
Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
17 Martie 2025
Ștefania EnachePentru un specialist din lumea juridică, esențiale sunt competența profesională și abilitățile fiecărui avocat, nu diferențele de gen.
![]() |
Femeile avocat sunt adevărate simboluri ale puterii, curajului și dedicării. Într-o lume juridică aflată în continuă transformare, ele nu doar că își fac vocea auzită, ci și modelează viitorul societății, demonstrând că profesionalismul, integritatea și viziunea strategică sunt atuuri importante în această profesie. În lumea de azi, ‘Lady Lawyer’ nu mai este doar o etichetă, ci a devenit o adevărată emblemă a puterii feminine în domeniul juridic. La început de primăvară, BizLawyer le aduce în prim plan pe doamnele din avocatura de business care se remarcă prin proiectele pe care le dezvoltă și prin soluțiile juridice oferite. Interlocutoarea noastră este acum Anda Călin, Managing Associate la Bohâlțeanu & Asociații (BSMP).
Pentru un specialist din lumea juridică, esențiale sunt competența profesională și abilitățile fiecărui avocat, nu diferențele de gen. „Experiența, capacitatea de a construi și menține relații profesionale, de a găsi soluții aplicate pentru fiecare caz în parte, spiritul inventiv, gradul de implicare, capacitatea de gestionare a diverselor situații sunt câteva dintre aspectele relevante pentru a măsura în mod just succesul unui avocat de business. Toate aceste elemente pot fi cu siguranță întâlnite atât în cazul unei femei avocat, cât și al unui bărbat. Cu toate acestea, consider că există diferențe între femei și bărbați pentru că, până la urma urmei, oamenii sunt diferiți. Fiecare persoană are trăsături specifice, un background, experiență, anumită educație sau pregătire, diferite abilități care, puse laolaltă, rezultă într-un mix care poate crea echilibru în cadrul unei echipe”, menționează Anda Călin, Managing Associate - BSMP.
Anda Călin a intrat în firma Bohâlțeanu & Asociații în urmă cu nouă ani. De la început a fost atrasă de faptul că s-a alăturat unei echipe formate din oameni tineri, iar activitatea se derulează într-un mediu de lucru plăcut. Au impresionat-o cei alături de care lucrează, profesioniști care sunt în permanență la curent cu toate noutățile din mediul de business, iar acest lucru se reflectă direct asupra proiectelor pe care le soluționează.
„Diversitatea mandatelor și a domeniilor de care ne lovim zi de zi reprezintă o provocare continuă care nu lasă loc monotoniei. De asemenea, apreciez faptul că reușim să acumulăm, pe lângă experiența juridică, cunoștințe într-o multitudine de sectoare ale industriei. Nu în ultimul rând, am apreciat deschiderea avocaților coordonatori de a ne acorda încredere în gestionarea diverselor mandate, astfel încât satisfacția profesională este de asemenea un avantaj”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
Avocatul este de părere că toate proiectele în care a lucrat în ultima perioadă sunt extrem de interesante, mai ales prin raportare la specificul domeniilor în care părțile implicate își desfășoară activitatea, trecând printr-o gamă variată de sectoare, pornind de la Energy, Oil & Gas, IT, până la food industry și lucrări de construcție.
„Cu precădere aș putea spune, am observat o efervescență în domeniile Energy, respectiv Oil & Gas, participând într-o serie de proiecte în această zonă în ultimul an, pe diverse paliere - finalizarea unor proiecte de M&A având ca obiect achiziția de target-uri în acest sector, contracte de concesiuni petroliere, contracte de tip EPC pentru construcția unui parc fotovoltaic, vânzarea unui proiect în domeniul energiei regenerabile, unele dintre acestea fiind în curs de desfășurare și la acest moment”, explică profesionistul BSMP.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

→ Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”
.jpg)

--------------------------------------------------------------------------
Prezența feminină, tot mai proeminentă în avocatura de business
Avocatura de business din România a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii ani, iar prezența doamnelor în acest domeniu este una numeroasă. Reprezentantele sexului frumos au reușit să se impună datorită profesionalismului de care dau dovadă. Foarte multe doamne avocat din țara noastră coordonează proiecte cheie pentru mediul de afaceri, contribuind cu soluții complexe la rezolvarea mandatelor pe care le au pe masa de lucru.
Referitor la prejudecările din avocatură, Anda Călin susține faptul că există situații și situații. „În general, mediul de business din ziua de astăzi promovează diversitatea de gen, în timp ce prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Sunt cazuri, izolate în general, în care te poți lovi de prejudecăți sau stereotipuri de gen, pe care însă, personal, prefer să le tratez ca pe o provocare personală în a atinge așteptările respectivei persoane”, nuanțează avocatul.
Tehnologia a devenit tot mai prezentă în foarte multe profesii, inclusiv în avocatură, dar odată cu această schimbare au apărut și o serie de concepții potrivit cărora bărbații se descurcă mult mai bine în acest sector. Interlocutoarea BizLawyer consideră că în acest domeniu este vorba despre o îmbrățișare a unui stereotip de către ambele sexe și anume femeile pornesc de la ideea că bărbații sunt mai pricepuți în IT, motiv pentru care de multe ori se grăbesc să apeleze la expertiza acestora fără a încerca să de descurce în mod independent, iar bărbații având o deschidere mai mare în a aprofunda/ explora domeniul IT, creează ideea că sunt mult mai descurcăreți. „Acest lucru nu exclude însă faptul că există foarte multe femei care au competențe excelente în domeniul tehnologiei. De altfel, în ziua de astăzi, tehnologia face parte din activitatea de zi cu zi a unui avocat, fiind indispensabilă în lucrările sale. Nu cred că mai sunt avocați astăzi care să nu aibă măcar un set de bază de cunoștințe digitale, cu atât mai mult cu cât ulterior pandemiei se poate remarca o creștere substanțială a activității în mediul online în detrimentul prezenței fizice”, subliniază avocatul.
Pornind de la ideea enunțată anterior, Anda Călin atrage atenția că diferența de gen nu ar trebui să fie un factor determinant în alegerea unui avocat de către client, ci mai degrabă alte criterii. „Cu toate acestea, dacă ar fi să facem un exercițiu de imaginație, aș argumenta că atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 47 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...