Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
12 Martie 2024
Ștefania EnacheAlegerea de a se alătura echipei din care face parte nu a fost una întâmplătoare. Monica a știut de la bun început că își dorește să activeze într-o firmă de avocatură de business care colaborează cu case internaționale de avocatură.
Monica Alexandra Popa a fost unul dintre cei mai buni studenți din generația sa, finalizând printre primii, în 2021, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.Odată cu încheierea acestei etape, tânăra a pășit în profesie, alăturându-se echipei Filip & Company.Rezultatele obținute în timpul studenției sunt confirmate acum prin munca pe care avocatul o depune, dorindu-și să confirme faptul că drumul ales este cel care i se potrivește cel mai bine.
Imediat după licență, Monica a dat examen pentru a intra în Barou. Testul susținut atunci a reprezentat atât o examinare a cunoștințelor acumulate și a abilității de înțelegere și memorare, cât și o probă a managementului emoțiilor și al timpului.
Imediat după licență, Monica a dat examen pentru a intra în Barou. Testul susținut atunci a reprezentat atât o examinare a cunoștințelor acumulate și a abilității de înțelegere și memorare, cât și o probă a managementului emoțiilor și al timpului.
„Însă acum, la doi ani după examenul de Barou, am reflectat și pot spune că adevăratul test a fost intrarea în profesie, în condițiile în care piața avocaturii este una competitivă, iar cererea și oferta sunt deopotrivă ridicate și diversificate. Primii pași în profesia de avocat au fost cu gândul pe care probabil mulți dintre noi l-au avut, anume dacă mă voi descurca și voi reuși să performez la nivelul la care vedeam că performează colegii mai mari din cadrul echipei din care fac parte, Filip & Company”, mărturisește tânăra.
Alegerea de a se alătura echipei din care face parte nu a fost una întâmplătoare. Monica a știut de la bun început că își dorește să activeze într-o firmă de avocatură de business care colaborează cu case internaționale de avocatură. Motivul principal a fost acela că perspectiva asupra modului de lucru este diferită față de cea din firmele cu profil exclusiv național. „De asemenea, mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”, completează interlocutoarea BizLawyer.
Înainte de a trece în anul patru, Monica a urmat în cadrul acestei firme de avocatură programul Summer Practice. „Astfel încât interacțiunea cu noii colegi pot spune că a fost interacțiunea cu vechii colegi. Cunoșteam deja echipa și majoritatea procedurilor administrative interne. Acest lucru a fost de mare ajutor, a diminuat emoțiile uneori distructive ale începutului de drum și mi-a permis să mă concentrez suplimentar asupra creșterii abilităților tehnice și de relaționare”, detaliază avocatul.
Fiind în permanență un student implicat și la curent cu toate informațiilor care o puteau ajuta să se dezvolte, Monica Alexandra Popa știa încă dinainte să se înscrie la programul Summer Practice organizat de Filip & Company și să primească oferta de angajare că printre aspectele pe care firma de avocatură le căuta în persoana noilor colegi se evidențiază o bază solidă de cunoștințe juridice și deschiderea spre a învăța lucruri noi și de a ajuta. „Pentru mine învățatul și cunoașterea au reprezentat dintotdeauna valori, astfel încât nu aș considera că au fost neapărat atuuri, cât viziuni convergente asupra profesiei”, subliniază avocatul.
Tânăra mai arată că, în cadrul Filip & Company, se desfășoară anual programul Summer Practice pentru studenții din anul III. „În cadrul acestui program sunt pregătite numeroase traininguri și activități cu scopul de a ne ajuta și a ne pregăti pentru etapa în care vom fi avocați stagiari. Astfel, la început de stagiatură am avut parte de o recapitulare a informațiilor primite în școala de vară și am beneficiat de mentorat în cadrul departamentului din care fac parte”, explică Monica.
Se simte ca „peștele în apă” în lumea avocaturii
Au trecut deja doi ani de când profesează, iar perioada i s-a părut extrem de frumoasă și de productivă. „După doi ani de experiență în cadrul departamentului Corporate M&A, primul gând care îmi vine în minte atunci când sunt întrebată cum este, este acela că nu mă văd făcând altceva și că mă simt ca peștele în apă. Bineînțeles, profesia de avocat este plină de provocări și obstacole, însă simt că se potrivește foarte bine cu abilitățile pe care le am și doresc să le dezvolt, precum și cu așteptările mele de la profesie”, susține interlocutoarea BizLawyer.
În ceea ce privește remunerația primită în cadrul Filip & Company, apreciază că este încurajantă, mai ales pentru un stagiar la început de drum, și este în linie cu complexitatea cazurilor pe care tânărul avocat le primește din partea clienților și în care este implicat semnificativ încă din primele zile de stagiatură.
La ora actuală, Monica face parte din departamentul Corporate M&A, însă este implicată și în proiecte de piețe de capital și energy.
Faptul că în mod constant este cooptată în proiecte interesante și de renume în piață nu poate decât să o motiveze să fie deschisă să învețe cât mai multe și să studieze pe cont propriu diverse aspecte de drept neînvățate în facultate. „În cadrul echipei este încurajată pregătirea profesională atât în domeniul M&A, cât și într-un domeniu adiacent, precum și colaborările interdepartamentale, când este cazul. Spre exemplu, avem colegi care îmbină inclusiv consultanța și litigiile în strânsă legătură cu domeniul de consultanță pe care l-au ales”, precizează tânăra.
Luând în considerare că piața avocaturii este destul de dinamică și concurențială, Monica este de părere că începutul de drum al unui stagiar se poate dovedi deopotrivă lin și dificil. „Cu siguranță ar fi lucruri de îmbunătățit la metoda aleasă de facultate spre a ne pregăti pentru activitatea practică, precum adaptarea metodei de evaluare astfel încât să încurajeze mai mult gândirea pragmatică și multilaterală și mai puțin memoria, însă consider că facultatea oferă o bază solidă de cunoștințe pentru activitatea practică. De asemenea, asociațiile studențești sunt implicate semnificativ în oferirea multor oportunități studenților interesați de practicarea unei profesii juridice ulterior absolvirii”, argumentează avocatul.
Aflată în acest punct al carierei sale, Monica Alexandra Popa mărturișește că așteptarea principală, aceea de a învăța cât mai multe aspecte tehnice și practice din profesie și de a interacționa cu oameni deschiși și răbdători să împărtășească din knowhow-ul lor a fost îndeplinită. „Acum, la finalul stagiaturii, îmi propun să interacționez cu aceeași deschidere și entuziasm cu noii colegi stagiari, astfel cum ceilalți colegi din cadrul Filip & Company s-au raportat la mine”, încheie tânăra.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 16 / 144 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...