ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ZRVP obține o primă victorie importantă pentru marca națională de biciclete PEGAS. Germanii care dețin marca Pegasus au pierdut la Tribunalul București

29 Aprilie 2021   |   BizLawyer

Apărarea ZRVP s-a axat pe devoalarea strategiei nelegitime care a stat la baza acțiunii: ZEG a încercat fără succes să ocolească efectele pierderii termenului de cinci ani de la data înregistrării mărcii Pegas pentru formularea acțiunii în anulare.

Alina Tugearu, partener si coordonator al departamentului de proprietate intelectuală din cadrul ZRVP

 
 
Litigiul între Atelierele Pegas, producător al celui mai cunoscut brand de biciclete din România, și compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG, proprietar al mărcii Pegasus, a fost soluționat în data de 22 aprilie în primă instanță în favoarea brandului românesc, reprezentat de echipa de litigii a societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP). Compania germană solicitase instanței din România anularea mărcii Pegas.

Tribunalul București a respins în data de 22 aprilie acțiunea în anularea mărcii naționale PEGAS și interzicerea comercializării bicicletelor sub această denumire, acțiune inițiată de compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft, producător a diverse mărci de biciclete, printre care și Pegasus. ZEG formulase în fața instanței din România o acțiune în anulare și contrafacere împotriva legendarei mărci Pegas pe motiv că înregistrarea mărcii Pegas în anul 2010 ar fi fost făcută cu rea-credință, respectiv că cele două mărci, Pegas (România) și Pegasus (Germania) sunt similare și nu pot coexista pe piața Uniunii Europene.


„Dosarul a stârnit o atenție neobișnuită, explicabilă prin notorietatea bicicletelor Pegas pentru majoritatea românilor. Soluția pronunțată de instanța de fond este cu atât mai importantă cu cât dovedește că specificul național este un element de diferențiere cu efecte pe plan juridic, aspect ce a fost punctat și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu mai multe ocazii. În ceea ce privește admiterea excepției inadmisibilității acțiunii în contrafacere în lipsa anulării mărcii Pegas, soluția Tribunalului București reprezintă o adevărată decizie de speță care dovedește că practica națională nu trebuie reconsiderată după pronunțarea Hotărârii CJUE din 21 februarie 2013, C – 561/11, față de specificul legislației naționale aplicabile în cauză comparativ cu reglementarea comunitară a mărcilor”, a declarat Alina Tugearu, partener și coordonator al departamentului de proprietate intelectuală din cadrul ZRVP.

Apărarea ZRVP s-a axat pe devoalarea strategiei nelegitime care a stat la baza acțiunii: ZEG a încercat fără succes să ocolească efectele pierderii termenului de cinci ani de la data înregistrării mărcii Pegas pentru formularea acțiunii în anulare. Instanța a sancționat această încercare de eludare a legii prin respingerea ca inadmisibil a capătului de cerere privind contrafacerea, în lipsa anulării anterioare a mărcii. De asemenea, instanța a respins criticile privind pretinsa rea-credință la momentul înregistrării mărcii Pegas în anul 2010, întemeiate pe ideea unei intenții frauduloase de a profita de cunoașterea mărcii anterioare expirate (creată de Uzina Mecanică Tohani).

Avocații ZRVP au dovedit că intenția care a stat la baza înregistrării mărcii Pegas a fost mânată de bună-credință, cu scopul de a reinventa și duce mai departe o marcă intim legată de istoria poporului român care altfel ar fi pierit din amintirea colectivă. În ceea ce privește riscul de confuzie, sondajul de piață depus la dosar dovedește, dincolo de orice îndoială, cunoașterea extinsă de care se bucură marca Pegas pe teritoriul României, în contrapondere cu marca Pegasus – necunoscută publicului român, fapt ce permite coexistența celor două mărci în România.

Demersul în justiție al ZEG a pornit de la o decizie finală a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) din 2017, prin care a fost stabilit că cele două mărci, Pegasus (Germania, din 1984) și Pegas (România), sunt similare și nu pot coexista pe piața UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienți.

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners are una dintre cele mai puternice echipe de litigatori din România în domeniul brevetelor și mărcilor industriale. Societatea a fost desemnată în ultimii ani drept cel mai bun furnizor de servicii juridice în domeniul disputelor de proprietate intelectuală, fiind lider în clasamentele realizate la nivel internațional de publicațiile specializate World Trademark Review, Managing Intellectual Property, IAM Patent 1000, IP Stars, Chambers & Partners și Legal 500 EMEA. ZRVP și-a adjudecat în anul 2019 titlul Firma de proprietate intelectuală a anului din România la MIP EMEA Awards. Societatea reprezintă clienți din arii diverse precum pharma și sănătate, construcții, energie, servicii financiare, retail, cosmetice, media și telecom.

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.
ZRVP are o echipă de 63 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1148 / 1904
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...