ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MPR Partners câștigă, pentru clienții săi, două dispute cu pretenții de cca. 26 mil. €. Cum au lucrat avocații și ce soluții au obținut în dosarele Municipiul Bacău vs. CET și Getica vs. grupul Auchan

09 Mai 2022   |   Bogdan Alexandru

Recent, avocații MPR Partners au obținut soluții favorabile pentru clienții asistați în două dosare complexe: acțiunea în revendicare a Centralei Electrice de Termoficare Bacău formulată de Municipiul Bacău împotriva CET S.A., respectiv contestațiile formulate de Auchan și de alte două societăți afiliate grupului Auchanîmpotriva Tabelului preliminar de creanțe al Getica 95 Com SRL.

 
 
Cazuistica MPR Partners din segmentul de Litigii, Arbitraj & ADR este bogată, diversificată, caracterizată prin mandate provocatoare primite de la societăți multinaționale, firme cu alonjă regională sau lideri mondiali în anumite industrii. Practica de litigii este dinamică, numărul proiectelor de asistență și reprezentare fiind într-o continuă creștere. Recent, avocații MPR Partners au obținut soluții favorabile pentru clienții asistați în două dosare complexe: acțiunea în revendicare a Centralei Electrice de Termoficare Bacău formulată de Municipiul Bacău împotriva CET S.A., respectiv contestațiile formulate de Auchan și de alte două societăți afiliate grupului Auchan împotriva Tabelului preliminar de creanțe al Getica 95 Com SRL.


În primul dintre acestea, clientul pierduse pe fond, în prima etapă, după cinci ani de procese, dar echipa de Litigii coordonată de Gelu Maravela (Managing Partner) a întors cursul și a reușit să  obțină o soluție favorabilă în mai puțin de un an. În cel de-al doilea mandat, avocații MPR Partners au blocat pretenții de cca. 6 milioane de euro, cerute în instanță de partenerii de afaceri ai clientului său, aflat în insolvență.

Municipiul Bacău vs. CET. MPR câștigă pentru client un dosar de peste 20 mil. euro

Obiectul litigiului dintre Municipiul Bacău și CET a fost acțiunea în revendicare formulată de Municipiul Bacău cu privire la Centrala Electrică de Termoficare a orașului, aflată în proprietatea publică a Municipiului Bacău și dată în administrarea CET în anul 2002.

În stadiul procesual al fondului (în care Municipiul Bacău a fost reprezentat de o altă firmă de avocați), acțiunea în revendicare introdusă în anul 2015 de Municipiului Bacău împotriva CET a fost respinsă, ce neîntemeiată, de Tribunalul Bacău, prin Sentința nr. 438/2020 pronunțată la data de 14 august 2020. Principalul motiv al respingerii acțiunii în revendicare a fost acela că, deși instanța de fond a reținut că Municipiul Bacău a făcut dovada dreptului său de proprietate publică, bunurile revendicate nu ar fi fost suficient individualizate.




Din perspectiva valorii litigiului, conform raportului de expertiză judiciară în specializarea contabilitate efectuată în cauză, reevaluarea bunurilor revendicate la nivel anului 2015 era de 94.045.483,06 lei, respectiv peste 19 milioane euro, însă în prezent această valoare ar depăși, cu siguranță, 20 de milioane de euro.

În recurs, când reprezentarea Municipiului Bacău a fost asigurată de MPR Partners, dosarul a fost strămutat de Înalta Curtea de Casație și Justiție de la Curtea de Apel Bacău la Curtea de Apel Târgu Mureș, la solicitarea CET pe motiv de bănuială legitimă. În data de 16 februarie 2022, Curtea de Apel Târgu Mureș a pronunțat Decizia nr. 91/2022 prin care (i) a admis recursul Municipiului Bacău și a respins recursul CET, (ii) a admis în parte acțiunea Municipiului Bacău împotriva CET (cu excepția bunurilor casate în perioada 2014 - 2019) și (iii) a respins ca neîntemeiată cererea reconvențională a CET împotriva Municipiului Bacău.  
Astfel, după o judecată în fond a acestui litigiu care s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani, echipa de litigatori a firmei MPR Partners a reușit în mai puțin de un an – calea de atac fiind înregistrată pe rolul instanței la data de 8 aprilie 2021– să obțină casarea Sentinței Tribunalului Bacău nefavorabilă municipiului și admiterea acțiunii în revendicare prin Decizia Curții de Apel Târgu Mureș nr. 91/16.02.2022, cu consecința obligării CET la predarea Centralei Electrice de Termoficare Bacău în deplină proprietate și liniștită posesie către Municipiul Bacău.

Potrivit informațiilor BizLawyer, echipa câștigătoare a fost formată din Gelu Maravela (Managing Partner), Anca Băițan (Partner), Diana Borcean (Senior Associate) și Alina Badea (Senior Associate).

