ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aproape o treime dintre candidaţii la un loc de muncă vor echilibru între viaţa personală şi cea profesională (studiu)

27 Februarie 2024   |   Agerpres

Rezultatele studiului de specialitate relevă faptul că principalele beneficii percepute ale schimbării frecvente a locurilor de muncă sunt: creşterea salariului şi alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunităţile de dezvoltare profesională (44%) şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale (38%).

 
 
Securitatea locului de muncă, echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională sau creşterea importanţei beneficiilor de sănătate se află în topul preferinţelor enunţate de candidaţii la un loc de muncă, conform celui mai recent studiu ce evaluează dinamica pieţei muncii din ultimul an.

Astfel, cercetarea Reveal Marketing Research, realizată în parteneriat cu OLX Locuri de Muncă, arată că pentru 45% dintre respondenţi evenimentele majore, precum pandemia Covid-19, au influenţat negativ aşteptările şi preferinţelor referitoare la locurile de muncă, astfel că aspecte precum securitatea locului de muncă (33%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (31%) sau creşterea importanţei beneficiilor de sănătate (30%) au fost efectele cel mai des menţionate ale acestor evenimente.


În topul aşteptărilor candidaţilor legate de locul de muncă actual sau viitor se află: creşterea salarială (54%), beneficiile suplimentare motivante (33%) şi echilibrul între serviciu-viaţă personală (33%).

Totodată, principalele provocări ale candidaţilor în procesul de căutare a unui nou loc de muncă sunt găsirea oportunităţilor potrivite (58%), încrederea în angajator (46%) şi procesul dificil de aplicare şi selecţie (33%).

Aproape două treimi (63%) dintre angajaţii blue collar (cei care lucrează în domenii fizice sau manuale) şi grey collar (persoanele care îmbină elemente ale muncii manuale cu cele de birou) au luat în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate, în special tinerii cu vârste între 18 şi 24 ani (în proporţie de 76%).

Potrivit sursei citate, beneficiile de sănătate şi siguranţa la locul de muncă sunt importante într-o măsură semnificativ mai mare pentru 42% dintre reprezentanţii Generaţiei Baby Boomer (peste 58 ani).

În ceea ce priveşte aşteptările salariale, în prezent, majoritatea lucrătorilor din zonele blue şi grey collar se aşteaptă la un salariu lunar cuprins între 3.001 şi 4.000 de lei (28%) sau între 4.001 şi 5.000 de lei (25%) atunci când încep să caute un nou loc de muncă.

De asemenea, mobilitatea profesională este influenţată în primul rând de dorinţa de a obţine venituri mai mari (61%) şi reflectă nevoia generală a oamenilor de schimbare şi avansare profesională (70% dintre români îşi schimbă locul de muncă la mai mult de trei ani). Ca tendinţă, cei din Generaţia Z (18-24 ani) îşi caută mai frecvent locuri de muncă la mai puţin de 2 ani (27% vs. 13%, total eşantion).

Rezultatele studiului de specialitate relevă faptul că principalele beneficii percepute ale schimbării frecvente a locurilor de muncă sunt: creşterea salariului şi alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunităţile de dezvoltare profesională (44%) şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale (38%). În acest context, provocările în procesul de căutare a unui nou loc de muncă vizează găsirea oportunităţilor potrivite (58%), încrederea în companie/angajator (46%) şi procesul dificil de aplicare şi selecţie (33%).

"Îndreptându-ne atenţia către aspectele care influenţează decizia de a nu schimba locul de muncă, stabilitatea locului de muncă (85%) şi beneficiile pe termen lung, cum ar fi măririle salariale, bonusurile etc. (84%) sunt factorii cheie care îi determină pe angajaţi să rămână la actualul loc de muncă", se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.

Cât priveşte opţiunile de a munci peste hotare, 63% dintre respondenţi au luat în considerare acest aspect, dar şi de a se muta în altă ţară în căutarea unui loc de muncă, având în vedere atracţia pentru salarii mai mari (42%), stabilitatea economică (30%) şi condiţiile de muncă mai bune (29%). Datele studiului evidenţiază faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani (Generaţia Z) sunt cei mai deschişi în a lua în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate (76%).

Un alt punct interesant arată că, în timpul procesului de recrutare, angajaţii îşi pierd adesea interesul dacă oferta salarială este sub nivelul aşteptărilor (73%), în special în rândul reprezentanţilor Generaţiei X (47-58 ani), cu o pondere de 79%. În acelaşi timp, interesul poate scădea şi dacă cerinţele jobului sunt considerate excesive sau nerealiste (48%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada octombrie-noiembrie 2023, şi cuprinde două componente: etapa calitativă - în care au fost realizate 16 interviuri în profunzime cu specialişti în HR, şi etapa cantitativă - pe un eşantion de 1.406 respondenţi, angajaţi/persoane care caută un loc de muncă, din categoria blue collar (cei care lucrează în domenii fizice sau manuale) şi grey collar (persoanele care îmbină elemente ale muncii manuale cu cele de birou).

Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1059 / 17468
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (S1 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primul semestru și a înregistrat creșteri de 17% la nivel global și de 33% pe piețele emergente. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...