Aproape două treimi dintre angajaţi vor să facă reconversie profesională în următorul an (sondaj)
12 Noiembrie 2024
BizLawyerAstfel, conform cercetării realizate de eJobs.ro şi platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenţi plănuiesc ca, în 2025, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională, determinaţi de ritmul rapid în care se dezvoltă piaţa muncii, dar şi de cerinţele angajatorilor, se arată într-un comunicat al platformei de recrutare.
Aproape două treimi (60%) dintre angajaţi vor să facă reconversie profesională în următorul an, principalele motive pentru care îşi doresc o schimbare de carieră fiind un salariu mai bun, perspective de dezvoltare profesională şi trecerea spre munca remote sau hibrid, relevă rezultatele unui sondaj de specialitate, date marţi publicităţii.
Astfel, conform cercetării realizate de eJobs.ro şi platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenţi plănuiesc ca, în 2025, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională, determinaţi de ritmul rapid în care se dezvoltă piaţa muncii, dar şi de cerinţele angajatorilor, se arată într-un comunicat al platformei de recrutare.
Astfel, conform cercetării realizate de eJobs.ro şi platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenţi plănuiesc ca, în 2025, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională, determinaţi de ritmul rapid în care se dezvoltă piaţa muncii, dar şi de cerinţele angajatorilor, se arată într-un comunicat al platformei de recrutare.
Doar 23% dintre aceştia spun că au un plan de dezvoltare profesională pe care îl urmează, 33% dintre ei au schiţat un plan, dar nu consideră că îl şi implementează. Diferenţa de respondenţi rămaşi nu au un plan, întrucât 14% dintre ei consideră că este exclusiv în sarcina angajatorului, 16% consideră că ar fi greu de urmat şi doar 5% nu sunt interesaţi de a avea un plan de dezvoltare în carieră.
"Vedem un procent mare de angajaţi care deja sunt hotărâţi să facă o mişcare clară în direcţia reconversiei profesionale în viitorul imediat. Se uită nu doar la domeniile care se dezvoltă, dar şi la competenţele pe care le cere piaţa astfel încât să îşi crească şansele de angajare şi peste 5 sau 10 ani de acum încolo. Candidaţii încep să fie tot mai conectaţi la industriile în care vor să lucreze şi să înţeleagă faptul că va trebui să se adapteze la schimbările permanente care apar în domeniul lor de activitate sau în domeniile conexe", a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul platformei de recrutare eJobs.ro, citată în comunicat.
Un salariu mai bun reprezintă principalul motiv pentru care şi-ar dori să îşi schimbe profesia, fiind menţionat pe primul loc de 77,4% dintre respondenţi. 43,4% sunt motivaţi de perspective mai bune de dezvoltare, 38,5% şi-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil, respectiv să poată munci remote sau hibrid şi aproape la fel de mulţi caută mai multă stabilitate.
Întrebaţi ce planuri au pentru dezvoltarea lor profesională din următorul an şi cum ar putea să facă mai uşor reconversia dorită, 58% spun că ar urma cursuri care să îi ajute să-şi îmbunătăţească abilităţile de management şi comunicare şi lucru în echipă. Aproape în egală măsură, 50% dintre respondenţi ar acorda aceeaşi importanţă dezvoltării setului de competenţe tehnice pentru a rămâne relevanţi. Cu toate acestea, cei care au şi urmat un curs de dezvoltare în ultimul an sunt în procent de doar 30%, arată rezultatele sondajului.
"Cei care lucrează deja la dezvoltarea profesională sunt motivaţi în primul rând de dorinţa de a ţine ritmul cu schimbările din piaţă, dar şi de beneficiile pe care învăţarea continuă le are. Astfel, cei care au urmat cursuri în acest sens observă schimbări importante în cariera lor. 23,5% au început să fie implicaţi în proiecte noi, 14,2% au făcut, împreună cu managerul direct, un nou plan astfel încât să dobândească noi abilităţi pentru a avansa. 8,1% au primit o mărire de salariu la jobul actual, iar 7,6% şi-au găsit deja un job mai bun într-o altă companie", a afirmat Raluca Neagu, directorul general al platformei online de cursuri Skillab România.
Dincolo de aceste argumente punctuale, 65% dintre candidaţi sunt convinşi că este nevoie să dobândească noi abilităţi pentru a putea rămâne relevanţi pe piaţa muncii, în condiţiile în care domeniul în care lucrează se schimbă atât de rapid încât au nevoie să înveţe încontinuu. Abilităţile în IT, cele de analiză a datelor de management, abilităţile în business şi cele din domeniul financiar sunt seturi de competenţe de care angajaţii cred că vor avea nevoie în viitor.
Raportat la timpul de care ar avea nevoie şi pe care ar fi dispuşi să-l aloce educaţiei pentru o nouă carieră, 44% menţionează un total de 5 ore pe săptămână. 28% ar putea acorda 10 ore pe săptămână unui astfel de demers, 9% 15 ore, iar 11% chiar 20 de ore. 9% nu au niciun fel de disponibilitate în acest scop.
De altfel, 7 din 10 angajaţi şi candidaţi participanţi la sondaj spun că, în compania pentru care lucrează, programele şi cursurile de dezvoltare profesională nu fac parte din pachetul de beneficii extrasalariale. Doar 11% au parte de un astfel de beneficiu, în timp ce 6% afirmă că efortul financiar este împărţit între angajaţi şi angajatori.
"Aşadar, numărul celor care sunt atât de preocupaţi de a creşte din punct de vedere profesional încât investesc din resurse proprii în programe, cursuri şi evenimente de specialitate este semnificativ mai mare decât al celor care lasă acest aspect în sarcina angajatorului", concluzionează sondajul.
Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eşantion de 2.081 de respondenţi.
Pentru recrutori şi angajatori, eJobs oferă acces la o bază de peste 5 milioane de CV-uri, precum şi o mulţime de soluţii de recrutare eficiente.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 442 / 18401 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...