ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE: Mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie, pentru recordarea locurilor de producere ̸ consum cu puteri de peste 5 MW

30 Iulie 2024   |   Agerpres

Astfel, se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligaţia participării solicitanţilor de racordare la lucrări de întărire generale în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie.

 
 
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi metodologia prin care capacităţile disponibile ale reţelei electrice vor fi alocate prin licitaţie în vederea racordării locurilor de producere sau de consum şi de producere, cu puteri instalate de cel puţin 5 MW.

"Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi Ordinul pentru aprobarea unei metodologii privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind racordarea utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispoziţii din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. Metodologia are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitaţie a capacităţilor disponibile, în vederea racordării locurilor de producere/de consum şi de producere, cu puteri instalate ale instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW", se arată într-un comunicat al ANRE remis AGERPRES.


Astfel, se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligaţia participării solicitanţilor de racordare la lucrări de întărire generale în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie.

"Noua Metodologie are în vedere alocarea capacităţii disponibile a reţelei electrice prin metode de piaţă, şi promovează un mecanism ce asigură un mediu concurenţial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic. Am văzut, în practică, că există situaţii în care participanţi la piaţă care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiţia pentru care l-au solicitat. Ne dorim să vedem mai mulţi megawaţi instalaţi în reţele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate, ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătăţit, prin care să asigurăm un cadru concurenţial pentru investitorii serioşi şi să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacităţi", a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu, citat în comunicat.

Dezvoltarea şi administrarea platformei pentru licitaţii şi organizarea activităţii respective se realizează de către operatorul de transport şi de sistem.

Metodologia se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2026 pentru: racordarea locurilor de producere/de consum şi de producere cu/fără instalaţii de stocare noi, cu puterea instalată a instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalaţiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW; acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situaţia amplasării la un loc de producere/de consum şi de producere existent a unor instalaţii de producere a energiei electrice suplimentare/instalaţii de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW; racordarea la un loc de consum existent a unor instalaţii de producere a energiei electrice/instalaţii de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.

Prin acest mecanism, explică ANRE, sumele colectate prin licitaţie pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a reţelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanţilor pentru alocare de capacitate, se utilizează de către operatorii de reţea pentru dezvoltarea reţelelor electrice.

Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare şi ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanţiei financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum şi de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluţia de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17314
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...