ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociatia OIREP: Daca Parlamentul nu corecteaza OUG 125, aceasta arunca in aer intreaga piata a deseurilor de ambalaje

08 Mai 2023   |   BizLawyer

OUG 125 / 2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu risca sa aduca intarzieri in finantarea colectarii si sa deschida calea exporturilor pentru deseurile de ambalaje generate in Romania * Marii producatori (lanturi de retail, companii din segmentul FMCG, al bauturilor, produselor alimentare si alte produse generatoare de ambalaje) si implicit, Romania, risca sa nu isi indeplineasca tintele de mediu impuse de UE. Romania este deja deficitara la capitolul reciclarii * Noi scumpiri la raft: Mecanismul de plata a serviciilor de colectare descris in forma actuala a OUG 125 risca sa se reflecte in scumpiri ale produselor de larg consum la raft * Geanin Serban, Presedintele Asociatiei OIREP: „Legea trebuie sa ofere definitii clare, pentru a nu crea blocaje in piata”. Peste 2.300 de companii din sistem si peste 25.000 de producatori ar putea fi afectati.

 
 
O noua decizie adoptata saptamana trecuta de Comisia de Mediu din Camera Deputatilor, privind OUG 125 (Ordonanta privind indeplinirea tintelor de mediu ale Romaniei in corelatie cu obiectivele UE) risca sa duca de fapt la neindeplinirea tintelor de mediu ale tarii noastre, in conditiile in care Romania este deja deficitara la acest capitol. De asemenea, daca OUG 125 va intra in aplicare in forma actuala, risca sa deschida calea exporturilor pentru deseurile de ambalaje generate in tara noastra, periclitand astfel un intreg mecanism economic si sa conduca la scumpiri ale produselor la raft, pentru consumatori, prin cresterea artificiala a costurilor de gestionare a deseurilor de ambalaje, se arată într-un comunicat remis spre difuzare.

Practic, OUG 125 adoptata in septembrie 2022, asupra careia s-a revenit in Camera Deputatilor saptamana trecuta, modifica modalitatea de raportare a deseurilor de ambalaje colectate: daca inainte de OUG 125 cantitatile valorificate conform obligatiilor de mediu se raportau in sistemul public de raportare la momentul incredintarii in vederea reciclarii acestora, acum acestea vor trebui raportate dupa momentul reciclarii efective, au explicat reprezentanții OIREP.

OIREP este Organizatia care Implementeaza Obligatiile privind Raspunderea Extinsa a Producatorului.

Desi conceptual noua OUG intentioneaza sa aduca claritate in ceea ce priveste raportarea cantitatilor  efectiv reciclate in Romania, pentru evitarea fraudelor sau a altor mecanisme de eludare a legii, modul in care aceasta a fost reconsiderata si formulata recent risca sa blocheze intreaga piata a colectarii si reciclarii.

Care sunt problemele si de unde vin blocajele?


In practica, colectorii sau companiile de salubritate colecteaza deseurile de ambalaje generate de producatori, retaileri s.a., livrandu-le ulterior statiilor de reciclare, care confirma primirea cantitatilor  in sistemul public de raportare.  Ulterior, colectorii/salubristii transmit dosarul de trasabilitate catre un OIREP*,
companie care preia responsabilitatea producatorilor si care are obligatia de a avea contracte atat cu producatorii reprezentati cat si cu companiile de colectare sau de salubritate, verifica documentatia dar pot
plati seviciul prestat colectorilor/ salubristilor doar dupa ce compania de reciclare (care nu este parte in cadrul contractelor cu OIREP-urile) confirma reciclarea cantitatilor respective.

Potrivit legislatiei actuale, companiile de reciclare pot recicla deseurile intr-un interval de timp de pana la 3 ani (!) dupa ce au intrat in posesia cantitatilor colectate, astfel incat, prin mecanismul de plata descris de noua OUG, aceasta ar putea bloca intregul sistem de finantare al companiilor de colectare.

