ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aproape jumătate dintre vânzările între companiile din România sunt afectate de întârzierile la plată (raport)

30 Iulie 2024   |   Agerpres

Atradius Payment Practices Barometer (Barometrul Practicilor de Plată) este o evaluare anuală a practicilor internaţionale de plată corporativă.

 
 
Aproape jumătate dintre vânzările între companiile din România sunt afectate de întârzierile de plată iar industriile construcţiilor şi farmaceutică se confruntă cu datorii neperformante, arată un barometru realizat de o companie care furnizează servicii de asigurare a creditelor comerciale.

"Studiul Atradius observă că, în România, mediul de tranzacţionare este unul relativ stabil, în care circa 60% dintre companii nu raportează nicio schimbare semnificativă în comportamentul de plată al clienţilor B2B în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, 49% din toate vânzările între companiile din România sunt afectate de întârzierile de plată, deşi în general, datoriile neperformante sunt constante, reprezentând 5% din toate vânzările B2B pe credit. Sondajul nostru indică şi faptul că Industriile construcţiilor şi farmaceutică se confruntă cu datorii neperformante, în timp ce companiile din sectorul metalurgic sunt cel mai puţin afectate", a explicat Alexandra Mehedinţu, Country Manager Romania, Atradius Credito y Caucion S.A. de Seguros y Reaseguros, într-un comunicat al companiei.


Barometrului Atradius privind Practicile de Plată a fost realizat pe 1.719 companii din Europa Centrală şi de Est, în prima parte a acestui an (final T1 - început de T2), eşantionul din România fiind de 216 companii.

Conform acestui studiu, în ţara noastră aproximativ 47% din vânzări sunt tranzacţionate pe credit, un nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Dintre companiile chestionate, cele din sectorul metalurgic sunt cel mai probabil să folosească o strategie de vânzare B2B pe credit, cu scopul de a menţine un avantaj competitiv. Acestea oferă, de asemenea, şi cele mai indulgente termene de plată clienţilor comerciali din toate sectoarele implicate. În opoziţie, industria construcţiilor este cel mai puţin înclinată să tranzacţioneze pe credit cu clienţii B2B.

În general, termenele de plată extinse clienţilor B2B de către companiile româneşti au rămas constante faţă de anul trecut, la o medie de două luni de la facturare, mai arată studiul citat. În plus, pe fondul preocupărilor legate de datorii neîncasate, o treime dintre companiile româneşti răspund la plăţile întârziate prin amânarea planurilor de investiţii, în timp ce 30% amână plăţile către furnizori.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, aproape 60% dintre companii se aşteaptă la o creştere a insolvenţelor în anul următor, în special în România şi Republica Cehă.

"În ceea ce priveşte ţara noastră, această perspectivă este susţinută de datele publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), care indică o creştere în primul trimestru din 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cu aproape 9,7% a numărului firmelor şi PFA-urilor intrate în insolvenţă. În peisajul economic volatil actual, întârzierea plăţilor poate destabiliza serios fluxul de numerar al unei companii şi poate amplifica riscurile financiare", se precizează în comunicat.

Plăţile întârziate afectează în prezent în medie două din trei vânzări facturate între firme în rândul companiilor din Europa Centrală şi de Est, în timp ce datoriile neîncasate au crescut până la 8% din toate vânzările B2B.

Studiul Atradius arată că Slovenia şi Republica Cehă sunt cele mai grav afectate de datoriile neîncasate, iar în ceea priveşte sectoarele evaluate, construcţiile, metalurgia şi transportul-auto suferă cel mai mult. În acelaşi timp, se remarcă faptul că termenele de plată mai flexibile sunt cel mai frecvent întâlnite în România şi Ungaria şi în sectoarele agri-food şi metalurgie.

Atradius Payment Practices Barometer (Barometrul Practicilor de Plată) este o evaluare anuală a practicilor internaţionale de plată corporativă.

În 2024, în România au fost consultate 216 companii, mici, medii şi mari, din sectoarele farmaceutic, construcţii şi metalurgie, acoperind zona de producţie (manufacturare, comerţ en-gros, retail/distribuţie şi servicii).

Grupul Atradius este un lider mondial în furnizarea de servicii de asigurare a creditelor comerciale, garanţii şi servicii de colectare la nivel mondial, fiind prezent prin intermediul a 160 de birouri în peste 50 de ţări, se arată în documentul citat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17311
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...