ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Europa în pragul unei crize energetice pe măsură ce preţul gazelor este la maximul ultimilor doi ani

10 Februarie 2025   |   Agerpres

Preţurile de referinţă la gaze au crescut luni cu 5,4%, până la 58,75 euro pentru un Megawat-oră. Este vorba de cel mai ridicat preţ înregistrat după luna februarie 2023, în condiţiile în care cotaţiile futures au crescut timp de patru săptămâni consecutive.

 
 
După o luptă îndelungată cu facturile mari, inflaţia ridicată şi scăderea activităţii industriale provocată de criza energetică din 2022, Europa este în pragul unei noi crize energetice care ar putea declanşa noi probleme economice, transmite Bloomberg.

Preţurile de referinţă la gaze au crescut luni cu 5,4%, până la 58,75 euro pentru un Megawat-oră. Este vorba de cel mai ridicat preţ înregistrat după luna februarie 2023, în condiţiile în care cotaţiile futures au crescut timp de patru săptămâni consecutive.

Depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în această iarnă şi nu există stimulente economice pentru ca marile companii de utilităţi, precum Uniper sau Eni, să-şi facă rezerve de gaze la preţurile actuale. În consecinţă, s-au înmulţit îngrijorările cu privire la stocarea de gaze în vara acestui an, precum şi cu privire la aprovizionarea cu gaze în iarna care va veni.


Datele referitoare la gradul de umplere a depozitelor de gaze au devenit cifre cruciale, iar decidenţii sunt îngrijoraţi pentru că Europa a început să se bazeze mai mult pe surse intermitente de energie, precum vântul. Însă absenţa vântului în această iarnă, cumulată cu vremea friguroasă şi pierderea tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina de la începutul anului, au forţat ţările europene să recurgă gazele din depozite.

În prezent gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la jumătate, cel mai redus nivel pentru acest moment al anului de după 2022. Preţul gazelor cu livrare la vară este atât de mare încât nu este profitabil să reumpli depozitele, ceea ce înseamnă că guvernele vor trebui să intervină.

"Depozitele care se golesc rapid scot în evidenţă fragilitatea aprovizionării Europei", susţine Patricio Alvarez, analist la Bloomberg Intelligence. Pierderea celei mai mari părţi din gazele ruseşti în ultimii trei ani "a făcut pieţele de gaze europene mai vulnerabile la şocurile de preţuri ca răspuns la întreruperile pe termen scurt, cererea de gaze lichefiate din Asia şi schimbarea vremii", a adăugat Patricio Alvarez.

Un raport al ICIS estimează că în luna februarie 2025, consumul de gaze al Europei ar urma să fie cu 17% mai mare decât în luna februarie 2024, ca urmare a cererii din sectoarele rezidenţial şi comercial. Şi iarna nu a trecut încă: Europa de Nord-vest se pregăteşte pentru vremea geroasă din zilele următoare, ceea ce va majora şi mai mult cererea de încălzire, va goli şi mai mult depozitele şi va alimenta şirul de creşteri de preţuri.

"Riscul ca Uniunea Europeană să intre în primăvară cu un grad redus de umplere a depozitelor a crescut în ultimele săptămâni. Nu doar cotaţiile pentru luna următoare au crescut dar au crescut şi preţurile pentru calendarul 2026-2027", spune Arne Lohmann Rasmussen, analist şef la Global Risk Management.

Următorul sezon de lucrări de mentenanţă la instalaţiile de gaze din Norvegia ar putea să reducă livrările într-un moment în care piaţa este deja tensionată. Traderii urmăresc de asemenea impactul tarifelor americane şi posibilele represalii, care riscă să facă importurile de gaze lichefiate mai scumpe, precum şi discuţiile referitoare la livrarea de gaze ruseşti, în condiţiile în care o serie de ţări din Europa Centrală solicită în continuare reluarea tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina.

"Cu cât preţurile stau la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp, cu atât este mai posibilă o revenire, sub o formă sau alta, a livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina", a declarat Florence Schmit, analist la Rabobank.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 18445
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...