De cealaltă parte, CET a fost reprezentată de Stoica & Asociații și Achim & Bulai.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Getica vs. grupul Auchan. O victorie de etapă, în dosare de cca 6 mil. E

Avocații MPR Partners stau alături și de Getica 95 Com, firmă intrată în insolvență anul trecut, dar aflată la începutul acestui an în topul primilor furnizori de energie pe piața concurențială. Avocații au reușit să obțină soluții favorabile clientului în dosarele nr. 1666/114/2021/a4, nr. 1666/114/2021/a5 și nr. 1666/114/2021/a6 soluționate în fond de Tribunalul Buzău, având ca obiect contestațiile formulate de societățile afiliate din grupul Auchan, respectiv Auchan România S.A., Coresi Business Park S.A. și Ceetrus România S.R.L. împotriva Tabelului preliminar de creanțe al Getica 95 Com S.R.L.

Ulterior, MPR Partners a continuat șirul victoriilor în dosarele nr. 1666/114/2021/a11, nr. 1666/114/2021/a12 și nr. 1666/114/2021/a13 soluționate în fond de Tribunalul Buzău, având ca obiect contestațiile formulate de societățile afiliate din grupul Auchan, respectiv Auchan România S.A., Coresi Business Park S.A. și Ceetrus România S.R.L. împotriva Tabelului definitiv de creanțe al Getica 95 Com S.R.L.

Premisa acestor litigii a fost reprezentată de încetarea celor trei contracte de furnizare energie electrică încheiate între Getica, în calitate de furnizor, și Auchan, Coresi și Ceetrus, în calitate de beneficiari.
Deţinută integral de omul de afaceri Viorel Tudose, Getica 95 Com a fost înfiinţată în 1995, iniţial ca operator pe piaţa de cereale, ulterior extinzându-se şi către domeniul îngrăşămintelor chimice şi al energiei – combustibili, gaze naturale şi energie electrică. Firma aflată în topul primilor 5 furnizori pe piața concurențială activează pe piaţa de energie electrică din anul 2010, iar pe piaţa gazelor naturale din 2012.

În contextul fluctuațiilor semnificative ale prețului energiei pe piața pentru ziua următoare, de unde achiziționează energia, care a înregistrat creșteri chiar de peste 500%, depășind astfel orice prognoză rezonabilă bazată pe sezonalitatea ultimilor 10 ani, pe fondul caracterului din ce în ce mai volatil al pieței de energie electrică, firma Getica 95 Com a încercat renegocierea acestor contracte în vederea restabilirii echilibrului contractual.

Întrucât Auchan, Coresi și Ceetrus au refuzat renegocierea contractelor de furnizare în ciuda ofertelor succesive comunicate de Getica în speranța continuării relațiilor comerciale, Getica a comunicat acestora o notificare de reziliere. Înainte ca rezilierea emisă de Getica să producă efecte juridice, Auchan Coresi și Ceetrus au denunțat unilateral contractele cu Getica prin procedura de schimbare a furnizorului și au încheiat noi contracte de furnizare a energiei electrice cu OMV Petrom S.A. la un preț mult mai mare decât prețurile ofertate succesiv de Getica.

 
 

Ulterior deschiderii procedurii de insolvență a Getica de Tribunalul Buzău la data de 30 iunie 2021, Auchan, Coresi și Ceetrus au solicitat înscrierea la masa credală a Getica cu prejudicii în valoare totală de 29.557.984 lei, deci aproape 6 milioane euro, reprezentând diferența dintre prețul energiei furnizate de OMV Petrom S.A. și prețul din contractele cu Getica denunțate.

Raportat la respingerea cererilor Auchan, Coresi și Ceetrus de înscriere la masa credală a Getica, cele trei entități din grupul Auchan au formulat contestații împotriva Tabelului preliminar de creanțe al Getica.
În stadiul procesual al fondului, Tribunalul Buzău a respins contestația Auchan, ca neîntemeiată, prin Sentința nr. 44/2022 din 17 februarie 2022 în dosarul nr. 1666/114/2021/a4. De asemenea, a respins ca neîntemeiate și contestațiile Coresi - prin Sentința nr. 45/2022 din 17 februarie 2022 în dosarul nr. 1666/114/2021/a5 – și Ceetrus, prin Sentința nr. 46/2022 din 17 februarie 2022 în dosarul nr. 1666/114/2021/a6.

De asemenea, în etapa procesuală a fondului, Tribunalul Buzău a respins contestațiile formulate împotriva Tabelului definitiv de creanțe de către Auchan prin Sentința nr. 122/20.04.2022 în dosarul nr. 1666/114/2021/a11, de Coresi prin Sentința nr. 123/20.04.2022 în dosarul nr. 1666/114/2021/a12 și de Ceetrus prin Sentința nr. 124/20.04.2022 în dosarul nr. 1666/114/2021/a13.

De menționat că sentințele Tribunalului Buzău din dosarele nr. 1666/114/2021/a4, 1666/114/2021/a5 și nr. 1666/114/2021/a6, au fost atacate cu apel în fața Curții de Apel Ploiești.

Din echipa de proiect a firmei MPR Partners au făcut parte Gelu Maravela (Managing Partner), Anca Băițan (Partner) și Dana Rădulescu (Partner), de partea cealaltă, Auchan, Coresi și Ceetrus fiind reprezentate de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 902 / 1978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...