ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activele fondurilor de pensii private din România s-au majorat la 131,5 miliarde lei, în decembrie 2023

02 Aprilie 2024   |   Agerpres

La finalul trimestrului IV din 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 126,7 miliarde lei, cu 31,4% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior, iar fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 4,75 miliarde de lei, în urcare cu 31,1% faţă de aceeaşi perioadă de referinţă.

 
 
Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 131,5 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2023, în creştere cu 31,4% comparativ cu sfârşitul anului anterior, potrivit Raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia sistemului de pensii private în anul 2023.

Astfel, la finalul trimestrului IV din 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 126,7 miliarde lei, cu 31,4% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior, iar fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 4,75 miliarde de lei, în urcare cu 31,1% faţă de aceeaşi perioadă de referinţă.

Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzacţionează pe pieţe financiare sunt evaluate prin marcare la piaţă, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevăzute a fi deţinute în portofolii. În această situaţie, evoluţia valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potenţiale episoade de volatilitate, fiind influenţată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investiţional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună rezilienţă în urma şocurilor care au afectat pieţele financiare în trecut, subliniază ASF.


La 31 decembrie 2023, erau înscrişi 8,86 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,59 milioane participanţi. Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 31 decembrie 2023 a fost de 8,15 milioane persoane, faţă de 7,96 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2022, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 771.000 de persoane, comparativ cu 627.000 de persoane înregistrate la 31 decembrie 2022.

Conform Raportului, politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piaţa financiară locală, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 73% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private. La finalul lunii decembrie 2023, un procent de 23% a fost investit în acţiuni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 136 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...