
Aproape o treime dintre candidaţii la un loc de muncă vor echilibru între viaţa personală şi cea profesională (studiu)
27 Februarie 2024
AgerpresRezultatele studiului de specialitate relevă faptul că principalele beneficii percepute ale schimbării frecvente a locurilor de muncă sunt: creşterea salariului şi alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunităţile de dezvoltare profesională (44%) şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale (38%).
Securitatea locului de muncă, echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională sau creşterea importanţei beneficiilor de sănătate se află în topul preferinţelor enunţate de candidaţii la un loc de muncă, conform celui mai recent studiu ce evaluează dinamica pieţei muncii din ultimul an.
Astfel, cercetarea Reveal Marketing Research, realizată în parteneriat cu OLX Locuri de Muncă, arată că pentru 45% dintre respondenţi evenimentele majore, precum pandemia Covid-19, au influenţat negativ aşteptările şi preferinţelor referitoare la locurile de muncă, astfel că aspecte precum securitatea locului de muncă (33%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (31%) sau creşterea importanţei beneficiilor de sănătate (30%) au fost efectele cel mai des menţionate ale acestor evenimente.
Astfel, cercetarea Reveal Marketing Research, realizată în parteneriat cu OLX Locuri de Muncă, arată că pentru 45% dintre respondenţi evenimentele majore, precum pandemia Covid-19, au influenţat negativ aşteptările şi preferinţelor referitoare la locurile de muncă, astfel că aspecte precum securitatea locului de muncă (33%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (31%) sau creşterea importanţei beneficiilor de sănătate (30%) au fost efectele cel mai des menţionate ale acestor evenimente.
În topul aşteptărilor candidaţilor legate de locul de muncă actual sau viitor se află: creşterea salarială (54%), beneficiile suplimentare motivante (33%) şi echilibrul între serviciu-viaţă personală (33%).
Totodată, principalele provocări ale candidaţilor în procesul de căutare a unui nou loc de muncă sunt găsirea oportunităţilor potrivite (58%), încrederea în angajator (46%) şi procesul dificil de aplicare şi selecţie (33%).
Aproape două treimi (63%) dintre angajaţii blue collar (cei care lucrează în domenii fizice sau manuale) şi grey collar (persoanele care îmbină elemente ale muncii manuale cu cele de birou) au luat în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate, în special tinerii cu vârste între 18 şi 24 ani (în proporţie de 76%).
Potrivit sursei citate, beneficiile de sănătate şi siguranţa la locul de muncă sunt importante într-o măsură semnificativ mai mare pentru 42% dintre reprezentanţii Generaţiei Baby Boomer (peste 58 ani).
În ceea ce priveşte aşteptările salariale, în prezent, majoritatea lucrătorilor din zonele blue şi grey collar se aşteaptă la un salariu lunar cuprins între 3.001 şi 4.000 de lei (28%) sau între 4.001 şi 5.000 de lei (25%) atunci când încep să caute un nou loc de muncă.
De asemenea, mobilitatea profesională este influenţată în primul rând de dorinţa de a obţine venituri mai mari (61%) şi reflectă nevoia generală a oamenilor de schimbare şi avansare profesională (70% dintre români îşi schimbă locul de muncă la mai mult de trei ani). Ca tendinţă, cei din Generaţia Z (18-24 ani) îşi caută mai frecvent locuri de muncă la mai puţin de 2 ani (27% vs. 13%, total eşantion).
Rezultatele studiului de specialitate relevă faptul că principalele beneficii percepute ale schimbării frecvente a locurilor de muncă sunt: creşterea salariului şi alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunităţile de dezvoltare profesională (44%) şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale (38%). În acest context, provocările în procesul de căutare a unui nou loc de muncă vizează găsirea oportunităţilor potrivite (58%), încrederea în companie/angajator (46%) şi procesul dificil de aplicare şi selecţie (33%).
"Îndreptându-ne atenţia către aspectele care influenţează decizia de a nu schimba locul de muncă, stabilitatea locului de muncă (85%) şi beneficiile pe termen lung, cum ar fi măririle salariale, bonusurile etc. (84%) sunt factorii cheie care îi determină pe angajaţi să rămână la actualul loc de muncă", se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.
Cât priveşte opţiunile de a munci peste hotare, 63% dintre respondenţi au luat în considerare acest aspect, dar şi de a se muta în altă ţară în căutarea unui loc de muncă, având în vedere atracţia pentru salarii mai mari (42%), stabilitatea economică (30%) şi condiţiile de muncă mai bune (29%). Datele studiului evidenţiază faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani (Generaţia Z) sunt cei mai deschişi în a lua în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate (76%).
Un alt punct interesant arată că, în timpul procesului de recrutare, angajaţii îşi pierd adesea interesul dacă oferta salarială este sub nivelul aşteptărilor (73%), în special în rândul reprezentanţilor Generaţiei X (47-58 ani), cu o pondere de 79%. În acelaşi timp, interesul poate scădea şi dacă cerinţele jobului sunt considerate excesive sau nerealiste (48%).
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada octombrie-noiembrie 2023, şi cuprinde două componente: etapa calitativă - în care au fost realizate 16 interviuri în profunzime cu specialişti în HR, şi etapa cantitativă - pe un eşantion de 1.406 respondenţi, angajaţi/persoane care caută un loc de muncă, din categoria blue collar (cei care lucrează în domenii fizice sau manuale) şi grey collar (persoanele care îmbină elemente ale muncii manuale cu cele de birou).
Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3066 / 19475 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...