ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE: Mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie, pentru recordarea locurilor de producere ̸ consum cu puteri de peste 5 MW

30 Iulie 2024   |   Agerpres

Astfel, se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligaţia participării solicitanţilor de racordare la lucrări de întărire generale în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie.

 
 
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi metodologia prin care capacităţile disponibile ale reţelei electrice vor fi alocate prin licitaţie în vederea racordării locurilor de producere sau de consum şi de producere, cu puteri instalate de cel puţin 5 MW.

"Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi Ordinul pentru aprobarea unei metodologii privind alocarea capacităţii reţelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind racordarea utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispoziţii din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. Metodologia are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitaţie a capacităţilor disponibile, în vederea racordării locurilor de producere/de consum şi de producere, cu puteri instalate ale instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW", se arată într-un comunicat al ANRE remis AGERPRES.


Astfel, se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligaţia participării solicitanţilor de racordare la lucrări de întărire generale în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacităţii reţelei electrice bazat pe licitaţie.

"Noua Metodologie are în vedere alocarea capacităţii disponibile a reţelei electrice prin metode de piaţă, şi promovează un mecanism ce asigură un mediu concurenţial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic. Am văzut, în practică, că există situaţii în care participanţi la piaţă care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiţia pentru care l-au solicitat. Ne dorim să vedem mai mulţi megawaţi instalaţi în reţele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate, ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătăţit, prin care să asigurăm un cadru concurenţial pentru investitorii serioşi şi să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacităţi", a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu, citat în comunicat.

Dezvoltarea şi administrarea platformei pentru licitaţii şi organizarea activităţii respective se realizează de către operatorul de transport şi de sistem.

Metodologia se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2026 pentru: racordarea locurilor de producere/de consum şi de producere cu/fără instalaţii de stocare noi, cu puterea instalată a instalaţiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalaţiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW; acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situaţia amplasării la un loc de producere/de consum şi de producere existent a unor instalaţii de producere a energiei electrice suplimentare/instalaţii de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW; racordarea la un loc de consum existent a unor instalaţii de producere a energiei electrice/instalaţii de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.

Prin acest mecanism, explică ANRE, sumele colectate prin licitaţie pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a reţelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanţilor pentru alocare de capacitate, se utilizează de către operatorii de reţea pentru dezvoltarea reţelelor electrice.

Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare şi ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanţiei financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum şi de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluţia de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în reţelele electrice în amonte de punctul de racordare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1133 / 18445
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...