
Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
17 Martie 2025
Ștefania EnachePentru un specialist din lumea juridică, esențiale sunt competența profesională și abilitățile fiecărui avocat, nu diferențele de gen.
![]() |
Femeile avocat sunt adevărate simboluri ale puterii, curajului și dedicării. Într-o lume juridică aflată în continuă transformare, ele nu doar că își fac vocea auzită, ci și modelează viitorul societății, demonstrând că profesionalismul, integritatea și viziunea strategică sunt atuuri importante în această profesie. În lumea de azi, ‘Lady Lawyer’ nu mai este doar o etichetă, ci a devenit o adevărată emblemă a puterii feminine în domeniul juridic. La început de primăvară, BizLawyer le aduce în prim plan pe doamnele din avocatura de business care se remarcă prin proiectele pe care le dezvoltă și prin soluțiile juridice oferite. Interlocutoarea noastră este acum Anda Călin, Managing Associate la Bohâlțeanu & Asociații (BSMP).
Pentru un specialist din lumea juridică, esențiale sunt competența profesională și abilitățile fiecărui avocat, nu diferențele de gen. „Experiența, capacitatea de a construi și menține relații profesionale, de a găsi soluții aplicate pentru fiecare caz în parte, spiritul inventiv, gradul de implicare, capacitatea de gestionare a diverselor situații sunt câteva dintre aspectele relevante pentru a măsura în mod just succesul unui avocat de business. Toate aceste elemente pot fi cu siguranță întâlnite atât în cazul unei femei avocat, cât și al unui bărbat. Cu toate acestea, consider că există diferențe între femei și bărbați pentru că, până la urma urmei, oamenii sunt diferiți. Fiecare persoană are trăsături specifice, un background, experiență, anumită educație sau pregătire, diferite abilități care, puse laolaltă, rezultă într-un mix care poate crea echilibru în cadrul unei echipe”, menționează Anda Călin, Managing Associate - BSMP.
Anda Călin a intrat în firma Bohâlțeanu & Asociații în urmă cu nouă ani. De la început a fost atrasă de faptul că s-a alăturat unei echipe formate din oameni tineri, iar activitatea se derulează într-un mediu de lucru plăcut. Au impresionat-o cei alături de care lucrează, profesioniști care sunt în permanență la curent cu toate noutățile din mediul de business, iar acest lucru se reflectă direct asupra proiectelor pe care le soluționează.
„Diversitatea mandatelor și a domeniilor de care ne lovim zi de zi reprezintă o provocare continuă care nu lasă loc monotoniei. De asemenea, apreciez faptul că reușim să acumulăm, pe lângă experiența juridică, cunoștințe într-o multitudine de sectoare ale industriei. Nu în ultimul rând, am apreciat deschiderea avocaților coordonatori de a ne acorda încredere în gestionarea diverselor mandate, astfel încât satisfacția profesională este de asemenea un avantaj”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
Avocatul este de părere că toate proiectele în care a lucrat în ultima perioadă sunt extrem de interesante, mai ales prin raportare la specificul domeniilor în care părțile implicate își desfășoară activitatea, trecând printr-o gamă variată de sectoare, pornind de la Energy, Oil & Gas, IT, până la food industry și lucrări de construcție.
„Cu precădere aș putea spune, am observat o efervescență în domeniile Energy, respectiv Oil & Gas, participând într-o serie de proiecte în această zonă în ultimul an, pe diverse paliere - finalizarea unor proiecte de M&A având ca obiect achiziția de target-uri în acest sector, contracte de concesiuni petroliere, contracte de tip EPC pentru construcția unui parc fotovoltaic, vânzarea unui proiect în domeniul energiei regenerabile, unele dintre acestea fiind în curs de desfășurare și la acest moment”, explică profesionistul BSMP.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

→ Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”
.jpg)

--------------------------------------------------------------------------
Prezența feminină, tot mai proeminentă în avocatura de business
Avocatura de business din România a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii ani, iar prezența doamnelor în acest domeniu este una numeroasă. Reprezentantele sexului frumos au reușit să se impună datorită profesionalismului de care dau dovadă. Foarte multe doamne avocat din țara noastră coordonează proiecte cheie pentru mediul de afaceri, contribuind cu soluții complexe la rezolvarea mandatelor pe care le au pe masa de lucru.
Referitor la prejudecările din avocatură, Anda Călin susține faptul că există situații și situații. „În general, mediul de business din ziua de astăzi promovează diversitatea de gen, în timp ce prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Sunt cazuri, izolate în general, în care te poți lovi de prejudecăți sau stereotipuri de gen, pe care însă, personal, prefer să le tratez ca pe o provocare personală în a atinge așteptările respectivei persoane”, nuanțează avocatul.
Tehnologia a devenit tot mai prezentă în foarte multe profesii, inclusiv în avocatură, dar odată cu această schimbare au apărut și o serie de concepții potrivit cărora bărbații se descurcă mult mai bine în acest sector. Interlocutoarea BizLawyer consideră că în acest domeniu este vorba despre o îmbrățișare a unui stereotip de către ambele sexe și anume femeile pornesc de la ideea că bărbații sunt mai pricepuți în IT, motiv pentru care de multe ori se grăbesc să apeleze la expertiza acestora fără a încerca să de descurce în mod independent, iar bărbații având o deschidere mai mare în a aprofunda/ explora domeniul IT, creează ideea că sunt mult mai descurcăreți. „Acest lucru nu exclude însă faptul că există foarte multe femei care au competențe excelente în domeniul tehnologiei. De altfel, în ziua de astăzi, tehnologia face parte din activitatea de zi cu zi a unui avocat, fiind indispensabilă în lucrările sale. Nu cred că mai sunt avocați astăzi care să nu aibă măcar un set de bază de cunoștințe digitale, cu atât mai mult cu cât ulterior pandemiei se poate remarca o creștere substanțială a activității în mediul online în detrimentul prezenței fizice”, subliniază avocatul.
Pornind de la ideea enunțată anterior, Anda Călin atrage atenția că diferența de gen nu ar trebui să fie un factor determinant în alegerea unui avocat de către client, ci mai degrabă alte criterii. „Cu toate acestea, dacă ar fi să facem un exercițiu de imaginație, aș argumenta că atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 105 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...