ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RTPR are în lucru proiecte cu emitenți importanți, inclusiv pentru IPO, începute în prima parte a trimestrului al doilea. De vorba cu Mihai Ristici, Partener RTPR și coordonator al echipei de Capital Markets, poziționată de ghidurile juridice internaționale pe prima bandă a performanței de mulți ani, despre proiectele fanion, clienți si perspective

10 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

Având o bogată experiență în tranzacții de piețe de capital, atât equity, cât și debt, echipa RTPR acordă consultanță cu privire la întreaga paletă de instrumente de capitaluri proprii și legate de capitaluri proprii, inclusiv IPO-uri (Oferte Publice Inițiale) și SPO-uri (Oferte Publice Secundare), emisiuni de drepturi, precum și emisiuni de obligațiuni convertibile și preschimbabile.

Mihai Ristici, Partener RTPR si coordonator al echipei de Capital Markets

 
 
Anul 2021 a venit cu o revitalizare puternică a pieței de capital din România în zona de IPO-uri și a confirmat continuarea trend-ului de creștere a pieței de bond-uri. Echipa Radu Tărăcilă Pădurari Retevoiescu (RTPR) este implicată în mai multe proiecte în derulare, inclusiv în zona de IPO. De altfel, avocații se așteaptă ca 2021 să fie destul de fructuos din acest punct de vedere și sunt încântați de faptul că pot asista în continuare jucători mari din economia românească care vor să acceseze această modalitate de finanțare.„Finalizarea cu succes a unor noi procese de listare, inclusiv cu privire la emitenți de talie mare, este esențială pentru a atrage noi categorii de investitori, iar eforturi precum autorizarea Contrapărții Centrale și lansarea pieței de instrumente financiare derivate, aspecte care se regăsesc în mod activ pe agenda BVB, vor servi aceluiași scop”, a declarat pentru BizLawyer  Mihai Ristici, Partener RTPR și coordonator al echipei de Capital Markets.


Optimismul este cel care domină piața de capital. Mihai Ristici amintește faptul că începutul de an a fost marcat de atenția acordată conformării cerințelor ESEF (European Single Electronic Format) privitoare la întocmirea și publicarea rapoartelor financiare anuale în formatul de raportare electronic unic. „ASF a optat la finalul lunii februarie să amâne cu un an aplicarea cerințelor ESEF, venind astfel în sprijinul emitenților care au întâmpinat dificultăți în a aloca resurse operaționale corespunzătoare și în a identifica furnizori capabili să asigure în timp util conformarea cu noul cadru legislativ. Cu siguranță ESEF va rămâne pe lista provocărilor emitenților în materie de conformitate pe parcursul următorului an”, explică avocatul.

Având o bogată experiență în tranzacții de piețe de capital, atât equity, cât și debt, echipa RTPR acordă consultanță cu privire la întreaga paletă de instrumente de capitaluri proprii și legate de capitaluri proprii, inclusiv IPO-uri (Oferte Publice Inițiale) și SPO-uri (Oferte Publice Secundare), emisiuni de drepturi, precum și emisiuni de obligațiuni convertibile și preschimbabile. O pondere semnificativă o au și proiectele de consultanță privind aspectele de reglementare.

„Practica noastră de piețe de capital de tip debt are un portofoliu bogat în asistarea emitenților și a aranjorilor în legătură cu toate aspectele unei tranzacții și avem cunoștințe aprofundate ale ultimelor tendințe și dezvoltări în domeniu. Asistăm jucători din piețele financiare, corporații, antreprenori locali și instituții financiare, cu privire la întreaga gamă de tranzacții locale și trans-frontaliere”, menționează Mihai Ristici.

În ultimii ani, firma de avocatură a fost implicată în proiecte majore ce au vizat piețele de capital. De exemplu, în 2019, a asistat Autonom Services S.A., cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, în legătură cu prima emisiune de obligațiuni corporative pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București. „Sperăm ca succesul acestei emisiuni realizate de o companie antreprenorială să inspire și să ofere încredere și altor companii locale care au potențialul să își sporească valoarea generată în România”, susține Partenerul RTPR.

De asemenea, în trecut avocații au acordat consultanță în cadrul ofertelor publice inițiale ale Purcari Wineries (2018), Sphera Franchise Group (2017), MedLife (2016) și Electrica (2014).




