ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)

06 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Una dintre promisiunile electorale ale lui Donald Trump este "să pună capăt inflaţiei şi să facă America din nou accesibilă".

 
 
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-electorale din SUA.

După o serie recentă de date economice solide din SUA, viitorul preşedinte al Statelor Unite va avea o sarcină importantă de îndeplinit pentru a menţine această traiectorie pe drumul cel bun, stabilind în cele din urmă tonul pentru dinamica economică globală, susţine expertul Lauren Buckner, Head of Private Dealing Moneycorp UK.

"Aşteptările privind inflaţia sugerează că aceasta va continua să scadă, iar sentimentul consumatorilor continuă să se îmbunătăţească. Piaţa imobiliară dă, de asemenea, semne de performanţă solidă, iar PIB-ul creşte doar uşor sub aşteptări'', comentează Buckner, în analiza citată.


Potrivit sursei citate, piaţa muncii din SUA a depăşit în general aşteptările, iar o prioritate pentru noul preşedinte va fi să se asigure că această creştere economică nu deraiază.

Una dintre promisiunile electorale ale lui Donald Trump este "să pună capăt inflaţiei şi să facă America din nou accesibilă".


Planurile sale includ extinderea producţiei de energie în SUA, reducerea impozitelor şi extinderea tarifelor la importuri pentru a proteja comerţul intern. O victorie a lui Trump ar putea fi iniţial pozitivă pentru dolarul american şi este demn de remarcat faptul că dolarul a crescut cu aproximativ 5% în urma victoriei sale surprinzătoare din 2016.

"Kamala Harris a pus accentul pe o "economie a oportunităţilor", cu reduceri de taxe menite să avantajeze familiile cu venituri medii şi mici şi să extindă sprijinul pentru părinţii şi cumpărătorii primei locuinţe. Acest aer de continuitate ar putea duce la o reacţie mai moderată pe pieţele financiare", indică Buckner.

Analiza citată arată că relaţiile dintre SUA şi România au înregistrat recent progrese semnificative, iar poate cel mai bun exemplu este succesul României în ceea ce priveşte eliminarea obligativităţii vizelor.

"Faptul că România are toate şansele să adere la programul Visa Waiver, susţinut de autorităţile de la Bucureşti, este un atu important în ochii investitorilor americani. Sperăm că noile autorităţi de la Bucureşti vor şti să capitalizeze toate aceste argumente şi să atragă o prezenţă mult mai puternică a investitorilor americani în România", spune Cosmin Bucur, manager la Moneycorp România.

Bucur a adăugat că dacă SUA va continua să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei, efectele se vor resimţi până la Bucureşti.

"Semnalul de reducere a inflaţiei este unul pozitiv, iar dacă America cooperează cu UE pentru a combate creşterea preţurilor, efectele pozitive se vor vedea şi în România. Petrolul, gazele şi energia sunt în centrul atenţiei, iar SUA are tot interesul să îşi valorifice activele din aceste sectoare. În plus, o scădere semnificativă a inflaţiei va duce la scăderea ratelor dobânzilor, cu un impact direct, pozitiv, asupra relansării economice la care sperăm cu toţii", a adăugat expertul.

În ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre România şi SUA, acestea au ajuns anul trecut la 5,5 miliarde de euro, marcând o creştere de 10% faţă de anul precedent, deşi potenţialul nu a fost încă pe deplin valorificat, după cum a declarat recent ambasadorul României în SUA, Dan-Andrei Muraru.

"Anul trecut, au fost 5,5 miliarde de euro în importuri şi exporturi. Anual, există o creştere naturală de aproximativ 10%. Este clar o creştere anuală, dar încă departe de potenţial", a explicat recent diplomatul român pentru AGERPRES.


El a dat exemple din relaţiile comerciale ale SUA cu alte ţări din regiune pentru a ilustra potenţialul de creştere.

"Am să vă dau câteva cifre: Polonia - Statele Unite la 23-25 de miliarde de euro, Ungaria, o ţară la jumătate faţă de România ca populaţie şi mult mai mică ca PIB, la 10 miliarde de euro cu Statele Unite, şi Cehia - Statele Unite la 12 miliarde", a menţionat Muraru.

Ambasadorul a pledat astfel pentru "iniţiative care ar putea aduce beneficii în domeniile start-up-urilor, înaltei tehnologii, infrastructurii şi industriei auto".

Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui american Bill Clinton, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe. Vizita lui Clinton a fost urmată de un schimb de scrisori între miniştrii de externe ai celor două state.

Ulterior, Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Canadiene a vizitat Bucureştiul în octombrie 1997, unde au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a fost un pilon esenţial al politicii externe a României şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne de reformă politică, economică, militară şi administrativă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 153 / 18076
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...