ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Munca avocaților ZRVP axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat. Cătălin Micu, Partener: Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de “redesenare” a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor

15 Noiembrie 2019   |   Ștefania Enache

Echipa de Dreptul muncii se implică, pe lângă orchestrarea procesului de restructurare, și în activități precum managementul unor situații de criză, conducerea negocierilor cu managerii afectați pentru încetarea contractului de muncă prin acord cu aplicarea unor clauze specifice, negocierea condițiilor contractuale pentru externalizarea unor sectoare de activitate cu privire la care angajatorul consideră util a fi realizate de prestatori externi.

Cătălin Micu, Partener Zamfirescu Racoti Vasile & Partners si coordonatorul practicii de Dreptul muncii din cadrul firmei

 
 
Principala provocare pe care o au angajatorii în această perioadă constă în menținerea talentelor. ”Angajatorii își calibrează eforturile pe identificarea mecanismelor de limitare/eliminare a plecărilor voluntare din organizație. Numărul din ce în ce mai limitat de talente și tendința de a accepta provocarea plecării într-o țară din vestul Europei îi determină pe angajatorii români să recurgă la metode de captare și cultivare a personalului, precum: flexibilizarea programului de lucru (telemunca, munca remote, program flexibil, program inegal etc.), implementarea unor pachete motivaționale variate (bonusuri de performanță, bonusuri de proiect, pachete ce permit accesul la o serie de evenimente, cursuri recreaționale, săli de fitness etc.), implicarea în campanii de responsabilizare socială etc”, arată Cătălin Micu, Partener Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) și coordonatorul practicii de Dreptul muncii din cadrul firmei.”


Pe acest fond, munca avocaților axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat foarte mult, consultanții lucrând umăr la umăr cu clienții lor în proiecte care vizează resursa umană.

Echipa ZRVP este implicată în proiecte diverse ce derivă din implementarea relațiilor de muncă. ”Cu titlu de exemplu, am fost implicați în proiecte de încetare amiabilă a relațiilor de muncă cu angajați din top management urmare a unor schimbări în politica/strategia de business a angajatorului. Serviciile ne sunt solicitate de către clienți pentru a negocia direct detaliile încetării (i.e. pachet compensatoriu, data efectivă a încetării, gestionarea perioadei de tranziție către înlocuitor etc.). Proiectele de acest gen au un nivel de dificultate ridicat pentru că implică atât un management atent al emoțiilor puternice ce pot usor duce la conflict și sistare a negocierilor, cât și un control al obligațiilor propus a fi asumate către angajatul aflat în proces de încetare a raporturilor de muncă (i.e. obligația de neconcurență, obligația de nesolicitare, obligația de confidențialitate etc.)”, explică Partenerul ZRVP.

De asemenea, implementarea GDPR a avut un impact puternic asupra documentelor ce reglementează relațiile de muncă la nivelul angajatorilor. Pentru situații precum gestiunea controlată a datelor cu caracter personal și politicile de monitorizare a activității în muncă au fost implicate și echipe de Data Protection și chiar IT.

În plus, avocații au asistat frecvent clienții în proiecte de remodelare a structurii personalului, fie ca efect al unei decizii de business, fie ca urmare a unui proces de fuziune/divizare, fie ca o consecință firească post-transfer de activitate între două entități ale aceluiași grup, fie în urma externalizării unor segmente de activitate. „Remodelarea structurii personalului a condus în unele situații la implementarea unor proceduri de concediere individuală sau colectivă cu privire la care echipa ZRVP a acordat asistență atât în faza pre-implementare (i.e. determinare a strategiei de lucru optimă pentru asigurarea continuității în activitate până la o anumită dată, circumstanțierea etapelor procesului de concediere în raport de anumiți factori specifici activității clienților etc.), cât și în faza de implementare (i.e. redactare decizii desființare posturi, modificare organigramă, decizii de concediere, susținerea dialogului cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu sindicatele sau cu reprezentanții salariaților etc.)”, subliniază Cătălin Micu.

Experților le-a fost solicitată asistența și în faza post implementare pentru situații incidentale precum reprezentarea în litigii.






