-a demonstrat competența în acel domeniu. „Dacă avocatul acela se dovedește a fi o femeie, atunci sunt șanse mari ca acest client să beneficieze de o abordare holistică, în care avocata se preocupă de a obține un rezultat excelent pentru el, luînd în considerare interesele lui, impactul unor rezultate posibile ale dosarului, arătând o atenție sporită la detalii, o adaptabilitate remarcabilă și abordând o atitudine colaborativă și pragmatică, orientată spre soluții”, transmite Monia Dobrescu.
Citește și
.jpg)

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 25 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...