ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul UE adoptă programul de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune de securitate și apărare

27 Mai 2025   |   Agerpres

Obiectivul este de a stimula capacitatea de producție, asigurând disponibilitatea echipamentelor de apărare în caz de necesitate, precum și intervenția în golurile de capacitate existente, întărind în ultimă instanță pregătirea generală a UE pentru apărare.

 
 
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reglementare pentru instituirea Acțiunii pentru Securitatea Europei (SAFE), un instrument financiar nou al UE care va sprijini statele membre dispuse să investească în producția industrială pentru apărare prin achiziții comune, axate pe capacitățile prioritare, arată un comunicat difuzat pe site-ul Consiliului.

SAFE va finanța investițiile urgente și la scară mare în baza tehnologică și industrială de apărare europeană (EDTIB). Obiectivul este de a stimula capacitatea de producție, asigurând disponibilitatea echipamentelor de apărare în caz de necesitate, precum și intervenția în golurile de capacitate existente, întărind în ultimă instanță pregătirea generală a UE pentru apărare.


De asemenea, SAFE va permite Uniunii să sprijine în continuare Ucraina, asociind din start industria de apărare a acesteia la noul instrument.

Ministrul polonez pentru UE Adam Szlapka a declarat: ''Am adoptat primul program de investiții în apărare la scară mare la nivelul UE, în valoare de 150 de miliarde de euro. Acesta este un instrument fără precedent care va ne va stimula capacitățile de apărare și ne va sprijini industria de apărare. Cu cât investim mai mult în securitate și apărare, cu atât mai mult îi vom descuraja pe cei care ne vor răul''.

În privința modului de funcționare al SAFE, comunicatul Consiliului arată că prin instrumentul respectiv UE pune la dispoziție 150 de miliarde de euro, care vor fi plătite la cerere statelor membre interesat, pe baza unor planuri naționale. Plățile se vor efectuat sub forma unor împrumuturi pe termen lung cu costuri competitive, care vor fi rambursate de statele beneficiare.

Pentru a se asigura economiile de scară și interoperabilitatea și pentru a se reduce eventuala fragmentare a EDTIB, statele beneficiare vor efectua în principiu achiziții comune, în care vor fi implicate cel puțin două țări participante, în vederea calificării pentru credite.

Ca reacție la situația geopolitică actuală și la necesitatea urgentă de investiții masive în echipamente de apărare, SAFE va permite pe o perioadă limitată și achiziții în care este implicat un singur stat membru.

Referitor la implicarea unor țări terțe, SAFE deschide un capitol nou în cooperarea cu acestea. Ucraina și țările din SEE-AELS (Spațiul Economic European - Asociația Europeană a Liberului Schimb) vor fi tratate la fel ca statele membre. Nu numai că vor putea participa la achiziții comune, ci se vor putea face achiziții și din industriile lor.

SAFE va permite de asemenea țărilor în curs de aderare, țărilor candidate, candidaților potențiali și țărilor care au semnat Parteneriate de Securitate și Apărare cu UE, cum ar fi Regatul Unit, să participe la achizițiile comune. Mai mult, SAFE oferă posibilitatea de a încheia acorduri suplimentare bilaterale sau multilaterale cu aceste state terțe, conform cărora se vor putea deschide condiții de eligibilitate.

Acțiunile eligibile finanțate prin SAFE trebuie să aibă legătură cu prima listă de domenii prioritate identificate de Consiliul European din 6 martie 2025 și se împart în două categorii de produse pentru apărare.

Prima categorie cuprinde muniția și rachetele, sistemele de artilerie, inclusiv capacitățile de lovire de mare precizie, capacitățile de luptă terestră și sistemele de sprijin pentru acestea, precum și echipamentele și armamentul pentru infanterie; de asemenea, protecția infrastructurii critice, informatica și mobilitatea militară, inclusiv contra-mobilitatea.

În a doua categorie intră sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă, capacitățile maritime de suprafață și submarine, dronele și sistemele anti-drone, sprijinul strategic cum ar fi - însă fără limitare la acestea - transportul aerian strategic, alimentarea în zbor, sistemele C4 ISTAR (comandă, control, comunicații, computere (C4), informații, supraveghere, descoperire și determinare a țintelor, recunoaștere (ISTAR)), activele și serviciile spațiale, protecția activelor spațiale, inteligența artificială și războiul electronic.

Produsele de apărare din categoria a doua vor fi supuse unor condiții de eligibilitate mai stricte, conform cărora contractanții vor putea decide definiția, adaptarea și evoluția proiectelor produselor achiziționate.

Pentru ambele categorii, contractele de achiziție trebuie să asigure încadrarea costului componentelor de origine din afara UE, a SEE-AELS și a Ucrainei în limita de 35% din costul componentelor produsului finit.

UE s-a angajat să întărească și să aprofundeze cooperarea transatlantică și implicarea în securitate și apărare, precum și complementaritatea cu NATO. În acest context, SAFE urmărește creșterea interoperabilității, continuarea cooperării industriale și asigurarea pentru partenerii de încredere a accesului reciproc la tehnologii de vârf.

SAFE va intra în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adică în 29 mai 2025.

În concluziile din 6 martie, Consiliul European a subliniat că Europa trebuie să devină suverană și mai răspunzătoare pentru propria sa apărare, să fie mai bine echipată pentru a face față autonom problemelor și amenințărilor din viitorul foarte apropiat și pe termen mai lung. În Consiliul European, toate statele membre s-au angajat să își întărească pregătirea generală pentru apărare, să își reducă dependențele strategice și să se ocupe în același timp de golurile de capacitate și de întărirea corespunzătoare a EDTIB, astfel încât UE să fie în situația de a furniza mai corespunzător echipamente în cantitățile și în ritmul accelerat necesare.

SAFE este primul pilon al Planului ReArm Europe/Readiness 2030 al Comisiei Europene, care propune amplificarea cheltuielilor de apărare la 800 de miliarde de euro. Ceilalți piloni sunt stimularea finanțării naționale pentru apărare prin activarea clauzei derogatorii naționale din Pactul de Stabilitate și de Creștere; creșterea flexibilității instrumentelor UE cum ar fi fondurile de coeziune, pentru a permite investiții mai mari în apărare; adăugarea la finanțarea publică a unor contribuții complementare ale Băncii Europene de Investiții; mobilizarea de capitaluri private.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 19174
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...