
Țuca Zbârcea & Asociații, succes pentru un operator de transport internațional într-un litigiu de 8 mil. E privind recalificarea diurnei în venituri de natură salarială
01 Octombrie 2021
BizLawyerChiar și în contextul în care se vehiculează adoptarea unei amnistii fiscale cu privire la obligațiile de plată rezultate din recalificarea diurnei în venituri de natură salarială, Țuca Zbârcea & Asociații recomandă operatorilor de transport internațional rutier să se pregătească cu rigurozitate pentru inspecțiile fiscale și să analizeze cu atenție constatările organelor fiscale.
![]() |
Țuca Zbârcea & Asociații obține în instanță anularea măsurilor asigurătorii și suspendarea executării declanșate împotriva unui operator de transport internațional, în baza deciziilor de impunere emise de ANAF având ca obiect recalificarea diurnei în venituri de natură salarială.
O echipă mixtă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații și consultanți fiscali ai Țuca Zbârcea & Asociații Tax au asistat și reprezentat cu succes un operator de transport internațional rutier în fața instanțelor de judecată în legătură cu suspendarea executării deciziilor emise de autoritățile fiscale. Deciziile de impunere prin care organele fiscale au recalificat indemnizația de detașare/delegare (diurna) în venituri de natură salarială sunt susceptibile de suspendare, în cazul în care poate fi demonstrată o gravă încălcare a legislației românești și unională în materia detașării transnaționale / delegării din Codul Muncii și a legislației fiscale conexe acesteia.
O echipă mixtă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații și consultanți fiscali ai Țuca Zbârcea & Asociații Tax au asistat și reprezentat cu succes un operator de transport internațional rutier în fața instanțelor de judecată în legătură cu suspendarea executării deciziilor emise de autoritățile fiscale. Deciziile de impunere prin care organele fiscale au recalificat indemnizația de detașare/delegare (diurna) în venituri de natură salarială sunt susceptibile de suspendare, în cazul în care poate fi demonstrată o gravă încălcare a legislației românești și unională în materia detașării transnaționale / delegării din Codul Muncii și a legislației fiscale conexe acesteia.
În cel mai recent caz din practica Țuca Zbârcea & Asociații, printr-o hotărâre pronunțată la data de 28 septembrie 2021, Curtea de Apel Oradea a dispus suspendarea executării deciziilor de impunere având ca obiect stabilirea unor obligații fiscale principale și accesorii în cuantum de aproximativ 39 milioane lei (aproximativ 8 milioane euro), în urma unei inspecții prin care organele fiscale apreciaseră că sumele acordate șoferilor cu titlu de diurnă ar trebui considerate venituri de natură salarială și, în consecință, ar fi supuse impozitării.
Prin astfel de hotărâri se confirmă un model de bună practică judiciară în analiza condițiilor de legalitate care ar trebui respectate și aplicate de către organele de inspecție fiscală. Mai mult, suspendarea executării acestor obligații fiscale are un impact major asupra stabilității financiare și juridice a operatorilor de transport, fiind executorie de drept. Ca urmare, operatorii vizați sunt apărați și de eventuale măsuri ce ar fi putea fi declanșate de autoritățile fiscale pentru executare silită sau pentru deschiderea insolvenței.
Din echipa Țuca Zbârcea & Asociaţii, care reprezintă clienții în fața organelor fiscale și a instanțelor de judecată în dispute fiscale precum cele de mai sus, fac parte Ioana Hrisafi (Avocat Asociat) și Mihail Petcu (Avocat senior), cu suportul echipei de consultanți fiscali din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax - Ramona Chițu (Tax Director) și Andreea Florian (Senior Tax Manager).
Chiar și în contextul în care se vehiculează adoptarea unei amnistii fiscale cu privire la obligațiile de plată rezultate din recalificarea diurnei în venituri de natură salarială, Țuca Zbârcea & Asociații recomandă operatorilor de transport internațional rutier să se pregătească cu rigurozitate pentru inspecțiile fiscale și să analizeze cu atenție constatările organelor fiscale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1096 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...