Analiza iBanFirst: Cum influențează declinul euro și ascensiunea yuanului companiile de comerț din România
14 Noiembrie 2023
BizLawyer• Ponderea euro în plățile internaționale a scăzut de la 38% la 23%, în timp ce dolarul american rămâne puternic, cu o cotă de 42%. Această schimbare este cauzată de evoluțiile din sectorul energetic european, reducerea comerțului intraeuropean și competitivitatea în scădere a companiilor europene. • Trendul de de-euroizare poate afecta companiile de comerț din România prin creșterea costurilor asociate schimburilor valutare, volatilitatea cursului valutar și reducerea marjelor de profit. Companiile pot adopta strategii de acoperire a riscului valutar și diversificare a piețelor de import/export pentru a-și menține competitivitatea. • Trendul de internaționalizare a yuanului este în creștere, cu o pondere în plățile internaționale de 3,47% (maximum istoric). Companiile românești analizează beneficiile plăților în yuani, dar rămân rezervate în a înlocui dolarul, având în vedere incertitudinea asociată monedei chineze.
Alin Latu, Country Manager iBanFirst România |
De-euroizarea și ascensiunea yuanului prezintă mai multe implicații pentru companiile de comerț din România, potrivit iBanFirst, unul dintre principalii furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, prezent în 10 țări europene. În acest context, adaptabilitatea și gestionarea eficientă a riscurilor valutare devin factori cheie pentru menținerea competitivității pe piețele internaționale.
Unde dispare euro?
De la criza financiară din 2008 nu a existat niciun an fără discuții despre declinul dolarului american. Realitatea este însă cu totul alta. Nu dolarul, ci euro este cel care pierde rapid teren pe piața internațională a plăților. Potrivit celor mai recente date ale Societății pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), publicate la sfârșitul lunii septembrie, ponderea euro în plățile internaționale a scăzut de la 38% la începutul anului 2023 la 23% în prezent. În schimb, dolarul american ocupă în continuare prima poziție, cu 42% din plățile globale.
Factorii care conduc la de-euroizare
Scăderea cotei euro reflectă reorientarea energetică a Europei în urma războiului din Ucraina, odată cu prăbușirea importurilor de gaze rusești plătite în euro. De asemenea, declinul monedei începând cu 2023 este influențat și de alți factori, cum ar fi scăderea schimburilor comerciale intraeuropene și competitivitatea redusă a companiilor europene, agravată de creșterea costurilor energetice.
Investitorii străini percep zona euro ca o regiune în declin geografic, îmbătrânită și cu o creștere lentă sau chiar în recesiune, fapt confirmat de scăderea semnificativă a intrărilor de capital în zona euro începând cu acest an.
Această tendință de de-euroizare este posibil să se intensifice pe termen scurt. Existența euro în finanțele internaționale este amenințată de un dolar american dominant, un yuan chinezesc în creștere și alte monede minore. Potrivit iBanFirst, declinul dolarului american ramane un mit atât timp cât economia americană se menține puternică.
Cum afectează de-euroizarea companiile românești de comerț
Scăderea ponderii euro în plățile internaționale poate influența activitatea companiilor de comerț din România în mai multe moduri:
• Creșterea costurilor de schimb valutar: Companiile care fac afaceri cu parteneri din zona euro pot întâmpina costuri suplimentare de conversie valutară dacă tranzacțiile se realizează în alte monede. Aceasta poate afecta rentabilitatea și competitivitatea acestora pe piața europeană.
• Volatilitatea cursurilor valutare: Schimbările în structura monedelor utilizate în comerțul internațional pot duce la o mai mare volatilitate a cursurilor de schimb. Companiile românești se pot proteja cu ajutorul unei strategii eficiente de gestionare a riscului valutar pentru a minimiza impactul fluctuațiilor valutare asupra afacerilor lor.
• Reducerea marjelor de profit: O scădere a utilizării euro în tranzacții poate afecta prețurile și marjele de profit ale companiilor, deoarece costurile și veniturile pot fi afectate de schimbările valutare.
• Diversificarea piețelor de import/export: Companiile pot avea în vedere să își diversifice piețele de import/export pentru a compensa schimbările în structura valutară. Identificarea și accesarea altor piețe internaționale poate contribui la menținerea sau creșterea volumului de afaceri.
Yuanul chinezesc, în creștere
Datele Swift relevă, de asemenea, trendul de internaționalizare treptată a yuanului chinezesc. Ponderea monedei chineze în plățile internaționale a atins un maxim istoric de 3,47%. Deși acest procentaj este încă relativ modest, trendul de creștere este evident, în special datorită încheierii acordurilor de schimb valutar cu băncile centrale ale principalilor parteneri comerciali ai Chinei. În plus, în ultimele trimestre, mai multe țări emergente au adoptat yuanul ca monedă de decontare pentru comerțul bilateral cu China (Brazilia, Argentina, Rusia etc.). Analistii iBanFirst estimeaza ca că ponderea yuanului în plățile internaționale va crește cu aproximativ 5% în perioada următoare.
„În ultimii ani, companiile chineze au manifestat o mai mare deschidere în acceptarea plăților în yuani de la partenerii comerciali europeni. Cu toate acestea, companiile românești se află încă în faza de explorare a beneficiilor, iar majoritatea rămân rezervate în ceea ce privește înlocuirea plăților în dolari americani, predominant din cauza incertitudinii asociate monedei chineze. Companiile care adoptă această practică pot negocia prețuri mai avantajoase, însă instrumentele financiare pentru acoperirea riscului valutar rămân o necesitate pentru a menține marjele de profit la nivelurile planificate", declară Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.
Pe de o parte, viteza de internaționalizare a yuanului pe termen lung depinde de capacitatea Chinei de a-și revigora economia, aspect care prezintă numeroase incertitudini. Perioada post Covid a marcat apogeul încetinirii economiei chineze din ultimul deceniu. Dacă în trecut, China putea să-și stimuleze creșterea prin utilizarea creditării ca pârghie, în actualul peisaj economic, injectarea de credite ar conduce doar la umflarea bulelor speculative, pe care autoritățile chineze se străduiesc să le diminueze încă din 2010.
Devalorizarea yuanului chinezesc reprezintă o altă pârghie discutată de participanții pe piață încă din vară. Însă aceasta nu numai că ar contrazice acțiunile recente ale autorităților chineze de susținere a yuanului pe piețele onshore și offshore, prin intermediul acțiunilor băncilor publice chineze, dar ar putea intensifica exodul de capital, așa cum s-a întâmplat după devalorizarea eșuată din august 2015. O astfel de mișcare ar putea întârzia cu câțiva ani obiectivul pe termen lung al guvernului chinez de internaționalizare a yuanului.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2846 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...