ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Mondială a sprijinit România în combaterea poluării cu nutrienţi cu peste 110 milioane de euro

11 Octombrie 2023   |   Agerpres

Proiectul CIPN a fost finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială, şi s-a derulat în două faze de finanţare.

 
 
Banca Mondială a sprijinit România în eforturile sale de combatere a poluării cu nutrienţi din ultimele două decenii, cu peste 110 milioane de euro investite în comunităţile locale şi cu asistenţă acordată Guvernului pentru consolidarea capacităţii administrative, a declarat marţi Anna Akhalkatsi, Manager de Ţară pentru România în cadrul Băncii Mondiale.

Aceasta a participat, alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la conferinţa finală a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN). Proiectul este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

"Banca Mondială a sprijinit România în eforturile sale de combatere a poluării cu nutrienţi din ultimele două decenii, cu peste 110 milioane de euro investite în comunităţile locale şi cu asistenţă acordată Guvernului pentru consolidarea capacităţii administrative. Apreciem colaborarea excelentă cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe tot parcursul proiectului, precum şi angajamentul Guvernului de a aduce România în conformitate cu Directiva UE privind nitraţii, de a promova bunele practici agricole şi de a mobiliza fonduri europene pentru îmbunătăţirea gestionării poluării cu nutrienţi. Eforturile României de a reduce poluarea mediului trebuie să continue", a declarat Anna Akhalkatsi, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.


Proiectul CIPN a fost finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială, şi s-a derulat în două faze de finanţare. Prima fază a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017, finanţând un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată până în decembrie 2023.

"Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi este unul dintre cele mai vechi proiecte nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel global, având o implementare de peste 20 de ani. Faptul că a continuat să funcţioneze este o dovadă că a avut rezultate şi că a răspuns la nevoi reale ale societăţii. Prin implementarea acestui proiect, România a dovedit capacitatea de a folosi sursele de finanţare externe disponibile în scopul onorării obligaţiilor de Stat Membru al Uniunii Europene şi faţă de cetăţenii săi. Din acest motiv există şi continuitate: UMP-ul va gestiona în curând alte finanţări de la Banca Mondială, împreună cu responsabilităţi extinse care vor acoperi eficientizarea utilizării inputurilor din agricultură, precum şi investiţii importante în digitalizare şi modernizare a laboratoarelor pentru analiza calităţii apelor şi a produselor de protecţie a plantelor", a precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

La rândul său, Adriana Petcu, secretar de stat pentru Ape din cadrul MMAP, a subliniat faptul că proiectul a avut intervenţii ambiţioase, alocând circa 70% din fonduri pentru lucrări de construcţii şi echipamentele necesare gestionării gunoiului de grajd la nivel local.

"Construirea unei platforme nu asigură, însă, în mod automat colectarea gunoiului de grajd. Consolidarea relaţiilor contractuale cu primăriile beneficiare de platforme, prin introducerea de indicatori de performanţă cu privire la gradul de umplere, dezvoltarea unui manual de utilizare a platformelor şi asigurarea instruirii personalului primăriilor, imediat după finalizarea lucrărilor, a reprezentat un pachet de acţiuni care a condus la eficientizarea utilizării acestora şi care asigură sustenabilitatea investiţiilor", a arătat Adriana Petcu.

Potrivit Ministerului Mediului, studiile de specialitate arată că poluarea apelor cu nitraţi este cauzată de o gestionare improprie a fertilizanţilor (naturali sau chimici) şi poate conduce la probleme grave de mediu (eutrofizare - fenomen care afectează grav echilibrul ecosistemele acvatice), dar mai ales la consecinţe asupra sănătăţii populaţiei. În România încă se înregistrează cazuri de methemoglobinemie, iar cei mai vulnerabili în faţa acestei afecţiuni sunt bebeluşii care sunt hrăniţi cu lapte preparat cu apă din surse poluate cu nutrienţi. Afecţiunea se mai numeşte şi boala albastră a sugarului, sau cianoza infantilă.

Alături de membrii UIP CIPC, la conferinţă au mai participat Cosmin Buteică, specialist Mediu, Banca Mondială, Jeanne De Jagher, Team Leader Nitraţi, Comisia Europeană, specialişti din cadrul MMAP, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din localităţile beneficiare ale investiţiilor finanţate prin proiect. Dezbaterile au adus în atenţia celor prezenţi, lecţiile învăţate, experienţele pozitive, dar şi aspecte tehnice şi operaţionale ce vor putea fi integrate în schemele cadru de implementare ale viitoarelor programe de finanţare disponibile.

Harta platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd, construite prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", este disponibilă pe site-ul proiectului www.apanoastra.ro, secţiunea Platforme.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3059 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...