ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aproape 90 % dintre companiile din România anticipează că flota lor va rămâne stabilă sau se va extinde (studiu)

29 Mai 2025   |   Agerpres

Comparativ cu alte ţări, la leasingul operaţional nu suntem departe. Italia şi Spania au un procent destul de mare în a recurge la leasingul operaţional, dar şi România "pare că se duce în direcţia potrivită".

 
 
Aproape 90% dintre companiile din România anticipează că flota lor va rămâne stabilă în următorii ani sau se va extinde, un sfert dintre acestea mizând pe o creştere, potrivit studiului Observatorul Arval pentru Mobilitate, ediţia 2025, care a colectat date din 28 de ţări.

"88%, deci un procent foarte mare dintre companiile din România, anticipează că flota lor va rămâne stabilă în următorii ani sau chiar va creşte. Avem un procent de 24% care au răspuns şi au spus că se aşteaptă să crească. Ceea ce ne interesează foarte mult pe noi este penetrarea leasingului operaţional în piaţa din România şi aici e clar că vom mai avea multă treabă mulţi ani de acum încolo, pentru că leasingul operaţional este a treia metodă de achiziţie în cadrul companiilor. Pe primul loc se află leasingul financiar, în procent de vreo 40 şi ceva la sută din achiziţii, urmat de achiziţii cash şi abia apoi vine leasingul operaţional. Deci, o să avem treabă mulţi ani de acum încolo", a declarat, miercuri, Cezar Iordache, consulting manager la Arval Service Lease România, într-o conferinţă de prezentare a studiului.


În acest sens, studiul relevă faptul că leasingul operaţional se dovedeşte o soluţie tot mai atractivă pentru mediul de business românesc, 44% dintre companiile din România spunând că folosesc deja leasingul operaţional sau că intenţionează ca în următorii trei ani să recurgă la o astfel de metodă de achiziţie, în timp ce 17% deja îl folosesc ca metoda principală de finanţare a flotei, aceasta fiind o schimbare de paradigmă care a început în urmă cu mai mulţi ani şi care reflectă maturizarea pieţei şi dorinţa de optimizare a costurilor şi a resurselor interne.

"Noi vedem asta şi o ştim de mult, avem sute de întâlniri cu clienţi...Uneori spiritul ăsta încă e cumva înrădăcinat în companiile româneşti, de a fi proprietar. Câteodată oamenii îşi doresc să rămână proprietar al maşinii. Şi leasingul operaţional dă posibilitatea utilizatorului să cumpere maşina la finalul perioadei contractuale. Pentru cine vrea operaţional, acesta nu e un impediment, utilizatorul are drept de preempţiune la final să cumpere maşina", a precizat Iordache.

La rândul său, directorul general al Arval Service Lease România, Roxana Lupescu, a subliniat că oferta va fi făcută şoferului companiei, adică celui care utilizează autoturismul.

"Să facem o uşoară diferenţă. Utilizatorului. Asta înseamnă şoferul, şi nu compania cu care noi avem leasingul. Noi uzităm această metodă şi companiile mari se folosesc de această oportunitate. În momentul când ajungem cu flotele la final de contract, primul lucru - pentru că şi nouă ne este mult mai uşor - facem o ofertă preferenţială şoferilor din acea companie să achiziţioneze acel vehicul", a arătat Roxana Lupescu.

Comparativ cu alte ţări, la leasingul operaţional nu suntem departe. Italia şi Spania au un procent destul de mare în a recurge la leasingul operaţional, dar şi România "pare că se duce în direcţia potrivită".

În plus, pe lângă deţinerea unui autoturism sau leasingul tradiţional, 24% dintre firme examinează sau au deja în derulare opţiuni de închiriere pe termen scurt sau mediu. Rambursarea transportului public şi bugetele dedicate mobilităţii sunt soluţii alternative deja experimentate de 20% dintre participanţi, iar motivaţia principală pentru aceste decizii o constituie nevoile de resurse umane, invocate de 38% - 47% dintre respondenţi, urmate de angajamentul faţă de responsabilitatea socială corporativă, menţionat de 37% - 46%, mai arată studiul.

Această tendinţă de creştere a flotei în rândul companiilor româneşti este una care se menţine de doi ani în România, fiind în concordanţă cu media europeană. Trei sferturi (76%) dintre firmele româneşti care anticipează dezvoltarea flotelor auto pun această creştere pe seama dezvoltării activităţii, dar şi pe nevoia de resurse umane, cum sunt recrutarea şi retenţia.

În acest context, tot mai multe companii (44%) recurg deja la vehicule second hand, folosite preponderent ca maşini de serviciu, dar şi ca element al pachetului de beneficii pentru angajaţi.

De asemenea, studiul arată că business-urile din ţară accelerează procesul de electrificare, chiar dacă infrastructura de încărcare nu ţine pasul cu evoluţia pieţei. Astfel, companiile din România sunt angajate în procesul de electrificare a flotei, deşi există şi provocări majore. 59% dintre firme au adoptat deja tehnologii verzi sau intenţionează să o facă, însă doar 28% au trecut efectiv la implementare, sub media europeană de 56%.

