
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
28 Mai 2025
Ștefania EnachePopescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat
![]() |
Anca SIMERIA, Partener în cadrul firmei POPESCU & ASOCIATII |
Avocatura este o profesie dedicată nevoilor oamenilor, iar cei care activează în acest domeniu trebuie să se implice total pentru a obține cele mai bune rezultate în proiectele pe care le au în lucru. În avocatura de business, termenele strânse, resursele financiare puse în joc, dar mai ales importanța afacerilor care sunt vizate și impactul acestora asupra multor persoane (angajați, business-uri conexe etc.) îi obligă pe profesioniștii dreptului să depună eforturi semnificative pentru a finaliza cu succes toate mandatele care le sunt încredințate. Fără a minimiza rolul domnilor avocați, trebuie spus că, în cazul doamnelor care practică profesia aceasta, astfel de eforturi sunt cu atât mai evidente, ținând cont de rolul acestora și în viața de familie. Anca SIMERIA, Partener în cadrul firmei POPESCU & ASOCIAȚII, este unul dintre profesioniștii din avocatura de business care nu crede în diferențele de gen. În opinia sa, în această profesie, ca în oricare alta, cea care trebuie să conteze cu adevărat este meritocrația.
Realitatea ne arată în mod constant că indiferent de gen, avocatul bun este cel pentru care interesul clientului reprezintă prioritatea numărul unu. În ultimii ani, avocatura de business a evoluat foarte mult, iar contribuția femeilor care au cariere strălucite în acest domeniu este vizibilă. În profesia juridică, nu genul este cel care definește parcursul unui specialist, ci atributele pe care le are fiecare persoană în parte.
Doamnele avocat, de exemplu, se evidențiază prin tenacitate, putere de muncă, râvnă și printr-o intuiție deosebită. Anca Simeria consideră că „ar fi o generalizare pripită și, deci, o eroare logică, dacă am îmbrățișa ideea că înzestrările enumerate mai sus aparțin doar și tuturor doamnelor, fiind, deopotrivă, domni avocați care au aceste calități.”
Mai mult, Partenerul Popescu & Asociații apreciază că femeile își fac un mare deserviciu prin invocarea și reiterarea acestei teme a egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. „Din punctul meu de vedere, este un fapt evident, iar tema este cel puțin desuetă. Statistic, atât în România, cât și la nivel global, populația feminină este predominantă și, revenind la subiectul nostru, în facultățile de drept, studentele sunt majoritare, prin urmare, nici în profesiile juridice situația nu poate fi alta. Nu înțeleg, așadar, cel puțin în România, de ce femeile încă s-ar percepe ca fiind o minoritate sau o categorie vulnerabilă în mediul profesional, care ar avea nevoie de o protecție deosebită. Pentru mine, în avocatură, simpla caracteristică de a fi femeie sau bărbat este comparabilă cu diferența dintre un avocat cu ochi căprui și unul cu ochi albaștri”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
---------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------
Meritocrația este cea care trebuie să conteze, nu genul
Valoarea unui avocat este determinată de pasiunea cu care își exercită profesia, de cunoștințele teoretice solide pe care trebuie să le dețină - dobândite atât din mediul academic, cât și aprofundate printr-o pregătire profesională continuă, în sensul propriu, iar nu la nivel formal - și de capacitatea de a concretiza aceste cunoștințe, aplicându-le unor situații dintre cele mai diverse și cu multiple implicații. În acest context, meritocrația este cea care trebuie să conteze. „Sunt o susținătoare a meritocrației, independent de orice alte considerente - evident, câtă vreme nu discutăm despre existența unei clase care ar monopoliza accesul la merit și la criteriile de definire, pentru a înlătura această critică a meritocrației, evidențiată de sociologul Michael Young. Mi se pare irelevantă ponderea unor categorii sau a altora în organigrama sau conducerea oricărei entități, în schimb mi-aș dori ca selecția sau numirea într-o anumită profesie, poziție sau funcție să fie bazată exclusiv pe criterii de competență și performanță”, punctează avocatul.
De altfel, Anca Simeria crede, cu tărie, că a fost depășită, de mult timp, concepția lui Arthur Schopenhauer că „femeia este un animal cu păr lung și idei scurte”, o afirmație care citită în zilele noastre poate părea doar amuzantă. „Nu m-am întâlnit niciodată cu astfel de prejudecăți. De altfel, nici nu cred în existența lor, ci, mai degrabă, consider că reprezintă un pretext facil de acceptat și de invocat, adevărul fiind, uneori, mai brutal”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
Partenerul Popescu & Asociații amintește și faptul că trăim „vremuri pragmatice”, iar alegerea unui avocat se face pe criterii care țin sută la sută de calitățile profesionale ale acestuia. „În avocatura de business, majoritatea clienților sunt oameni de afaceri. Astfel, principalele criterii în funcție de care selectează un avocat sunt profesionalismul, reputația și încrederea pe care i-o inspiră clientului”, arată Anca Simeria.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Evoluția tehnologiei nu minimizează rolul avocatului
Fiind o profesie umanistă, în avocatură cei mai mulți dintre specialiști au la bază o astfel de formare profesională. Prin urmare, cu mici excepții, majoritatea avocaților, fie că sunt doamne sau domni, dețin abilități tehnologice de bază, dar suficiente pentru desfășurarea activităților avocațiale.
