
Angajatorii care investesc în dezvoltarea oamenilor şi în noile tehnologii vor fi în avantaj pe piaţa muncii (specialişti)
17 Februarie 2025
AgerpresInteligenţa artificială schimbă regulile jocului în condiţiile în care se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.
Angajatorii care investesc în anul 2025 în dezvoltarea oamenilor şi în adoptarea noilor tehnologii vor avea un avantaj competitiv, este concluzia unui evenimentul organizat, luni, de eJobs România şi Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R), cu privire la viitorul pieţei muncii.
Potrivit unui comunicat remis spre publicare, discuţiile au adus în prim-plan cele mai importante tendinţe care vor modela piaţa muncii în acest an şi în viitorul apropiat. HR Review 2024 & Trends 2025, studiul realizat de eJobs România, a oferit o perspectivă detaliată asupra modului în care angajatorii şi angajaţii se adaptează la provocările economice şi tehnologice actuale.
Conform specialiştilor, Generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi, create pe eJobs şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.
Potrivit unui comunicat remis spre publicare, discuţiile au adus în prim-plan cele mai importante tendinţe care vor modela piaţa muncii în acest an şi în viitorul apropiat. HR Review 2024 & Trends 2025, studiul realizat de eJobs România, a oferit o perspectivă detaliată asupra modului în care angajatorii şi angajaţii se adaptează la provocările economice şi tehnologice actuale.
Conform specialiştilor, Generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi, create pe eJobs şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.
În acelaşi timp, inteligenţa artificială schimbă regulile jocului în condiţiile în care se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.
Piaţa muncii rămâne dinamică, în ciuda incertitudinii economice. În 2024, pe eJobs s-au postat 292.000 de joburi, iar în primele două luni din 2025, angajatorii au venit deja cu 35.000 de noi oportunităţi.
Totodată, joburile remote devin excepţii, iar angajatorii pun mai mult accent pe transparenţa salarială, tot mai multe anunţuri incluzând informaţii despre salarii.
În plus, IT-ul şi poziţiile de entry-level nu mai sunt cele mai căutate de angajatori, în timp ce domenii precum retail, prestări servicii, industria alimentară şi call center / BPO domină atât la numărul de oferte, cât şi la numărul de candidaturi.
"Anul a început cu 35.000 de joburi noi, postate de angajatori, dar şi cu 1,5 milioane de candidaturi şi un plus de 20% în numărul de conturi nou create în platformă, ceea ce ne arată că este o piaţă în continuare fierbinte, mai ales pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă. Primele două luni ale anului indică destul de clar că unele mituri încep să îşi piardă din consistenţă. Spre exemplu, juniorii şi IT-iştii nu mai reprezintă segmentele de candidaţi cele mai căutate de către angajatori. Munca remote, pe de altă parte, este o altă tendinţă care se transformă, mai degrabă, în situaţii de excepţie. O schimbare adusă de 2025 este legată de creşterea procentului de joburi cu salariul afişat în anunţul de angajare, semn că angajatorii încep să intre în linie dreaptă cu paşii necesari transparentizării pieţei salariilor din România.", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, în comunicat.
Într-o piaţă a muncii aflată în continuă schimbare, 73% dintre angajatori consideră esenţială dezvoltarea continuă a angajaţilor, iar peste 60% dintre angajaţi vor avea nevoie de formare sau recalificare până în 2027. Tot mai multe companii investesc în programe de upskilling şi reskilling pentru a rămâne competitive într-un mediu de lucru în care flexibilitatea şi adaptabilitatea devin esenţiale.
Camera de Comerţ Elveţia - România (CCE-R) este o asociaţie non-profit cu o istorie de 24 de ani în România şi cu 170 de companii membre, care are ca scop facilitarea relaţiilor de afaceri între investitorii elveţieni şi cei români, precum şi a oferi informaţii economice şi consultanţă companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 964 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...