In consecinta, daca noua OUG ar intra in vigoare in forma recent dezbatuta la Camera Deputatilor, cantitatile de deseuri de ambalaje colectate de pe piata din Romania ar putea merge catre export, avand in vedere ca pe alte piete nu exista acest mecanism de plata a colectarii, dupa ce reciclarea a fost efectiv realizata. Potrivit estimarilor Asociatiei OIREP, o cantitate de peste 350.000 de tone de deseuri de ambalaje ar putea merge spre export. Anual, in Romania se introduc aproximativ 2.4 milioane de tone de deseuri de ambalaje, iar pentru realizarea obiectivelor de valorificare este necesara colectarea a minimum 1.5 milioane de tone.  In total, potrivit datelor Asociatiei, peste 2.300 de companii de colectare, salubritate si reciclare si peste 25.000 de producatori din piata ar putea fi afectati de impactul OUG.

Anterior dezbaterii recente, Comisia de Politica Economica din cadrul Camerei Deputatilor a votat ca producatorii si OIREP-urile sa plateasca suma de 2 lei /kg pentru diferenta dintre cantitatile necesare realizarii obiectivelor de mediu si cantitatile care intra in procesul de reciclare. Aceasta a oferit si o definitie clara a acestor cantitati: „Cantitatile care intra in operatiunea de reciclare si care vor fi luate in calcul la realizarea obiectivelor de mediu sunt cantitatile confirmate  de reciclator in SIATD (*sistemul public de raportare) ca fiind receptionate dupa eliminarea materialelor, altele decat materialul tinta”.

Aceasta definitie stabileste in concret ce cantitati sunt luate in calcul la realizarea obiectivelor si care este momentul raportarii, iar in absenta acestei definitii clare (care lipseste din forma OUG 125 dezbatuta la Comisia de Mediu din Camera Deputatilor saptamana trecuta) se pot crea blocajele amintite, lasand spatiu pentru interpretari la momentul punerii in aplicare de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

„Practic, pentru  a eluda aceasta conditie suplimentara pe care o pune noua forma a OUG 125, deseurile ar putea merge la export, pentru ca reciclatorii din alte tari nu trebuie sa confirme cantitatile efectiv reciclate.  Aceasta in conditiile in care reciclatorii se plang de cantitati insuficient colectate, din cauza lipsei colectarii separate - tara noastra fiind in plin proces educational privind reciclarea si cu mult in urma statelor europene”, declara Geanin Serban, Presedintele Asociatiei OIREP.  

Marii producatori (lanturi de retail, companii FMCG, producatori de bauturi, produse alimentare s.a.) risca sa nu isi indeplineasca tintele de mediu care le revin prin legislatie si, neputand raporta cantitatile colectate, risca sa achite o obligatie fiscala de cate 2 lei / kg, reprezentand diferenta intre tintele de colectare si cantitatile efectiv colectate. In aceste conditii, aceasta obligatie fiscala impusa prin lipsa de claritate a OUG 125 s-ar putea reflecta in cresteri ale produselor vandute la raft consumatorilor.  

De asemenea, forma actuala a OUG 125 prevede un tratament discriminatoriu intre actorii privati si cei publici: in cazul primariilor, cantitatile de deseuri sunt luate in calcul in aceeasi modalitate de dinainte de momentul adoptarii OUG 125, respectiv la momentul receptiei.   

Forma OUG 125 adoptata saptamana trecuta la Comisia de Mediu din cadrul Camerei Deputatilor este: „Producatorii/OIREP-urile platesc 2 lei /kg pentru diferenta dintre cantitatile necesare realizarii obiectivelor si cantitatile care intra in instalatia de reciclare.”

Asociatia OIREP atrage atentia ca o definitie a acestor cantitati este fundamentala, pentru evitarea blocajelor in activitatea celor ce gestioneaza deseurile de ambalaje.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5900 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...