Companiile românești rămân reținute

În ciuda faptului că au existat proiecte de succes dezvoltate prin folosirea ca instrument de finanțare a piețelor de capital, companiile românești continuă să fie reținute, preferând împrumuturile bancare. „Cu toate acestea, în ultima perioadă se observă un interes în creștere și chiar dacă nu întotdeauna este varianta câștigătoare, companiile explorează și această posibilitate. Suntem optimiști că încet-încet vom asista la o schimbare de mentalitate și tot mai multe companii românești vor alege oportunitățile oferite de piața de capital. Ori de câte ori avem ocazia, noi prezentăm clienților noștri și această variantă de execuție a unei tranzacții și îi încurajăm să analizeze opțiunile oferite de piaţa de capital”, arată Mihai Ristici.

În plus, feedback-ul pe care avocații îl primesc, în special din zona de investment banking, arată că există deschidere din partea investitorilor cu privire la toate sectoarele și toate tipurile de companii. „Experiența ultimilor trei ani ne demonstrează că nu este atât de important sectorul în care emitentul activează ori dimensiunea acestuia, ci mai degrabă apetitul de a genera profit care, chiar dacă în cazul unor jucători mai mici nominal poate să nu se ridice într-o primă fază la nivelul profitului generat de sectoare precum healthcare, din perspectiva randamentului poate fi în egală măsură atractiv pentru investitori”, subliniază expertul.

Partenerul RTPR precizează faptul că există o apetență foarte ridicată pentru companiile mari din zonele de energie, healthcare și în general producție. Cu toate acestea, pe piața din România devin însă din ce în ce mai active și companiile din zona de tehnologie IT, care au deja un track record important în sectorul respectiv. „Este evident că pentru un start-up este mai complicat să devină companie listată în primii ani de viață deoarece investitorii se vor uita întotdeauna cu preponderență la companii care au un istoric stabil și care continuă să arate potențial de creștere. O idee foarte bună de business nesusținută de rezultate în timp și management performant nu va putea singură să garanteze succesul într-o listare”, nuanțează specialistul.

Listarea unei companii locale pe o altă bursă din Europa depinde de mai mulți factori. „Nu este exclusă per se listarea pe o altă bursă decât România din simplul fapt că emitentul este de naționalitate română, iar exemplul în care unul din jucătorii de top din industria leasingului financiar din România a emis bonduri în 2019 care au fost suprasubscrise este elocvent în acest sens. Cum spuneam, însă, există o oarecare reticență de a accesa această modalitate de finanțare din partea emitenților din România, iar aceasta se manifestă cu atât mai pregnant în privința unei listări pe o bursă din străinătate. Apoi, evident, pentru a accesa piețe de capital la nivel european este necesar ca respectivul emitent să fie un lider de piață în sectorul său (sau parte a unui astfel de grup), iar principala calitate a emitentului respectiv trebuie să fie aceea de a avea un management care să valorifice la maximum potențialul de creștere în sectorul respectiv de business (desigur, dacă un astfel de potențial există în mod obiectiv)”, detaliază Mihai Ristici.

La ora actuală, RTPR are în lucru proiecte cu emitenți importanți, inclusiv pentru IPO, începute în prima parte a trimestrului al doilea. „Deocamdată nu putem spune că au apărut dificultăți specifice, procesele avansează, însă fiind laborioase ca exerciții în sine ne așteptăm ca probabil să putem anunța listarea cu succes undeva în trimestrul 4 al acestui an. În proiectele transfrontaliere lucrăm alături de avocații din cadrul Allen & Overy, care are una dintre cele mai solide și experimentate practici de Capital Markets la nivel global. De altfel, colaborarea de peste 13 ani dintre RTPR si Allen & Overy a fost marcată de multe mandate comune de Capital Markets, împreună am avut ocazia să participăm în cele mai renumite proiecte din România, printre care amintim doar câteva: IPO-ul Electrica, bondurile ipotecare Alpha Bank, IPO-ul Purcari, mai multe emisiuni de obligațiuni ale grupului Schaeffler etc.”, subliniază expertul RTPR.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Cele mai interesante proiecte din ultimii ani


Experiența vastă a echipei în proiecte care vizează piețele de capital plasează RTPR printre firmele de avocatură care s-au remarcat datorită modului în care au instrumentat acest tip de dosare.