„Este un truism să afirmăm că toți suntem influențați de evoluția tehnologică și că este firesc să o integrăm în activitatea profesională. Tehnologia facilitează îndeplinirea sarcinilor avocațiale, dar, pe de altă parte, crește așteptările clienților, inclusiv din perspectiva timpului necesar pentru îndeplinirea unor activități. Este, totuși, o falsă aparență că programele de tip chatbot ar putea minimiza rolul unui avocat. Cum nici medicina nu se învață de pe internet și nu ne tratăm conform sfaturilor pe care ni le-ar oferi un astfel de program, pe baza unor algoritmi total necunoscuți, cel puțin profanilor în acest domeniu, nici avocatura nu va putea fi înlocuită de tehnologie. E drept, însă, că avocații, precum multe alte categorii profesionale, se vor cerne ca urmare a dezvoltării tehnologiei, ceea ce nu reprezintă un fapt negativ, din punctul meu de vedere”, subliniază Anca Simeria.
---------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------
Pasiunea și consecvența au fost definitorii în cariera avocatului Anca Simeria
Anca Simeria are aproape 15 ani de experiență în fuziuni și achiziții, drept comercial, societar și al muncii, oferind consultanță juridică strategică unor companii multinaționale și jucători-cheie din diverse industrii, precum IT&C, imobiliare, energie și resurse naturale, servicii medicale și farmaceutice. În calitate de Partener al firmei Popescu & Asociații, coordonează practicile de Drept Corporativ și Comercial, Fuziuni și Achiziții și Piețe de Capital, având un rol esențial și în dezvoltarea ariei de Dreptul Muncii, Compensații și Beneficii în cadrul Popescu & Asociații.
De-a lungul carierei, a fost implicată în tranzacții financiare complexe, fuziuni și divizări, transferuri de afaceri și active, gestionând procese de restructurare și reorganizare a companiilor. Anca asistă clienții în toate etapele tranzacțiilor, de la „due diligence” și negocierea documentației contractuale, până la operațiunile post-închidere, oferind soluții personalizate și eficiente.
În plus, expertiza sa acoperă și aspecte de reglementare și autorizare, facilitând procesele juridice necesare pentru dezvoltarea și extinderea afacerilor clienților săi pe piața din România. Este licențiată în drept la Universitatea din București și la Collège Juridique Franco-Roumain d’Études Européennes, Université Paris I Panthéon-Sorbonne, fiind membră a Baroului București.„Cariera îmi este determinată, în primul rând, de consecvență și de pasiunea, dedicarea și gradul de profesionalism foarte ridicat pe care le-am dovedit în orice mandat îndeplinit. Traiectoria profesională a fost, de fapt, o recunoaștere a celor de mai sus”, afirmă Anca Simeria.
Pregătirea academică, dar și cea practică au jucat un rol major în formarea sa, avocatul parcurgând fiecare etapă cu același grad de seriozitate și urmărind aceeași finalitate. „Principiul „omisso medio” nu își are locul, dacă discutăm despre construirea unei cariere. Astfel, am urmat un dublu ciclu de studii universitare de drept, fiind licenţiată atât în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, cât şi în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Paris I Panthéon – Sorbonne, ca urmare a absolvirii Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene. Încă de la intrarea în Baroul București, am profesat și m-am format ca avocat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România și nu am deviat niciun moment de la această direcție”, susține avocatul.
În opinia sa, decizia de a se alătura echipei Popescu și Asociații a reprezentat una dintre cele mai importante din viața sa profesională, aici având șansa de a construi, împreună cu colegii săi, departamentul de consultanță. În cadrul acestei echipe, eforturile și calitățile i-au fost recunoscute prin promovarea ca partener al firmei.
„Încă de la înființarea societății, am construit și dezvoltat echipa de consultanță din cadrul Popescu și Asociații, formată din avocați cu expertiză recunoscută în toate ramurile avocaturii de business. Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat. În plus, pentru avocații firmei, reprezintă o oportunitate să își dezvolte cunoștințele, oferindu-le o înțelegere vastă asupra aspectelor juridice. O hiperspecializare limitată la un anumit domeniu al dreptului sau chiar un subdomeniu, mai ales atunci când se întinde pe o durată îndelungată, constituie, din punctul meu de vedere, un risc pentru avocați, restrângându-le orizonturile”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
De exemplu, unul dintre proiectele de impact pe care interlocutoarea BizLawyer le-a coordonat cu succes în ultima perioadă a fost asistarea subsidiarei Metlen Energy & Metals din România, societate listată pe piața AeRO și care avea capitalurile proprii negative, în legătură cu multiple operațiuni de restructurare a capitalului, în vederea atingerii pragului impus de lege. „Dificultatea a fost determinată, în principal, de faptul că existau discrepanțe semnificative între legislația UE și cea din România în ceea ce privește majorarea capitalului social prin ofertă publică de vânzare, inclusiv din perspectiva termenului pentru îndeplinirea procedurii, noi fiind primii avocați din România care am sesizat acele inadvertențe și le-am analizat împreună cu autoritățile competente de reglementare”, menționează avocatul.
De altfel, munca avocatului implică proiecte foarte complexe, în contextul în care clienții aleg să fie asistați sau reprezentați de avocații Popescu și Asociații tocmai pentru abilitatea și curajul profesioniștilor din echipă de a gestiona astfel de mandate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4 / 1998 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...