"Vedem tendinţa de electrificare în rândul companiilor dar, da, ea poate fi făcută oarecum mai smooth. Asta cel mai probabil înseamnă să treci dintr-o flotă de combustie termică spre un hibrid mai degrabă. Poate că e dificil să treci deja într-o flotă full electrică pentru că s-ar putea să nu ştii cum să gestionezi o astfel de flotă şi asta se vede inclusiv în numărul de înmatriculări pe care noi le primim trimestrial, unde vedem că modelele pe hibrid au crescut vizibil, pe când cele electrice nu aşa cum ne aşteptam. Procentul este de 59% dintre companii care au implementat o soluţie electrificată sau se gândesc să implementeze în următorii doi ani, în timp ce 28% au implementat deja. Aici, dacă ne uităm la topul ţărilor, nu avem nicio surpriză, bineînţeles că găsim ţările nordice, îi găsim pe cei din UK, Franţa, care sunt într-adevăr la un procent mult în faţa noastră, dar evident că totul se întâmplă la o altă scară acolo. Infrastructura lor este cu totul alta faţă de cea pe care o avem noi în acest moment. Motivele principale pentru care companiile se gândesc să facă această tranziţie către electrificare sunt să anticipeze eventualele restricţii, să poată conduce oriunde în oraş şi să nu aibă restricţii de circulaţie şi, evident, şi partea de impact scăzut asupra mediului înconjurător", a explicat Iordache.

Lipsa infrastructurii de încărcare este văzută drept principalul obstacol în calea adoptării tehnologiilor prietenoase cu mediul înconjurător de 77% dintre participanţi. În acelaşi timp, 87% au început deja să dezvolte sau să planifice o strategie de încărcare, ceea ce sugerează un angajament solid din partea mediului de afaceri, dar subliniază şi necesitatea investiţiilor în reţelele de alimentare.

Practic, sustenabilitatea devine nu doar un deziderat, ci şi un obiectiv concret pentru că 12% dintre companii şi-au stabilit deja ţinte precise de decarbonizare, iar alte 26% le evaluează în prezent. În următorii trei ani, principalele provocări vizate sunt adaptarea la reglementările tot mai stricte pentru vehiculele cu motoare termice (40%), electrificarea flotei (38%) şi diminuarea costului total de proprietate, aflat în creştere (31%).

Un alt aspect interesant ce reiese din studiul Arval este faptul că telematica începe să îşi arate utilitatea, iar 42% dintre companii au adoptat astfel de soluţii pentru vehiculele uşoare, în timp ce 64% dintre acestea se gândesc să valorifice datele obţinute. Pentru că procentul celor care au utilizat efectiv aceste informaţii până acum este de numai 11%, există un potenţial încă neexplorat pentru optimizarea rutelor, reducerea consumului şi prevenirea costurilor neprevăzute.

"Sunt mulţi care au serviciul de telematică (oferit de Arval - n. r.) subscris, dar sunt puţini care folosesc realmente datele pe care le pot obţine'', a susţinut Cezar Iordache.

"Aplicaţiile noastre de telematică dau posibilitatea unui acces la aceste date prelucrate, apropo de know-how şi de faptul că piaţa nu cunoaşte multe lucruri. E clar că trebuie să fim mult mai vocali pentru a vedea cât de mult putem să-i ajutăm în acest sens, pentru că noi deţinem această tehnologie şi cu date nu brute, ci prelucrate. Partea de telematică oferă şi posibilitatea ca tu, ca şi client, să poţi să vezi în timp real ce se întâmplă din punctul de vedere al daunalităţii", a adăugat Roxana Lupescu.

Observatorul Arval pentru Mobilitate, ediţia 2025, a fost realizat de Ipsos, la solicitarea Arval, şi prezintă informaţii din 28 de ţări din Europa, America de Nord, America de Sud şi Africa, unde au fost realizate peste 8.000 de interviuri cu factori de decizie asupra parcului auto din companii de toate dimensiunile. În România, 250 de companii au transmis informaţii, oferind o privire de ansamblu unică asupra pieţei interne. Dintre acestea, 132 sunt companii mici, cu maxim 99 de angajaţi, 68 sunt companii medii, cu cel mult 999 de angajaţi, iar alte 50 sunt companii mari, cu cel puţin 250 de angajaţi, multe având mai mult de 1.000 de oameni în echipă.

Arval este un actor important în domeniul leasingului full-service de vehicule şi un specialist în soluţii de mobilitate sustenabilă fondat în 1989. Arval este deţinută în întregime de BNP Paribas şi este poziţionată în divizia Comercial, Personal Banking şi Servicii a Grupului, cu aproximativ 1,8 milioane de vehicule închiriate la finalul lui 2024. În fiecare zi, aproape 8.600 de angajaţi Arval din 29 de ţări oferă soluţii flexibile pentru a face călătoriile fără probleme şi sustenabile pentru clienţii săi, de la mari grupuri corporative internaţionale la companii mai mici şi clienţi individuali de retail.

BNP Paribas este cea mai importantă bancă din Uniunea Europeană şi un jucător cheie în domeniul bancar internaţional. Operează în 63 de ţări şi are aproape 183.000 de angajaţi, incluzând peste 145.000 în Europa. În Europa, BNP Paribas are patru pieţe interne: Belgia, Franţa, Italia şi Luxemburg.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 279 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...