ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile din Europa pot pierde 38% din depozite,înainte de a trebui să vândă active în pierdere (Jefferies)

30 Martie 2023   |   Agerpres

Colapsul Silicon Valley Bank, după retragerile din depozite care au forţat creditorul regional american să vândă în pierdere obligaţiuni de trezorerie a dus la concentrarea atenţie investitorilor pe potenţialele pierderi cu care se pot confrunta băncile care deţin bonduri guvernamentale.

 
 
Băncile europene, în medie, pot face faţă unei pierderi de 38% a depozitelor fără a trebui să vândă în pierdere bondurile guvernamentale pe care le deţin sau pot vinde urgent active nelichide, susţin analiştii băncii americane Jefferies, transmite Reuters.
 
Colapsul Silicon Valley Bank, după retragerile din depozite care au forţat creditorul regional american să vândă în pierdere obligaţiuni de trezorerie a dus la concentrarea atenţie investitorilor pe potenţialele pierderi cu care se pot confrunta băncile care deţin bonduri guvernamentale.
 
"În urma problemelor de la câteva bănci regionale americane şi a preluării Credit Suisse de către UBS, investitorii caută să găsească legăturile slabe din sistem. Discuţiile celor mai mulţi investitori au în vedere riscul dispariţiei depozitelor şi cum poate fi stopată o astfel de evoluţie", se arată în analiza Jefferies.
 
Majorările dobânzilor au diminuat preţul stabilit pe piaţă al bondurilor guvernamentale, dar băncile nu trebuie să reflecte aceste evoluţii pentru obligaţiunile suverane deţinute pe care intenţionează să le păstreze până la scadenţă (HTM). Astfel ele evită o lovitură la adresa rezervelor lor de capital.
 
Dar investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu riscul ca băncile să fie la un moment dat forţate să vândă titlurile deţinute până la scadenţă.
 
Conform calculelor Jefferies, media băncilor europene ar putea pierde, în teorie, 38% din depozite înainte de a se confrunta cu riscuri semnificative la adresa capitalului, din cauza pierderilor cauzate de titlurile deţinute până la scadenţă sau vânzarea altor active nelichide.
 
Reglementările privind lichidităţile pe termen scurt, introduse după criza financiară globală, "par să funcţioneze conform aşteptărilor", susţin analiştii. Ei au analizat capacitatea băncilor de a acoperi rapid retragerile din depozite cu pierderi minime sau fără pierderi, faţă de nivelul depozitelor de retail, care conţine 63% din baza medie a depozitelor bancare.
 
Depozitele de retail sunt o sursă importantă de stabilitate a finanţării deoarece sunt mai rezistente decât depozitele corporate şi nu afectează costul finanţării.
 
"Analizele noastre arată că Fineco, Swedbank, Credit Agricole şi National Bank of Greece au rezultate relativ bune. Standard Chartered, Santander şi BBVA nu au rezultate ridicate în mod deosebit, dar diversificarea lor geografică trebuie luată în calcul ca un factor care atenuează dificultăţile", susţin analiştii de la Jefferies. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5097 / 18383
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...