ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gaming - Powered by CMS | Scurtă analiză a principiului jocului responsabil în legislația europeană

08 Mai 2023   |   Cristina Popescu (Partner) și Sorin Predescu (Associate) - CMS Romania

Măsurile implementate pentru a proteja persoanele vulnerabile diferă semnificativ de la jurisdicție la jurisdicție, iar acest articol examinează, la nivel european, cele mai noi trenduri de reglementare în această materie.

Cristina Popescu (Partner) si Sorin Predescu (Associate), avocati CMS Romania

 
 
În ultimii ani, principiul jocului responsabil a devenit tot mai important în legislațiile privind jocurile de noroc din Europa. Acest principiu se referă la protejarea persoanelor vulnerabile (fie minori, fie persoane cu probleme privind dependența de jocuri de noroc, sau alte categorii sociale considerate vulnerabile) împotriva efectelor negative ale jocurilor de noroc, cum ar fi dependența și îndatorarea, notează Cristina Popescu (Partner) și Sorin Predescu (Associate), avocați CMS Romania, în secțiunea Gaming din BizLawyer.

Măsurile implementate pentru a proteja persoanele vulnerabile diferă semnificativ de la jurisdicție la jurisdicție, iar acest articol examinează, la nivel european, cele mai noi trenduri de reglementare în această materie.

Unele măsuri includ interziceri și limitări asupra jocurilor de noroc, având un efect direct pentru protejarea persoanelor vulnerabile, altele vizează, de exemplu, blocarea publicității sau a altor asemenea stimuli, urmărind un efect de reducere a expunerii persoanelor vulnerabile la factori care ar putea încuraja comportamente nesănătoase legate de jocurile de noroc.

Marea Britanie

În Marea Britanie, discuțiile se învârt în jurul noului White Paper, care este considerat a aduce cea mai mare schimbare în reglementarea industriei jocurilor de noroc din regat din ultimele două decenii.

Pe tema schimbărilor cu impact asupra principiului de joc responsabil, au fost antamate mai multe aspecte relevante, între care ar trebui menționate verificările obligatorii de accesibilitate, noile reguli pentru pariurile și promoțiile gratuite (“free bets”), precum și regulile mai stricte pentru publicitate și sponsorizare (sursa).
 

► Prima dintre propunerile cheie este verificarea obligatorie a accesibilității pentru toți clienții de jocuri de noroc, înainte ca aceștia să poată juca. Aceasta ar implica evaluarea veniturilor și cheltuielilor unui client, pentru a se asigura că acesta își permite să joace fără a risca prejudicii financiare prea mari.
 
În ceea ce privește pariurile gratuite, noul White Paper introduce reguli pentru a face aceste “free bets” mai corecte și mai transparente. Măsurile urmăresc impunerea unor termeni și condiții mai clare, restricții privind numărul de pariuri gratuite pe care un client le poate primi și cerințe pentru a afișa termenii și condițiile în mod vizibil.
 
Pe tema publicității jocurilor de noroc, propunerile include reguli mai stricte, inclusiv interzicerea sponsorizării de către operatorii de jocuri de noroc a echipelor și a evenimentelor sportive, scopul fiind reducerea expunerii persoanelor vulnerabile la factori care ar putea încuraja comportamente nesănătoase legate de jocurile de noroc.
 

Belgia

Belgia a luat măsuri stricte în sensul protejării persoanelor vulnerabile și asigurării jocului responsabil. Începând cu 1 iulie 2023, publicitatea pentru jocuri de noroc va fi interzisă în Belgia atât la TV, cât și la radio, în cinematografe, reviste, ziare, în spațiile publice, pe site-uri web și pe rețelele sociale.

Mai mult, guvernul a anunțat că, de la 1 ianuarie 2025, va exista o nouă interdicție asupra publicității pe stadioane, iar de la 1 ianuarie 2028, operatorii de jocuri de noroc nu vor mai putea sponsoriza cluburi sportive profesioniste, cum ar fi echipele de fotbal.

Ca parte a noilor reguli, cheltuielile cu sponsorizarea nu vor mai fi deductibile fiscal pentru operatorii de jocuri de noroc (sursa).

Olanda

În mod similar, în Olanda se va impune o interdicție a reclamelor pentru jocuri de noroc, care va intra în vigoare la 1 iulie 2023.

De menționat este că interdicția vizează reclamele nedirecționate (“untargered ads”) pentru jocuri de noroc, în timp ce publicitatea pe internet va continua să fie permisă, dar în condiții mai stricte, sens în care publicitatea va trebui direcționată exclusiv către consumatorii de peste 24 de ani (sursa).

