ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut la peste 45.000, în 2022 (INS)

30 Martie 2023   |   Agerpres

Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,90%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de anul precedent.

 
 
Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 45.100, în 2022, în creştere cu 2.400 faţă de anul anterior, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.
 
Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,90%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de anul precedent.
 
Conform INS, în anul 2022, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,76%), în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,59%), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,50%).
 
În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (11.100 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,02%.
 
Sectorul bugetar a deţinut 23% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administraţie publică (4.800 locuri vacante), urmate de sănătate şi asistenţă socială (4.200 locuri vacante), respectiv învăţământ (1.400 locuri vacante).
 
La polul opus, cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (0,25%), respectiv în industria extractivă (0,27%).
 
Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai scăzute valori în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii şi industria extractivă (100 locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte).
 
Faţă de anul anterior, în majoritatea activităţilor economiei naţionale s-au înregistrat creşteri ale celor doi indicatori. Astfel, cele mai semnificative creşteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (+0,47 puncte procentuale), respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,43 puncte procentuale).
 
În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au observat în industria prelucrătoare (+1.800 locuri vacante), urmate de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, respectiv transport şi depozitare (+700 locuri vacante pentru fiecare în parte).
 
La polul opus, cele mai semnificative scăderi, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială (-0,50 puncte procentuale, respectiv -1.700 locuri vacante), respectiv în administraţie publică (-0,26 puncte procentuale, respectiv -800 locuri vacante).
 
În anul 2022, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale s-a evidenţiat în rândul ocupaţiilor de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (1,19%), urmate de ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,16%).
 
În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai mari valori s-au observat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (13.300 locuri vacante), respectiv în ocupaţiile elementare - grupa majoră 9 (6.400 locuri vacante).
 
La polul opus, cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,47%, respectiv 1.700 locuri vacante).
 
Comparativ cu anul 2021, cele mai mari creşteri ale ratei medii anuale au fost în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de
maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (+0,16 puncte procentuale), urmate de cele de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (+0,09 puncte procentuale).
 
Relativ la numărul mediu anual al locurilor de muncă cele mai relevante creşteri s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2, respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (+800 locuri vacante pentru fiecare în parte).
 
La polul opus, în ceea ce priveşte rata medie anuală, diminuări mai relevante s-au observat în râƒndul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,07 puncte procentuale) şi de lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (-0,05 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră de ocupaţii cunoscând şi cea mai semnificativă scădere a numărului mediu anual al locurilor de muncă (200 locuri de muncă vacante).
 
În anul 2022, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale s-au înregistrat în regiunea Bucureşti -Ilfov (1,30%), urmată de regiunile Vest (1,09%), Nord-Vest (0,87%) şi Sud-Est (0,86%). În profil teritorial, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante în regiunea Bucureşti-Ilfov (15.300 locuri vacante), care a reprezentat circa o treime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din întreaga ţară.
 
Regiunile Nord-Vest (6.000 locuri vacante), respectiv Vest (5.200 locuri vacante) au însumat aproape o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante de la nivelul întregii ţări.
 
La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori s-au regăsit în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,48%, respectiv 1.900 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Muntenia (0,64%, respectiv 3.600 locuri vacante).
 
Comparativ cu anul precedent, rata medie anuală a înregistrat creşteri în regiunea Sud-Est, respectiv în regiunea Sud-Vest Oltenia (+0,11 puncte procentuale pentru fiecare în parte), iar în ceea ce priveşte mediu anual al locurilor de muncă vacante, creşteri relevante sau evidenţiat în regiunea Bucureşti-Ilfov (+1.300 locuri vacante), respectiv în regiunea Sud-Est (+700 locuri vacante).
 
La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, scăderi mai semnificative s-au observat în regiunea Sud-Muntenia (-0,08 puncte procentuale, respectiv -400 locuri vacante), urmată de regiunea Nord-Vest (-0,05 puncte procentuale, respectiv -200 locuri vacante).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3981 / 17266
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...