Mihai Ristici subliniază faptul că, de departe, cel mai interesant proiect din ultima perioadă a fost emisiunea de obligațiuni ipotecare Alpha Bank România, primul program de acest fel din România. „Am asistat Barclays Bank PLC și Bank of New York Mellon în calitate de aranjori în cadrul primului program de emisiuni de obligațiuni ipotecare din România în valoare de 1.000.000.000 euro al Alpha Bank România. Am fost privilegiați să facem parte din echipele care au finalizat această tranzacție de pionierat în piața din România. Obligațiunile ipotecare sunt o soluție fezabilă de finanțare pentru băncile din România și până la respectivul moment aveam o bază legală modernă, dar netestată și o practică internațională bine stabilită a emisiunilor de obligațiuni. Am contribuit astfel la scrierea unei noi pagini pentru opțiunile de finanțare pe piața de capital disponibile în România”, susține avocatul.

De asemenea, RTPR a asistat unul din jucătorii de top din industria leasingului financiar în lansarea emisiunii de obligațiuni pentru atragerea unei finanțări de pe piețele internaționale de 300 milioane euro și în admiterea acestor obligațiuni la tranzacționare pe segmentul Euro MTF al Luxembourg Stock Exchange.

Un alt proiect interesant a fost cel în care RTPR a asistat WOOD & Company Financial Services, a.s., Raiffeisen Bank S.A. și Raiffeisen Centrobank AG în legătură cu plasamentul privat al unui pachet de circa 22,7% de acțiuni deținute de Lorimer Ventures Limited (subsidiara deținută în totalitate de Emerging Europe Growth Fund II, L.P., gestionată de Horizon Capital) în Purcari Wineries.

Echipa de avocați își asistă clienții și în eventualele litigii legate de piețe de capital. „De exemplu, un mandat recent și foarte interesant cu care ne mândrim că am contribuit la dezvoltarea jurisprudenței comunitare prin clarificarea drepturilor investitorilor pe piața de capital. Mai precis, am obținut clarificarea termenului de ‘consumator’ pentru investitorii neprofesioniști ai platformelor de tranzacționare cu instrumente financiare. La sesizarea instanței naționale într-un litigiu gestionat de către echipa noastră, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat o hotărâre ce clarifică criteriile de distincție dintre investitorul persoană fizică și cel cu titlu profesional. Instanța europeană a arătat că investitorul neprofesionist este asimilat consumatorului indiferent de volumul, valoarea și frecvența tranzacțiilor pe care le realizează, cât timp operează fără un titlu profesional – nu este atestat și nu furnizează consultanță sau servicii de investiții. Este o victorie importantă, drepturile investitorilor din Uniunea Europeană sunt clarificate și consolidate, iar acest precedent va deveni o referință în soluționarea spețelor similare de către alte instanțe ale Statelor Membre”, exemplifică Mihai Ristici.

O echipă format din avocați inovatori

Echipa de Piețe de Capital a RTPR este una experimentată, fiind recunoscută în primul palier în prestigioasele ghiduri juridice internaționale. Legal 500 a clasat echipa RTPR pe prima poziție în ultimii 11 ani. De asemenea, practica RTPR s-a clasat pe primul loc, pentru al șaptelea an consecutiv, în topul realizat de IFLR1000, publicație care în ultimii ani realizează clasamente separate pentru Debt și Equity.

Echipa de Capital Markets este coordonată de partenerii Mihai Ristici și Victor Pădurari și include cinci avocați cu experiență în tranzacții de piețe de capital.

„Am asistat atât emitenți, cât și intermediari, câștigând astfel, pe lângă expertiza tehnică, și o bogată experiență tranzacțională și know-how practic specific fiecărei părți. Clienții noștri se bazează pe noi pentru amploarea și profunzimea expertizei noastre, rigoarea intelectuală și istoricul nostru de a găsi soluțiile potrivite pentru finalizarea tranzacțiilor la care lucrăm. Avocații noștri sunt recunoscuți ca fiind inovatori, pentru crearea de noi repere în piață și, ceea ce este cel mai important, pentru că furnizează clienților structuri viabile din punct de vedere comercial, într-un mediu internațional tot mai reglementat. De-a lungul timpului am fost implicați în tranzacții care au fost considerate market-firsts în acest domeniu, printre care enumerăm: prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România – bondurile Alpha Bank România în valoare de un miliard de euro; prima delegare de autoritate a unei autorități de reglementare străine către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) – IPO-ul Purcari; cea mai mare ofertă publică din România până în prezent și prima ofertă de GDR-uri (Certificate Globale de Depozit) care au avut la bază acțiuni nou emise, precum și prima privatizare prin cedare de control – IPO-ul Electrica și listarea duală pe Bursa de Valori București și London Stock Exchange”, a declarat Partenerul RTPR pentru BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 904 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...