
Angajatorii care investesc în dezvoltarea oamenilor şi în noile tehnologii vor fi în avantaj pe piaţa muncii (specialişti)
17 Februarie 2025
AgerpresInteligenţa artificială schimbă regulile jocului în condiţiile în care se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.
Angajatorii care investesc în anul 2025 în dezvoltarea oamenilor şi în adoptarea noilor tehnologii vor avea un avantaj competitiv, este concluzia unui evenimentul organizat, luni, de eJobs România şi Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R), cu privire la viitorul pieţei muncii.
Potrivit unui comunicat remis spre publicare, discuţiile au adus în prim-plan cele mai importante tendinţe care vor modela piaţa muncii în acest an şi în viitorul apropiat. HR Review 2024 & Trends 2025, studiul realizat de eJobs România, a oferit o perspectivă detaliată asupra modului în care angajatorii şi angajaţii se adaptează la provocările economice şi tehnologice actuale.
Conform specialiştilor, Generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi, create pe eJobs şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.
Potrivit unui comunicat remis spre publicare, discuţiile au adus în prim-plan cele mai importante tendinţe care vor modela piaţa muncii în acest an şi în viitorul apropiat. HR Review 2024 & Trends 2025, studiul realizat de eJobs România, a oferit o perspectivă detaliată asupra modului în care angajatorii şi angajaţii se adaptează la provocările economice şi tehnologice actuale.
Conform specialiştilor, Generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi, create pe eJobs şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.
În acelaşi timp, inteligenţa artificială schimbă regulile jocului în condiţiile în care se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.
Piaţa muncii rămâne dinamică, în ciuda incertitudinii economice. În 2024, pe eJobs s-au postat 292.000 de joburi, iar în primele două luni din 2025, angajatorii au venit deja cu 35.000 de noi oportunităţi.
Totodată, joburile remote devin excepţii, iar angajatorii pun mai mult accent pe transparenţa salarială, tot mai multe anunţuri incluzând informaţii despre salarii.
În plus, IT-ul şi poziţiile de entry-level nu mai sunt cele mai căutate de angajatori, în timp ce domenii precum retail, prestări servicii, industria alimentară şi call center / BPO domină atât la numărul de oferte, cât şi la numărul de candidaturi.
"Anul a început cu 35.000 de joburi noi, postate de angajatori, dar şi cu 1,5 milioane de candidaturi şi un plus de 20% în numărul de conturi nou create în platformă, ceea ce ne arată că este o piaţă în continuare fierbinte, mai ales pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă. Primele două luni ale anului indică destul de clar că unele mituri încep să îşi piardă din consistenţă. Spre exemplu, juniorii şi IT-iştii nu mai reprezintă segmentele de candidaţi cele mai căutate de către angajatori. Munca remote, pe de altă parte, este o altă tendinţă care se transformă, mai degrabă, în situaţii de excepţie. O schimbare adusă de 2025 este legată de creşterea procentului de joburi cu salariul afişat în anunţul de angajare, semn că angajatorii încep să intre în linie dreaptă cu paşii necesari transparentizării pieţei salariilor din România.", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, în comunicat.
Într-o piaţă a muncii aflată în continuă schimbare, 73% dintre angajatori consideră esenţială dezvoltarea continuă a angajaţilor, iar peste 60% dintre angajaţi vor avea nevoie de formare sau recalificare până în 2027. Tot mai multe companii investesc în programe de upskilling şi reskilling pentru a rămâne competitive într-un mediu de lucru în care flexibilitatea şi adaptabilitatea devin esenţiale.
Camera de Comerţ Elveţia - România (CCE-R) este o asociaţie non-profit cu o istorie de 24 de ani în România şi cu 170 de companii membre, care are ca scop facilitarea relaţiilor de afaceri între investitorii elveţieni şi cei români, precum şi a oferi informaţii economice şi consultanţă companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 323 / 18822 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...