Spania

Guvernul spaniol a aprobat un nou decret pentru protejarea jocului de noroc responsabil, care are ca scop îmbunătățirea protecției consumatorilor și reducerea riscului jocurilor de noroc problematice în peninsula Iberică.

Noile măsuri includ definirea profilurilor de risc, bazat pe tiparul cheltuielilor consumatorilor, precum și cerințe suplimentare pentru ca operatorii să trimită mesaje de avertizare și să furnizeze rezumate lunare ale activității de joc.

De asemenea, operatorilor spanioli li se va interzice să trimită promoții jucătorilor care participă intensiv la jocuri de noroc, adică cei care au acumulat o pierdere netă de 600 de euro în trei săptămâni consecutive, acestor jucători urmând a le fi interzis accesul la programele VIP ale operatorilor (sursa).

Cipru

Guvernul Ciprului explorează posibilitatea de a interzice jocurile de noroc pentru cetățenii cu venituri mici, în contextul în care sectorul jocurilor de noroc din Cipru a înregistrat o creștere cu 22% a veniturilor în anul 2022. Interdicția propusă i-ar viza atât pe cei care primesc beneficii sociale, cât și pe cei cu venituri sub un anumit prag.

Mișcarea face parte dintr-un efort mai larg de a reduce riscul jocurilor de noroc problematice în Cipru și de a se asigura că industria funcționează într-o manieră responsabilă și durabilă (sursa).

------------------------------------------------------------------------------------------

                                                      Citește și



Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)




Corporate & Commercial - Powered by CMS | Regulamentul F-Gas și impactul amendamentelor recent votate de Comisia de Mediu a Parlamentului European



------------------------------------------------------------------------------------------

România

În martie, Senatul României a adoptat un proiect de lege care înăsprește și la noi regulile care guvernează publicitatea pentru jocurile de noroc, stabilind reguli mai stricte pentru protejarea minorilor, tinerilor și persoanelor din alte categorii vulnerabile.

Inițial, proiectul de lege impunea o interdicție generală a tuturor formelor de publicitate pentru jocurile de noroc în orice mediu (panouri publicitare, online, televiziune etc.), oarecum similar cu cele impuse în Belgia sau Olanda, însă după dezbateri, senatorii au eliminat această prevedere pe motiv că o astfel de interdicție generală ar avea un impact negativ asupra veniturilor bugetare provenite din colectarea impozitelor și taxelor de la operatorii de jocuri de noroc și de la terți care furnizează servicii industriei.

În prezent, în forma adoptată de Senat, proiectul de lege conține următoarele restricții:

► publicitatea exterioară pentru jocuri de noroc (e.g. panouri publicitare) nu poate depăși 30 de metri pătrați și nu poate promova premii constând în bani sau bunuri materiale;

interzicerea publicității pentru jocuri de noroc la televizor între orele 23:00 și 6:00;

în intervalul permis (06:00 – 23:00), publicitatea pentru jocuri de noroc este permisă numai în timpul transmiterii în direct a evenimentelor sportive (și numai atunci când există o înlocuire de jucător sau o schimbare a scorului), cu condiția ca inserția să fie însoțită de mesajul „Joacă responsabil”, iar durata unei asemenea inserții individuale nu poate depăși zece secunde și, în total, maximum două minute în timpul evenimentului sportiv relevant;

personalitățile publice, culturale, științifice sau sportive sau alte persoane – care datorită celebrității/reputației lor pot încuraja participarea la jocuri de noroc – nu au voie să promoveze sau să facă publicitate jocurilor de noroc.

În concluzie, reglementarea principiului jocului responsabil în Europa este extrem de diversă și reflectă faptul că statele își asumă în mod diferit responsabilitatea de a își proteja cetățenii de efectele negative ale jocurilor de noroc.

Dacă unele țări impun restricții stricte cu privire la publicitatea jocurilor de noroc și limitează accesul la acestea, altele au adoptat măsuri mai flexibile, dar în general, abordarea adoptată indică o înțelegere crescută a necesității de a promova jocul responsabil și de a proteja persoanele vulnerabile peste tot în Europa.

Din punctul nostru de vedere, este important ca reglementările din România să continue să fie îmbunătățite, în lumina trendului european și a schimbărilor în comportamentul consumatorilor, pentru că doar printr-o abordare responsabilă, coerentă și bine coordonată se va reuși protejarea cetățenilor de efectele negative ale jocurilor de noroc, consolidându-se, totodată, o industrie a jocurilor de noroc durabilă și prosperă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 292 / 1678
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
    NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
    CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
    Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
    Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
    Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
    Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
    Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
    O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
    Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...