Rolul avocaților crește

Partenerul ZRVP subliniază faptul că procedurile de lucru pe care consultanții le utilizează și pe care le perfecționează continuu au rolul lor în implementarea mandatelor privind reorganizarea activității clienților firmei de avocatură. „Pe scurt, fiecare mandat debutează cu o fază preliminară, de analiză detaliată comparativă a situației existente și a celei pe care clientul o vizează, are o fază intermediară, de "traducere" a schimbărilor dorite de client în procese specifice dreptului muncii (i.e. desființarea structurilor existente, înființarea altora noi etc.) și se finalizează cu procesul de implementare (în această fază pot apărea unele corecții ale proceselor detaliate în etapa a doua, funcție de elemente nou descoperite)”, detaliază Cătălin Micu.

De altfel, rolul avocaților crește de la etapă la etapă. Dacă în prima etapă avocatul acumulează date și informații despre client, specificul activității acestuia și obiectivul-țintă al restructurarii, în etapa finală avocatul capătă rol activ, intervenind direct în implementarea proceselor operaționale definite în etapa intermediară. „Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă însă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de "redesenare" a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor trasate de client. Definirea acestor procese este o "luptă" între limitele mecanismelor trasate de legislația relevantă și țintele clientului axate în general pe ideea de flexibilitate. Aici intervine munca inovativă a avocatului și abilitatea de a gestiona riscul”, punctează specialistul.

Avocații trebuie să fie foarte atenți, în contextual în care pretențiile clienților sunt din ce în ce mai mari. Cătălin Micu amintește faptul că au fost situații în care avocaților li s-a solicitat asistență în proiectele privind restructurarea personalului cu asumarea unor „indicatori de performanță” ce se refereau la limitarea numărului de litigii la un procent de sub 0,5-1% din numărul de salariați afectați de restructurare. „Nu s-a întamplat să nu atingem indicatorul precizat mai sus. Dimpotrivă, am avut proiecte cu un număr de peste 1000 de salariați afectați și fără vreun litigiu ulterior. Atunci când, incidental, trebuie să asistăm clientul în procese derivate din procesele de reorganizare, reușim să asigurăm succesul angajatorului”, mai spune avocatul.

Echipa de Dreptul muncii se implică, pe lângă orchestrarea procesului de restructurare, și în activități precum managementul unor situații de criză (i.e. angajați care generează diferite forme de protest față de reorganizarea demarată de angajator, necesitatea asigurării continuității în activitate până la o anumită dată în condițiile în care angajații afectați decideau să înceteze voluntar relațiile de muncă anterior datei estimate de către angajator ca dată efectivă a finalizării reorganizării etc.), conducerea negocierilor cu managerii afectați pentru încetarea contractului de muncă prin acord cu aplicarea unor clauze specifice (i.e. clauza de neconcurență, cauza de nesolicitare, clauza de nedenigrare etc.), negocierea condițiilor contractuale pentru externalizarea unor sectoare de activitate cu privire la care angajatorul consideră util a fi realizate de prestatori externi.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

”De obicei serviciile avocaților externi specializați în dreptul muncii sunt solicitate pentru a „desena” întreg procesul și pentru a asista în implementare, rolul avocatului intern fiind acela de a coordona dialogul cu avocații externi și de a conclucra cu aceștia pentru succesul procedurii, prin colectarea informațiilor solicitate de avocații externi, prin coodonarea echipei de proiect care este implicată în gestionarea procesului de restructurare etc”, precizează Cătălin Micu.

În practica de Dreptul muncii sunt implicați de regulă patru avocați din cadrul departamentului consultanță, sub coordonarea Partenerului Cătălin Micu.

În perioada iunie 2018 - iunie 2019, echipa a gestionat reorganizări totalizând un număr de peste 1.000 de angajați afectați, din care un procent semnificativ -peste 20% - îl reprezintă personalul cu funcții de conducere. ” Da, au fost situații în ultimele 6-9 luni în care încetarea raporturilor dintre managerul/managerii care gestionau în principal proiecte investiționale cu scopul dezvoltării business-ului au fost înlocuiți cu manageri al căror target principal îl resprezenta conservarea poziției în piață a angajatorului urmare diminuării bugetelor afectate investițiilor. În astfel de situații angajatorul a decis acordarea unor pachete de exit a căror valoare diferă în funcție de postul ocupat, durata relației de muncă cu angajatorul, activitatea desfășurată în cadrul angajatorului etc. Observăm o tendință de diminuare a valorilor pachetelor de exit comparativ cu 2017-2018”, nuanțează avocatul.

În majoritatea proiectelor, ZRVP acordă asistență corporațiilor. Aceasta se concretizează atât în consultanță juridică acordată în regim day-by-day, cât și în materia litigiilor de dreptul muncii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1595 / 1879
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...